În data de 03.11.2022 la sediul Ministerului Afacerilor Interne este organizată ședința comisiei de dialog social, care va avea pe ordinea de zi proiectul Hotărârii de Guvern pentru Aprobarea Mecanismului Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane.
Din perspectivă penală, problematica derivată din fenomenul traficului de persoane se află în competența structurilor de Crimă Organizată din Inspectoratul General al Poliției Române, structură care are pe linia de muncă ,,Trafic de persoane” aproximativ 150 de polițiști la nivel național.
Toate reorganizările și înființările de structuri din Poliția Română, care mai de care lipsite de o reală justificare din perspectiva necesității operative, nu doar că au neglijat ci au redus din numărul polițiștilor care operează în structurile operative ale poliției, precum Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, cât și Criminalitate Organizată. Deși toate aceste structuri au raportat anual creșteri semnificative și îngrijorătoare a situației operative, au rămas, dacă au fost norocoase, cu aceeași schemă de personal sau mai rău din cadrul lor au fost luate posturi pentru a se înființa alte structuri.
Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, se dorește a fi ,,un instrument de lucru adresat atât specialiștilor din instituțiile și organizațiile cu atribuții specifice în domeniul traficului de persoane, cât și specialiștilor din alte instituții și organizații care, în desfășurarea atribuțiilor de serviciu, pot detecta o potențială victimă a traficului de persoane”. Cu alte cuvinte, principalii responsabili de aplicarea acestui Mecanism Național vor fi tot polițiștii români, cu eternele probleme de salarizare, deficit de personal, lipsă de dotare specifică pentru a-și îndeplini în mod optim sarcinile de serviciu.
Pe principiul ,,primii la muncă, ultimii la drepturi sociale și salarizare”, vor fi principalii sau cel mai probabil singurii, specialiști care vor fi obligați să aplice Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane.
Am încercat să convingem reprezentanții ministerului de interne că o salarizare decentă a polițiștilor va eficientiza activitatea acestora pentru că nu se vor gândi la cum vor achita ratele bancare în contextul creșterii dobânzilor, cum își vor achita facturile la energie, cum își vor susține copiii la școală, cu salariile actuale de aproximativ 3000 de lei, însă gradul de nepăsare a decidenților politici a atins cote nemaiîntâlnite. Ca atare polițiștii vor rămâne în aceeași situație, cu deficit de personal, cu sarcini suplimentare și cu drepturi salariale raportate la anul 2009.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL