Se modifică schimbarea. Naveta peste 70 km decontată zilnic

Miercuri 21.12.2022, începând cu ora 09.00, va avea loc la Ministerul Afacerilor Interne, ședința Comisiei de Dialog Social care va avea pe ordinea zi și proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea art. 9 din HG nr 1198/2022 privind  drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ce înseamnă de fapt această modificare? Prin emiterea HG nr. 1198/2022, personalul care efectuează zilnic deplasarea la și de la locul de muncă și care  are reședința sau domiciliul  la o distanță mai mare de 70 km de locul de desfășurare a activității, nu mai putea beneficia de plata sumei forfetare, ci doar de un decont săptămânal, care nu reprezintă nici 1/4 din sumele pe care aceștia le cheltuie pentru plata carburantului.

Precizăm că reprezentantul organizației noastre a solicitat în cadrul ședinței Comisiei de dialog social ce a avut loc la data de 28 noiembrie 2022 clarificări în ceea ce privește distanța de 70 km, întrucât prin aplicarea noilor norme de calcul a distanțelor ne-am fi aflat în situația discreționară conform căreia personalul MAI care al cărui domiciliu se află la o distanță minimă de 71 km față de locul de muncă nu ar mai fi beneficiat de dcontarea cheltuielilor zilnice de transport, contrar vechilor prevederi.

Noile modificări aduse hotărârii de guvern vor permite personalului MAI cu domiciliul sau reședința la o distanță mai mare de 70 km de locul de muncă să poată beneficia de decontarea lunară (zilnică) a sumelor forfetare pentru efectuarea navetei.  Având în vedere această inechitate, vom solicita în cadrul ședinței comisiei de dialog social introducerea unei norme tranzitorii, astfel încât  acest drept să poată fi accesat odată cu emiterea HG nr.  1198/2002, respectiv 11.10.2022. În momentul de față sunt câteva mii de polițiști plus alte câteva mii de cadre militare din structurile de apărare care au fost văduviți de accesarea acestui drept.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Se modifică schimbarea. Naveta peste 70 km decontată zilnic

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buna ziua!Am obsevat ca se pune in discutie si situația celor mutați la cerere in unitate ,dar care au provovat examenul din 2011, cand am fost toti pusi la dispozitie(pe alta poziție in statul de organizare dar in aceeași subunitate/localitate),ca atare asteptam cu nerăbdare o solutie favorabila!Mentionez ca cei mutați la cerere nu benificiaza de chirie si transport.Va mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută