Luni, 28.06.2021, începând cu ora 08.30, va avea loc Ședința Comisiei de Dialog Social  care va avea pe ordinea de zi Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului  pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Anunțul ședinței a fost făcut în această după amiază, așa că până luni dimneața avem nevoie și de propunerile venite din partea polițiștilor cu privire la aceste modificări.

În concret, prin proiectul de ordonanță de urgență se propune introducerea unei noi surse de proveniență a ofițerilor de poliție, absolvenți ai programelor de studii universitare de master profesional organizate în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.Totodată, în proiectul de ordonanță sunt reglementate condițiile de acordare a gradului profesional, precum și faptul că absolventul urmează să fie încadrat ca debutant, pe o perioadă de stagiu de 12 luni, prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor alin. (1) al art. 21 din lege. Prima serie a programului de master profesional se va  organiza începând cu anul universitar 2021-2022, context în care la nivelul instituției de învățământ sunt parcurse procedurile de autorizare și acreditare.

Iată care vor fi modifiările aduse în concret:

I. Legea nr.360/2002 (text în vigoare) art.9, alin. 1  

”Poliţiştii provin, de regulă, din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne.”

Alineatul 1 al art. 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.”

După alineatul 1 al art. 9 se introduce un nou alineat, alin. 11, cu următorul cuprins:

”Programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” sunt destinate candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor MAI.”

II. Legea nr.360/2002 (text în vigoare) art. 21, alin. 1  

”Absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne i se acordă gradul profesional de subinspector de poliţie şi este încadrat ca debutant pe o perioadă de stagiu de 12 luni.”

După alin. 1 al articolului 21 se introduce un nou alineat, alin. 11^1  cu următorul cuprins:

”Prevederile alin. 1 se aplică în mod corespunzător și absolvenților programelor de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza.”

Ministerul Afacerilor Interne se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, aspect care constituie o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice. În acest context, intervenția de urgență este necesară pentru înlăturarea consecințelor negative în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituției.

Așteptăm să ne trimiteți sugestiile, observațiile și propunerile voastre până cel târziu duminică, 27.06.2021, ora 18.00 pentru a le putea susține luni dimineața în fața Comisiei de Dialog Social, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

VEZI AICI Proiectul de OUG de modificare a Statutului polițistului

VEZI AICI Nota de fundamentare

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Se schimbă Statutul polițistului. Cum poți deveni ofițer

Distribuie

41 de răspunsuri

  1. Ar trebuii propus ca și celor care termina studiile la ID în cadrul Academiei de Politie sa li se ofere gradul de ofițer

    1. Da, asa ar trebui.Cei care termina Academia de Politie,la forma de invatamant ID ce fac?Sunt militari care au 17 ani vechime în sistem .Diploma este echivalenta celor care termina la zi sau FR cu 240 credite transferabile dar nu li se acorda gradul.

  2. Sa inteleg ca in alin. 11 ind. 1 dumneavoastra vreti sa propuneti ca orice absolvent al Facultatii de Drept, daca face un master la Academie va deveni ofiter de politie??? Daca este asa, va rog sa analizati mai bine aceasta propunere caci din punctul meu de vedere este total gresita. Ajutati subofiterii cu minim 10 ani vechime in sistem sa treaca in corpul ofițerilor. Nu propuneti angajarea civililor in sistem. Total gresit.

  3. Eu înțeleg, că, dacă (in cazul meu), la 43 de ani termin masterul la Academia Română de Poliție, voi deveni subinspector după 23 de ani lucrați in domeniu. Uau! 🤦‍♂️Poate reușiți să corectați asta!

  4. De ce se acorda gradul de subinspector dacă spre exemplu devine ofițer un agent cu vechime în MAI de peste 20 de ani gradul de subinspector încalcă prevederile legale de acordarea a gradului care se face până la o anumita vârsta pentru a avea posibilitatea cel trecut în corpul ofițerilor să primească următorul grad la termen, fără a fi expus pericolului de a fi trecut în rezervă că va depăși vârsta necesară care ii permite sa stea în gradul respectiv.

  5. Consider că toți agenții de poliție care au absolvit un Master profesional in cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza București ar putea susține un examen pe profil in domeniul din care au absolvit.

  6. In opinia mea ar trebui ca si prupunere sa fie luate in considerare si masteratele profesionale facute la alte institutii de invatamant in afara de Academia de Politie.Un exemplu ar fi Universitate Lucian Blaga din Sibiu,care are profil master Managment Politienesc si Institutii Comunitare,la aceste cursuri au predat profesori din Academie si au fost si un anumit curs la care avem diploma de la Academie.Foarte multi colegi din Ardeal au facut acest master.Consider ca s-ar acoperi in acest fel deficitul.Cu stima Porime Darius,delegat in cadrul Sindicatului Europol Mures

    1. Da sunt perfect de acord… am facut acel master care nu are nici o valoare… Academie in sus si in jos… care s-a dovedit a fi mai cotupta ca orice alta institutie de invatamant superior…

  7. O decizie foarte corectă.Sunt foarte mulți agenți coerenți, atât fizic cât și mental.Care ar fi capabili,de această funcție de ofițer.Totul s-ar putea rezolva, printr-un examen la teorie. Mulți nu au avut această oportunitate, e timpul pentru o schimbare.

  8. O alta propunere ar fi sa fie absolvent studii post universitare si sa fi luat cel putin nota 7 la un examen TCO in.ultimii 3-5 ani,aceasta propunere nu ar implica costuri bugetare,ci doar o simpla verificare la DMRU

  9. Vă rog sa completați prin propuneri proiectul de modificare a Legii 360/2002 priv. Statutul … cu : „Masterul profesional se va organiza prin cursuri de frecvență redusă, agentii de politie ramanand angajații unitatilor de provenienta.
    Agenții de poliție, care urmeaza cursurile de master profesional beneficiază de concediu de studii pentru perioada cursurilor intensive cu frecvență redusă si pentru sesiunile de examene, chiar daca au beneficiat de concediu de studii pe timpul studiilor universitare de licență”, ptr ca in acest moment HG 1578/2002 reglementeaza in Capitolul III Concediul de studii
    Articolul 17(1)că ” Polițiștii beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei instituții de învățământ superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului de Interne”.

  10. Vă rog sa completați prin propuneri proiectul cu : „Masterul profesional se va organiza cu cursuri de frecvență redusă, agentii de politie ramanand angajații unitatilor de provenienta.
    Agenții de poliție, care urmeaza cursurile de master profesional beneficiază de concediu de studii pentru perioada cursurilor intensive cu frecvență redusă si pentru sesiunile de examene, chiar daca au beneficiat de concediu de studii pe timpul studiilor universitare de licență”, ptr ca in acest moment HG 1578/2002 reglementeaza in Capitolul III Concediul de studii
    Articolul 17(1)că ” Polițiștii beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei instituții de învățământ superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului de Interne”.

  11. Și cum se acoperă deficitul de personal prin trecerea agenților de poliție în corpul ofițerilor de poliție?

  12. buna ziua . dar despre cei care deja au masterul facut ce stiti.? sunt multi agenti care le au deja facute dar pe diferite specialitati . de exemplu eu sunt la frontiera si am masterul in cercetari criminalistice aplicate . si in aceasta situatid mai am cel putin un coleg la itpf iasi.

  13. De ce doar gradul de subinspector pentru agenții care urmează programul de master? Vechimea din poliție ca agent nu contează?
    Să se aplice prevederile din situația studiilor la FR sau TCO. Așa este echitabil.

  14. Buna seara. În legătură cu TCO intre ani 2016-2018, se acorda retroactiv gradul corespunzător vechimii în MAI sau specialitate. Este prevăzută în proiect modificarea? Vă mulțumesc.

  15. Vă rog sa completați prin propuneri proiectul de modificare a Legii 360/2002 priv. Statutul … cu : “Masterul profesional se va organiza prin cursuri de frecvență redusă, agentii de politie ramanand angajații unitatilor de provenienta.
    Agenții de poliție, care urmeaza cursurile de master profesional beneficiază de concediu de studii pentru perioada cursurilor intensive cu frecvență redusă si pentru sesiunile de examene, chiar daca au beneficiat de concediu de studii pe timpul studiilor universitare de licență”, ptr ca in acest moment HG 1578/2002 reglementeaza in Capitolul III Concediul de studii
    Articolul 17(1)că ” Polițiștii beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei instituții de învățământ superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului de Interne”.

  16. Bună ziua ma gândeam ca, având în vedere deficitul destul de mare și în rândul ofițerilor, ar fi de bine dacă s-ar lua în discuție și subofițerii care au master obținut la o alta instituție de învățământ, diploma care sa aibă legătură cu activitatea desfășurată în politie , in afara de Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza». Asta dacă tot invocam deficitul mare din rândul ofițerilor. Este o parare!

  17. A scos Carmen Dan limita de înălțime prin care toți piticii piloși nu mai aveau nici o piedică să ajung@ ofițeri. Ce mai se mai poate inventa?

  18. Buna ziua,
    In cazul in care am terminat licenta si masteratul in Științe Economice, este posibil a ma înscrie si la acest Masterat?

  19. Buna ziua,
    In cazul in care am terminat licenta si masteratul in Științe Economice, este posibil a ma înscrie si la acest Masterat?

  20. Daca nu se schimba nimic legat de felul studiilor, calitatea de organ al poliției judiciare, degeaba vorbim. De la ultimul concurs, sunt și în prezent ofițeri care așteaptă calitatea, atunci unde este experiență în domeniu au fost polițiști cu 2-3 ani vechime in sistem și fără calitatea necesară și ghici, au luat pe judiciar, dar nu lucrează că nu au calitate.

    1. Din păcate la ultimele concursuri nu s-a pus accent pe vechime respectiv pe calitatea de polițist judiciar. Au fost absolvenți care habar nu au ce sunt alea dosare penale și cum zici, te așteaptă acum sa le vina avizul. Pentru posturi care totuși necesita o anumita pregătire/experienta (sic, sice, etc.)

  21. Vă rugăm să completați prin propuneri proiectul de OUG ptr modificarea Legii 360/2002 priv. Statutul polițistului cu :
    “Masterul profesional se va organiza prin cursuri de frecvență redusă, agentii de politie ramanand angajații unitatilor de provenienta.
    Agenții de poliție, care urmeaza cursurile de master profesional beneficiază de concediu de studii pentru perioada cursurilor intensive cu frecvență redusă si pentru sesiunile de examene, chiar daca au beneficiat de concediu de studii pe timpul studiilor universitare de licență.”, ptr ca in acest moment HG 1578/2002 reglementeaza in Capitolul III Concediul de studii
    Articolul 17(1)că ” Polițiștii beneficiază de concedii de studii numai pentru frecventarea primei instituții de învățământ superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului de Interne”.

    Proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare […]

    Proiect act normativ (descarcă fişier în format ‘pdf’)

    Notă de fundamentare (descarcă fişier în format ‘pdf’)

    Tabel comparativ (descarcă fişier în format ‘pdf’)

    Anunț dezbatere publică (descarcă fişier în format ‘pdf’)

    Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro, cu mențiunea că MAI are în vedere să propună adoptarea proiectului în ședința Guvernului din săptămâna 28.06 – 02.07.2021.

  22. Agentii de politie care au făcut masterul la academia de politie între anii 2014-2016 ce se întâmplă cu ei?

  23. Sunt absolventa de Drept 4 ani(2003) si Mater științe penale , am 40 ani. Am cochetat cu uniformă de polițist, insa având un copil cand am absolvit nu am putut sa merg la A.Cuza. Sunt consilier juridic la o insitutie de 15 ani si nu inteleg de ce nu se poate intra si din surse externe. Probabil ca varsta este o pb. Mi as dori sa existe si posturi pt unii ca mine, nu neaparat de la scoala de politie. Si eu pot fi implicată si f profi , întrucât daca te naști cu o pasiune pt ceva, o duci cu tine toata viata. Multumesc.

  24. Si de ce nu ar putea deveni politist si o persoana,care de ex.a terminat un institut s-au academie de marina?

  25. Se aplica și agenților care au absolvit deja program de master la facultatea de Politie, specializarea drept din cadrul Academiei de politie?

  26. Buna ziua! Am gradul de Asp,masterat profesional in cadrul Academiei de Poliție,facultatea de drept,(la o fac particulara)iar licența este obținută tot la Academia de poliție,eu beneficiez de noua modificare?

  27. Masterul va fi doar la zi sau și cu frecvență redusă?
    1. De exemplu un agent de poliție cu, să zicem, 8 ani vechime, care are experiență în munca de poliție și este licențiat în drept, dacă masterul respectiv va fi doar sub forma învățământului cu frecvență (zi), nu se va putea înscrie. Se vor înscrie civili llicențiați în drept, care au terminat pe la diferite facultăți care acordă creditele aferente materiilor, pe bani și pe prezență (să nu zic că ar trebui acceptați doar licențiații la zi și la facultăți cu prestigiu, că încalc drepturi constituționale), vor absolvi si vor veni în sistem, unde vor fi ,,ținuți în spate,, ani buni, printre alții, și de către agenți din categoria celui exemplificat, care nu pot renunța la serviciul pt a se înscrie la master.
    2. De ce nu se găsește o soluție prin care să se promoveze ofițeri doar din sistem și să rămână doar academia cealaltă cale, că sunt destui agenți cu studii, care nu au prins sau nu prind locuri la concursurile de TCO, agenți care cu siguranță vor aduce un mult mai mare plus, pentru că deja au experiență în muncă, decât un civil care termină masterul respectiv. Deficitul de personal trebuie într-adevăr combătut, dar și calitativ nu doar cantitativ, ca să nu se mai ofere ocazia mass-mediei sa denigreze în fel și chip instituția.
    3. Masterul acesta ar trebui gandit doar pt agenții cu studii superioare din în domeniile cerute, din sistem, iar cei care într-adevăr tânjesc să devină polițiști, o profesie atât de ușoară văzută din exterior, să lupte pentru locuri în școlile de agenți si academie.
    4. Sa fie promovați toți agenți din sistem, care îndeplinesc condițiile, eventual mărirea numărului de elevi în școlile de agenți, și abia apoi sa se propună astfel de idei, cum e acest master, care v-a promova oameni fără experiență în funcții cheie de execuție, unde trebuie sa cunoști muncă de poliție.
    Dacă am înțeles ceva greșit din proiectul de lege, îmi cer scuze anticipat față de cititorii mesajului

  28. O mică idee pt. reducerea deficitului de polițiști operativi. Posturile din administrativ să poată ocupate de pensionarii care au ieșit de cel puțin un an la pensie. Aceștia să fie retribuiți cu un salariu fix de 2-2500 lei, care să se cumuleze cu pensia. La fel se poate proceda și în școlile din MAI.

  29. Pensionarii să fie angajați ca personal civil ( cadre didactice, gestionari, financiar, achiziții, etc.).

  30. Aceasta varianta cu masterul este o idee nereusita neinspirata partinitoare si subiectiva care creeaza doar locuri de munca la Academie pentru posturile desfiintate. Sa se tina cont de vechime in structurile MAI indiferent daca esti in rezerva sau activitate sau in vechimea studiilor sau in profesie jurist avocat etc. Orice vechime este folositoare pentru munca de politie atata timp cat domeniul corespunde activitatii de politie. Nu era declarat neconstitutional articolul din statut referitor la vechime daca nu erau atatea criterii partinitoare si discriminatoare pentru diverse categorii care altfel aveau acces la o functie de ofiter si isi puteau valorifica vechimea. Acum se instituie alte reguli care vor impiedica sa beneficieze de drepturi politistii cu ani multi de activitate. Foarte nedrept… prin acest master nu vor fi politisti mai pregatiti din contra vor intra alte pile si relatii pe posturile de ofiter care pentru a accede la master vor avea nevoie de aprobarea sefilor. Nu este o solutie buna acest master este o solutie de avarie o solutie cautata in graba venita din partea unor grupuri de interese care profita de situatia actuala in care se afla politia. Rusine!!!

