Se schimbă Ordinul privind programul de lucru al personalului MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual)

Mai jos aveți atașat proiectul de Ordin propus de specialiștii MAI cu privire la programul de lucru, formele de organizare ale acestuia și repausul săptămânal care vine să înlocuiască Ordinul MAI 577/2008 care este în vigoare la acest moment. Proiectul ne-a fost transmis de către Direcția Generală Management Operațional din cadrul MAI iar propunerile și observațiile sunt așteptate până pe data de 26.09.2017.

Cu toate că vom fi blamați de către celelalte sindicate, ne aflăm din nou în fața unor modificări pe care le-ar cerut „liderii” de sindicate doar de dragul de a găsi motive pentru care nu sunt în stare să își apere interesele membrilor. Vă reamintim că și în situația Ordinului MAI 400/2004 privind cercetarea disciplinară, toți liderii l-au contestat, iar când s-a modificat cadrul legal incident, ne-am trezit cu prevederi noi îndreptate vădit împotriva polițiștilor ( termene de prescripție și de soluționare a cercetărilor disciplinare prelungite, introducerea suspendării prescripției ș.a.m.d).

La fel s-a întâmplat și în cazul Ordinului MAI 298/2011  privind procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițiștilor care a fost înlocuit de un ordin negociat în defavoarea polițistilor, respectiv Ordinul MAI 140/2016.  (interdicția de mutare pe perioada cercetării disciplinare, îngreunarea realizării mutării etc) Nu departe este și situația Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului care este invocat frecvent de „liderii” de sindicat ca fiind necesar a fi modificat, însă niciunul nu a spus ce anume nu este bun la această lege. Evident că polițiștii vor intervenții pe domeniul carierei și a autorității polițistului, însă timpul va demonstra că exact aceste domenii deosebit de importante nu se vor modifica.

Dar să revenim la proiectul de Ordin prin care se dorește înlocuirea Ordinului MAI 577/2008 și despre care ținem să precizăm că reprezintă un cadru legal favorabil polițiștilor, însă care nu a fost respectat de șefi. Vom exemplifica numai două exemple pentru a înțelege de unde dorința acerbă pentru modificarea acestui Ordin:

  1. 16Orele efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenţă se compensează prin acordarea de timp liber corespunzător, în zilele imediat următoare, iar când nu este posibil, şeful unităţii, pe baza unei planificări, acordă zilele de recuperare în următoarele 60 de zile lucrătoare.”

Conform acestei prevederi, toți polițiștii planificați la permanență/continuitate/intervenție la evenimente și orice alte invenții care legau de glie polițiștii după ora 16:00 sau în zilele de weekend trebuiau plătite cu 100% și acordat timp liber în compensare. Practic, dacă un polițist de la post era la permanență o săptămână, trebuia pontat 7 x 24 de ore. Ori acum, prin Ordinul MAI 78/2017, acest interval de timp este plătit cu un spor de 40% și este efectuat în afara normei lunare de muncă.

      2.  În acest moment în legislație nu există prevăzută obligația polițistului de a respecta planificarea intervalului de continuitate a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu după orele de program și implicit niciun polițist nu poate fi tras la răspundere că refuză să efectueze acest serviciu. Acum însă prin acest ordin se introduce art. 7 alin. 1 coroborat cu art. 17 obligativitatea de a se supune planificării la continuitate.

Apreciem că se impunea modificarea Ordinul MAI 577/2008 însă doar punctual, pe situațiile interpretabile constatate în urma aplicării/neaplicării lui.

Alăturat aveți atașat proiectul de Ordin cu rugămintea de a ne comunica observațiile dumneavoastră pe marginea acestor prevederi. De asemenea, cu titlu de noutate, invităm și militarii din MAI să ne comunice punctele lor de vedere pentru a le prelua și susține la nivelul MAI. Să nu omitem că acest proiect se dorește a se aplica tuturor categoriilor de personal din MAI.

Proiect Ordin privind programul de lucru, formele de organizare ale acestuia și acordarea repausului săptămânnal

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Se schimbă Ordinul privind programul de lucru al personalului MAI (polițiști, jandarmi, pompieri, personal contractual)

Distribuie

5 răspunsuri

  1. situatii temeinic justificate…. nu e bine. sa spuna exact care sunt acestea enumerativ. si nu e bine ca vor sa stie sefii unde ne deplasam in timpul liber, vechiul registru cu parasirile de garnizoana. mi se pare ca ne intoarcem inapoi spre comunism. in timpul meu liber nu dau raportul sefului unde merg.

  2. Catre Sindicatul Europol: ATENTIE la art.21 alin. 4. Exceptia nu este limitata in timp putand dura ani de zile. La arma pompieri aceasta exceptie ,,temporara,, se aplica din februarie 2015 pana in prezent.

  3. Dragi colegi, sistemul acesta are o mare criza nu de polițişti, ci de OAMENI! astfel ca oricâte modificari se vor produce la aparatul legislativ, răul tot nu va dispărea….tot nu va fi mai bine…răul va căpăta o alta forma. Înțelegeți va rog! Cu toții putem accepta ca daca am avea langa noi înțelegere si respect sau altfel spus, OAMENI, ne-am multumi noi si cu salarii si conditii mai modeste…e nevoie si de acestea cu siguranta, dar vorba aia….unde te duci, tot de om dai. Cu respect.

  4. Trebuie prevăzută obligativitatea intocmirii planificării serviciului și a liberelor aferente la începutul lunii….acum se intocmește numai planificarea serviciilor iar liberele nu se dau niciodată toate!!!ci maxim jumătate din ele….cazul meu…
    De asemenea eu daca am domiciliu intr.o locuinta unde nu am masa pat frigider etc cu sunt eu obligat sa stau acolo pe timpul permanemtei?
    Iar daca domiciliul este la 10 km care este timpul de reactie sau in care trebuie sa ma prezint la unitate?

  5. sunt ag. sef de politie Jitaru Rares. Consider ca art. 7 si art 17 nu sunt legale. Oare care
    sunt prevederile legale pe care sunt intemeiate ? Cele doua articole pot fi atacate in contencios ?
    ,,situatii temeinic justificate,,…. nu e bine. Sa spuna exact care sunt acestea, enumerativ. si nu e bine ca vor sa stie sefii unde ne deplasam in timpul liber, vechiul registru cu parasirile de garnizoana. mi se pare ca ne intoarcem inapoi spre comunism. in timpul meu liber nu dau raportul sefului unde merg.
    Prevederea ,,ART. 17 – (1) În situațiile care impun desfășurarea de activități peste durata normală a timpului de muncă ori chemarea personalului la unitate din perioada de repaus al acestora…,, desfiinteaza practic dreptul politistului de a dispune cum doreste de timpul sau liber,pentru ca situatiile care impun activitati si dupa program sunt frecvente ,producerea evenimentelor neputand fi planificata

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută