Se modifică legea pensiilor militare

Dacă de câteva luni de zile pe holurile instituțiilor din segmentul de ordine publică siguranță națională, circulau cu frenezie zvonuri cu referire la modificarea pensiilor de serviciu ale polițiștilor și militarilor, iată că Guvernul, azi, în pragul sărbătorilor de Crăciun, prin intermediul Ministerului Muncii a pus în transparență decizională un proiect de lege prin care intenționează să schimbe arhitectura legală a sistemului de pensii ocupaționale și de serviciu. (consultă proiectul de lege, consultă expunerea de motive )

Proiectul de lege care prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu, se dorește a aduce  modificări laactuala legislație pentru următoarele categorii de pensionari:

 • magistrați,
 • diplomați
 • funcționarii parlamentari,
 • personal aeronautic civil,
 • personalul auxiliar din instanțe
 • angajații Curții de Conturi
 • militari și polițiști

La o primă lectură observăm că din conținutul proiectului de act normativ reiese faptul că pentru segmentul de ordine publică siguranță națională, respectiv polițiști, polițiști de frontieră, polițiști de penitenciare și militari, schimbările sunt unele minore. Referindu-se doar la perioada care va fi luată în considerare ca bază de calcul pentru pensie. Și anume această perioadă nu va mai fi 6 luni consecutive din ultimii 5 ani la alegere ci 12 luni consecutive din ultimii 5 ani la alegere. Remarcăm faptul că impactul pentru familia ocupațională ordine publică siguranță națională este unul redus.

Desigur ne vedem nevoiți să remarcăm faptul că principalii prejudiciați vor fi polițiștii care ocupă funcții înalte de conducere și care în ultimele 6 luni plusau foarte mult din perspectiva orelor suplimentare și orelor lucrate sâmbăta duminica și în sărbători legale. De asemenea își acordau, cu generozitate, majorări salariale de până la 50 % pentru lucrări speciale. În contextul noii legi, aceștia vor fi marii perdanți din perspectiva cuantumului pensiei dobândite. Și anume orice majorare salarială din ultimele 6 luni de activitate se va fracționa cu un procent de 50 %.

Din perspectiva vârstei de pensionare, pentru segmentul ordine publică siguranță națională aceasta va rămâne, cel puțin deocamdată, la 60 de ani.

Deși baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive, la alegere din ultimii 5 ani de activitate, acest lucru nu va aduce un impact negativ pentru polițiști, datorită faptului că pensia de serviciu acestora era plafonată la 65 % din salariul net încă din luna septembrie a anului 2017.

Modificările aduse de acest proiect nu vor produce efecte juridice în viitorul foarte apropiat datorită faptului că parcursul legislativ al acestui proiect este unul de durată care va trebui să treacă prin procedura parlamentară până să fie promulgat de președintele României și doar după aceea, după publicarea în monitorul oficial al României va produce efecte juridice.

Ne uităm cu îngrijorare la perspectivele  negative generate până în prezent de declarațiile populiste ale celor ce se doresc a fi oameni politici ce asociau în mod fals pensiile militare de stat cu pensiile speciale, care concomitent cu punerea în transparență a acestui proiect de act normativ prin raportare la lispa de predictibilitate în ceea ce privește veniturile salariale și condițiile de pensionare, sens în care putem anticipa că incertitudinile create de clasa politică prin comunicarea defectuoasă și confuză vor declanșa pensionări masive în rândul polițiștilor, acutizând astfel deficitul de personal din Poliția Română.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Se modifică legea pensiilor militare

Distribuie

18 răspunsuri

 1. Acu câteva zile VCR a declarat neconstituțională impozitarea pensiilor peste 4000 cu cass de ce oug 57 și 59 sunt constituționale iar oug pentru impozitarea pensiilor peste 4000 nu? 😡😡😡

 2. Ce caută sporul pentru lucrări de excepție în baza de calcul și de ce a fost și este acordat exact pe o perioadă de 6 luni?
  Probabil că o să fie acordat pe întregul an de acum înainte!
  Pentru șmecheri!

 3. Așa cum vad eu,proiectul de lege are să fie o cacealma.Cei cu pensiile stabilite înainte de perioadele în care au început să se acorde cu nemiluita sporuri salariale și alte beneficii la solda funcției de bază, vor avea de pierdut. În concluzie cei cu pensii mici vor avea pensiile și mai mici.Despre o cât de cât o egalizare a pensiilor conform DOCTRINEI Budai și a altora la funcții egale…….este circ.

 4. “schimbările sunt unele minore” – fratilor! Alooo. Se va schimba total cu legea asta! Nu afecteaza doar sefii, ci pe toata marea pleava! Stie careva cat inseamna 65% din net fara sporuri?!

