Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG  nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social de mâine, 15.05.2024, urmând ca cel mai probabil, în ședința de guvern următoare să fie adoptat. Conform prevederilor acestuia, modificările aduse vor produce efecte în 45 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Iată care sunt principalele modificări aduse actului normativ:

  1. Se redefinește ”deplasarea în interes de serviciu” -deplasarea personalului în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu sau pentru activităţi în legătură cu serviciul, precum convocări, conferinţe, cursuri, misiuni de instrucţie, trageri şi aplicaţii, în tabere, în poligoane şi altele asemenea sau ca urmare a schimbării condiţiilor şi/sau locului de muncă, potrivit statutelor profesionale ale fiecărei categorii de personal.
  2. Se vor modifică distanțele kilometrice și a procentelor față de care se calculează sumele forfetare și în același timp se pun în concordanță cu prevederile HG  nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor.
  3. Nu se mai acordă decontul pentru deplasarea săptămânală/bilunară de la reședință la locul de muncă, ci doar de la domiciliu;
  4. Art. 9 , alin. 1 , lit. i și j se vor modifica și vor avea următorul cuprins:

    i) la deplasarea săptămânală de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu , pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

    j) la deplasarea bilunară de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu , pe o distanță mai mare de 301 km, pentru personalul militar și polițiștii  mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu și care locuiesc împreună cu membrii de familie* în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.

    *membrii de familie = soțul/soția, copiii minori și cei majori, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și părinții aflați în întreținerea legală a acestuia.

  5. Personalul căruia i se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) (zilnic) are dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare stabilită prin aplicarea procentelor, corespunzătoare distanțelor kilometrice din tabel, la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

     

     KMPROCENT %
    1-107
    11-2014
    21-3025
    31-4036
    41-5045
    51-6054
    61-7063

 

5. Nu vor putea beneficia de transportul zilnic (art.9, alin. 1 lit h ) la și de la locul de muncă polițiștii care:

  • a) beneficiază, ei sau soții/soțiile acestora, de compensaţie lunară pentru chirie, locuinţă de serviciu, de intervenţie ori din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei sau cazare în unități de cazare aparținând instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională;
  • b) dețin, ei sau soții/soțiile acestora, locuință proprietate personală în localitatea în care au fost mutați în interes de serviciu, numiți în prima funcție, transferați, chemați/rechemați în activitate, detașați și/sau împuterniciți ori puși la dispoziție;
  • c) au domiciliul sau reședința în localitatea unde se află locul de muncă;
  • d) la data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcție, transferării, chemării/rechemării în activitate, detașării și/sau împuternicirii ori punerii la dispoziție au stabilite domiciliul sau reședința în localitatea în care au locul de muncă, iar ulterior își stabilesc domiciliul ori reședința în altă localitate;
  • e) au înstrăinat, cu intenţia vădită de a beneficia de acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, o locuință proprietate personală ori a soților/soțiilor acestora, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcție, transferării, chemării/rechemării în activitate, detașării și/sau împuternicirii ori punerii la dispoziție, cu excepția celor care au deținut locuințe proprietate personală, iar ulterior, în baza unor titluri executoriisau prin partaj convențional/judiciar, au pierdut beneficiul folosinței acestor locuințe.”

   6.    Nu  vor putea  beneficia de decontarea transportului pentru deplasarea zilnică, săptămânală sau bilunară,  polițiștii care beneficiază, ei sau soții/soțiile acestora, de compensația lunară pentru chirie pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

 7. Polițiștii care beneficiază de compensația de chirie (pentru o locuință închiriată), vor putea beneficia în continuare de decontarea transportului pentru deplasarea săptămânală sau bilunară.

Este de precizat faptul că aceste noi condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază, iar sumele pe care structurile de apărare le vor economisi să fie folosite pentru plata unor  drepturi. Practic, se vor lua bani dintr-o parte și se vor da în altă parte, nicidecum coaliția aflată la guvernare nu va  acorda suplimentar sume bugetelor structurilor din apărare și siguranță  națională  pentru plata salariului de grad actualizat.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE HOTARARE DE GUVERN

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Se modifică condițiile de acordare a transportului pentru polițiști

Distribuie

16 răspunsuri

  1. Aceasta mizerie de lege, facuta de niste inapti, ar trebui stearsa si refacuta din temelii. Este fraudata si parafraudata de toti navetistii inchipuiti care dintr o data si au tras domicilii si resedinte pe la Satu Mare, ei lucrand la Bucuresti.
    Este bezna mintii efectiv sa dai bani de naveta unuia care ia si bani de chirie. Era evident ca toti astia care au sarit gardul si au fost inmatriculati la kilogram o vor lua razna si vor cauta pe orice cale sa profite de o lege oricum stupida. Toata lumea face naveta, toata lumea are domiciliul la sute de kilometri, toata lumea vrea bani degeaba. Noi cei care efectiv facem naveta si cheltuim bani trebuie sa asteptam cu lunile sa le rezolve acestor idioti cauzele, ca sa ne poate emite si noua dispozitiile.
    Ps….in ce lume cretina, efectiv cretina, procedura asta greoaie, birocratica, apasatoare, ceausista, se repeta an de an. Ce legiuitor isi permite sa ingroapte sute de lucratori pentru luni de zile, in hatisul asta prostesc, in loc sa faca o lege clara, restrictiva, corecta si previzibila?

  2. Deci, dacă beneficiezi de plata chiriei pentru un imobil închiriat, mai beneficiezi de plata transportului?

  3. Nu se mai plătește transportul la reședință dar se plătește în continuare compensație pentru plata ratei la casă fără a avea domiciliul în acea locuință.

  4. speță: doi polițiști sot și deținut, un polițist numit în functie în urma promovării unui concurs de TCO într-un oraș care în prezent beneficiază de compensatie chirie iar celalalt sot numit în funcție intr-o alta localitate în urma susținerii unui examen pt o funcție de conducere care în prezent beneficiază de decontarea transp zilnic de la reședință stabilita împreună cu soția va mai beneficia de decontarea transportului zilnic având în vedere ca face naveta 120 km zilnic dus întors (60 dus 60 intors)pt a sigura conducerea unei secții Rurale?

    1. Avizul este unul consultativ . Rămâne de văzut dacă gurvernul va ține cont de motivarea CES. Îmi este greu de crezut ca acesta va ține cont din moment ce ei își doresc să facă economie la bugetul de stat . Din păcate de transportul săptămânal / bilunar vor mai beneficia doar cei care au soție / copil . Tineri din sistem vor trebui iar să pună banii din buzunar dacă doresc să și viziteze părinți . Asta este sistemul în care trăim , te repartizează la 600km de casă , îți dau 300 de lei compensare la chiria care te costă 1800 lei și acum îți taie și dreptul de a-ți ajuta / vizita familia . Felicitării celor care nu au fost în stare să modifice din HG sintagma “ părinții aflatii în întreținerea legală a acestuia “

  5. Dacă beneficiez de transport săptămânal , iar la domiciliu locuiesc împreună cu familia , fără ca aceasta să fie în întreținerea legală a mea ( condiție foarte greu de obținut ) , mai beneficiez de acest drept ?

  6. Care sunt motivele pentru care a aparut aceasta completare „… și care locuiesc împreună cu membrii de familie …” ?

    Este o discriminare fata de politistii care locuiesc singuri la domiciliu sau cu parintii (fara sa fie in intretinerea legala a politistului),?

    De exemplu, daca politistul locuieste singur la domiciliu si face transport saptamanal/bilunar, de ce ar trebui sa suporte integral costul transportului, in comparatie cu politistul care locuieste cu un membru de familie ?

  7. Pentru unii muma, pentru alții ciuma! Unii primesc compensație chirie, alții nu! Dar muncesc la fel! A fost alegerea lor, nu a angajatorului! La fel cu deplasările! Nu mai corect se anulează toate? Și eu mi-aș lua locuința cu chirie dacă îmi plătește sltul (statul)…dar nu mă pedigree…stat mafiot

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.