  31. Am lucrat in sistem. Mentionez, operativ. De aceea nu as vrea sa fiu rau inteles. Hmmm… Mai au cei din minister, IGP, ceva sotii, amante, nepoate, etc de bagat in sistem. Nu este plin deja? Licentiati in studiile de care este nevoie? Ha-ha-ha, dupa nevoile lor. Daca a absolvit facultatea de sport, merge si politist, ca este functie de instructor sportiv si o sa fie comisar sef. Daca absolvit teologia, infiintam functie de preot pentru spovedanie. Sau daca nu, merge la post universitare la Academie. PENIBIL. Unde este menagementul resurselor umane? Sa fie scoase mai multe posturi la academie, scoli de agenti? Sa fie organizate concursuri de trecere din corpul agentilor (care au lucrat, stiu munca de politie) in cel al ofiterilor, ca si pana acum. Ceilalti, din rândul civililor, care-si doreau, nu au mers catre aceste institutii. Poate se intra mai greu, poate nu suportau regimul scolii, dar vor sa fie politisti. Vad ei cum (unchi, tati, amanti, veri…). Acele minti luminate din cadrul ministerului si al IGPR-ului, mai demult au organizat concursuri de trecere in corpul ofiterilor cu optiunea pe linii de munca, dar numai pentru postul pentru care optai. Astfel ca au fost cazuri in care un candidat care a cazut cu 9,50 la serviciul investigatii criminale, iar altul a intrat cu 7,00 la biroul investigatii criminale. Noaptea mintii, nu? A doua gogomanie: primul criteriu de departajare a fost media de la licenta, astfel ca unul care a terminat la universitatea aceea cu x si 0, forma de invatamant I.D. si a luat 10 (bineinteles), a trecut peste cel care a luat la licenta 9,50 la o universitate de stat, forma la zi. Nu aruncati cu pietre, nu am fost eu. Stiti ca au fost mai multe promotii care in momentul repartitiei au gasit deja incadrati pe cei cu care concurasera si au picat? DA, ADEVARAT. Era nevoie de oameni si daca au picat cu media peste 5, i-a incadrat dupa care au fost trimis la un curs. Doar frustant sau si ilegal?! Dar nimic nu este intamplator in intreprinderea aceasta. Totul este posibil si cumva programat. Au eliminat locurile baieti-fete, limita de inaltime, de varsta, de greutate, de orice. Daca se vrea, pot fi adusi in munca operativa politisti. La inspectoratul unde am lucrat, presupun ca la multe altele, functii la: poarta, sofer de servici….De ce la unitatile militare pot fi aduse firme de paza la poarta? Au un nivel mai mic de secretizare?! Sofer de servici?! Ce gluma proasta. Toti isi doresc acele functii: ore de noapte, ore de weekend, libere…La biroul auto sunt trei mecanici, desi serviciile sunt externalizate si sapte cadre, cu sef de birou, unul la piese auto, unul cu foi parcurs, unul cu…..Sunt politisti. Apropos, ce faceti cu cei care au grade profesionale si sunt sportivi, cantareti sau mai stiu eu ce dansatoare? Ii luati in calcul la numarul de politisti pe cap de locuitor? Asta numai despre incadrare; cat despre celelalte: avansari, mutari, prime, etc, poate intr-un episod urmator.

  32. Chiar așa ..trebuie acționați în judecată? E discriminare….cine face un an e ofițer..iar cei cu 2 ani și în specializări precum drept nu s luați în considerare că au băgat o alta denumire..Academia de poliție nu recunoaște studiile ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.