 5. Pensiile militare trebuiesc modificate in beneficiul detinatorilor. La un de salariu militar activ marit procentual, pensia trebuie sa creasca la fel. Pensia trebuie sa fie pe nivelul expunerii la riscuri, pericole, discriminare sociala. Parlamentarii sunt alesi si au pensii si salarii speciale. Militarii primesc salariu pentru munca specifica. Parlamentarii dorm in scaunele lor la serviciu. Militarii sunt sanctionati de sefii pusi de alesii cetatenilor. Ministrii MAI si MApN trebuie sa fie militari activi nu civili sau in rezerva. Legile armatei sunt speciale pentru ca si tipul muncii este diferit. Trebuiesc salarii pentru vechime in munca, nu minim pe economie ca asta este saracirea poporului. Comunistii au respectat vechimea in munca. Armata nu avea sindicat dar PCR avea organe de partid militare si rezolvau pozitiv problemele. Nu existau discriminari pentru salarii si pensii.
  Actuala forma a statului nu este Democratie. Este bataie de joc, minciuna, distrugere economica, facuta incepand cu Ion Iliescu si continuata de ceilalti.

 6. Se vor recalcula.si cele in plata?Daca da e nasol deoarece chestorii si generalii cu pensii nesimtite si lingaii sefilor care au avut 30-50 % si sambete si duminici lucrate in plus vor avea pensiile injumatatite.Ce misto..MUNCA EGALA …PENSII EGALE!

 7. De Ordinul Meritul Militar nu se spune nimic inechitatile salariale si ale pensionarilor nimic totul e vrajeala minciuni.Fereasca Dumnezeu sa aiba nevoie de noi rezervistii intr un razboi atunci tinete bine !!!😂😂😂😂☝️👍

 8. Interesant că la magistrați se actualizează pensia de câte ori este mărit salariul la cei care lucrează. La militari deși a fost prins acest aspect in lege nu a fost pus în practică. Acum cred că această situație va fi scoasă definitiv.

 9. 1.De ce magistrații iau pensia specială din banii casei de pensii? 2.De ce beneficiază de asigurare de sănătate ,dacă nu cotizează. 3.Nu credeți ca e o Rușine sa ieși la pensie la 45 de ani?S-ar putea,dar legea spune ca intri un drepturi la 65 de ani.

 10. Nu există legea pensiilor militare. Ar fi fost foarte bine dacă exista o asemenea lege. Din păcate lucrurile au fost amestecate, și, tocmai de aceea suntem în situația de a le modifica la fiecare adiere de vânt. Nu-i nimic militarii au înțeles. Tara va fi apărată oricum. Nu înțelegem nimic din ceea ce se întâmplă foarte aproape de noi.Oare ucraineni așa au gândit . Ar fi fost vai de capul lor acum. Nu înțelegeți că fiecare țară este pe cont propriu la un moment dat. Pentru asta îți trebuie ARMATĂ. Aceasta trebuie să fie bine dotată, bine echipată, și mai ales motivată. Acum se vede cum îi motivați. Ținețio tot așa . Mult succes!

 11. Rușine acestor politicieni si msi ales d-lui BUDAI care ne considera “cu pensii speciale” deșii in repetate rânduri la diferite posturi de televiziune a AFIRMAT ca pensiile polițiștilor sunt Pensii de Serviciu. Suntem și vom fi BATJOCURA acestor indivizi vremelnic in funcții publice care știu doar sa CERSEASCA VOTUL ATUNCI cine au NEVOIE DE NOI. RUȘINE d-lor PARLAMENTARI nu meritați respectul nostru.

 12. Frecție la un picior de lemn,discriminarea între militarii care și-au desfășurat activitate in aceleeasi condiții dar cuantumul pensiei este cu 150-200 % mai mare a celor pensionați recent va rămâne sau va creste și mai mult,deci „succesuri sau sucese deosebite in plp,adică pregătire de lupta și politica!

 13. Atenție! Dacă legea nouă stabilește ca pensia nu poate depăși 65% din media veniturilor NETE, nu este același lucru cu actuala prevedere unde se pleacă de la 65% din media salariilor brute și nu poate depăși 80%, iar pensia în plată nu poate fi mai mare decât media salariilor nete care reprezinta 58,5% din brut. Practic ar însemna că pensia sa fie 65% din cei 58,5%…

 14. În proiectul de lege oficial de pe site-ul MMSS, se precizează la toate pensiile de serviciu de procentul 65% din veniturile BRUTE, iar pensia în plată sa nu depășească 100: din media veniturilor NETE.
  La pensiile militare singura modificare este cea cu 12 luni consecutive în loc de 6 luni.
  Singura categorie unde se vor recalcula pensiile în plată este cea a magistraților, în termen de 60 zile de la publicare vor avea pensii în plată muuuult mai mici decât cele din prezent.. 🤣 😱

 15. Cum se rezolva perioade lucrate după ieșirea la pensie.ramase capteve deși sunt pe contributivitate
  Dar cu grupele de munca
  De ce se plafonează pensia la nivel salariul iesire la pensie iar pt perioada lucrata după pensionare nu primim nimic

  Ași întreba dacă în cazul meu la o vechime de 46 ani lucrați sa fie folosita toată vechimea pt calcul
  Pensie militara
  As propune ca cei care au beneficiat de pensii de serviciu calculate pe nesimțirea, ultimele 6 luni sa dea banii înapoi
  Nimeni nu are curajul sa abordeze casale de pensi speciale adevărate ,,enclave,, cine va verifica zecile de cazuri cu inechitTii

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.