În cadrul Ministerului Afacerilor Interne au loc creșteri ale unor drepturi salariale doar pentru anumite categorii de personal în funcție de obiectivele și strategiile instituției, ca să nu spunem în funcție de obiectivele politice urmărite. Pe acest principiu, dacă ești polițist, nu ai drepturi sau nu trebuie  să fie respectate aceste drepturi, însă dacă ești uns al partidului, se mizează pe o creștere salarială.

A fost pus în transparență decizională Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea condițiilor privind acordarea locuinței de serviciu, a cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecților și a subprefecților, precum și pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor privind locuinţa de serviciu, cheltuielilor de cazare şi deplasare a prefecților și a subprefecților, aferente anului 2020, prin care drepturile la chirie atribuite acestei categorii de personal crește la 1.500 lei lunar.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, la stabilirea plafonului maxim lunar în sumă de 1.500 lei/beneficiar (18.000 lei anual/beneficiar) au fost avute în vedere, pe de-o parte datele certe ale cheltuielilor Ministerului Afacerilor Interne cu plata compensației lunare pentru chirie funcționarilor publici cu statut special și personalului militar, acestea situându-se în medie la 550 lei/lună/beneficiar, iar pe de altă parte, ca urmare a analizei sumelor forfetare acordate personalului din sistemul justiției, care beneficiază în medie de o valoare a compensației lunare pentru chirie de 270 euro/lună/persoană, aproximativ 1.300 lei/lună/persoană.

Cum e posibil ca un polițist  să beneficieze de  o compensație de chirie începând cu 380 lei, cu care își poate  închiria o debara într-o scară de bloc, iar o altă categorie de funcționari din MAI, care respiră alt aer, trebuie să doarmă pe perne mai pufoase și  să beneficieze de o compensație de chirie de 4 ori mai mare.

Dacă în primul caz, polițistului i se raportează anual contravaloarea primită la un salariu pe care îl avea în urmă cu 11 ani, mai exact la cel din 2009, în al doilea caz,  plafonul maxim lunar de 1500 lei/beneficiar va fi aferent doar anului 2020, urmând ca pentru anul 2021 să se stabilească un nou plafon maxim, prin hotărâre a Guvernului.

Asistăm la o  crasă bătaie de joc, unde de mai bine de 11 ani, MAI face economii la buget pe spatele și drepturile polițiștilor, iar în plină  stare de urgență, se gândește că anumiți funcționari desemnați politic ar merita să li se mărească contravaloarea compensației de chirie. Reamintim că mai bine de 32 de prefecți au fost schimbați din funcție în mandatul acestei guvernări.

În timp ce polițiștii din prima linie primesc doar mulțumiri și strângeri de mână de la ministru, prim-ministru și președinte, acoliții politic primesc mărirea compensației de chirie. Pe polițistul aflat în stradă sau de veghe la frontierele țării nu îl întreabă proprietarul la sfârșitul lunii câte mulțumiri a primit în luna în curs, ci polițistul trebuie să achite integral contravaloarea chiriei lunare care în municipiul București sau în alte localități e de cel puțin  250 euro.

Având în vedere că drepturile polițiștilor sunt călcate în picioare, imediat după ce starea de urgență se va ridica, vom pregăti ample mișcări de protest, ținând cont că au trecut mai bine de 2 luni de la întâlnirea cu ministrul Marcel Vela, care ulterior într-un comunicat de presă pe pagina instituției, asigura polițiștii de întreaga disponibilitate de cooperare în interesul aplicării legii și a solicitat inclusiv din partea sindicatelor propuneri scrise care să conducă la soluții corecte și echitabile pentru toți beneficiarii Deciziei ICCJ nr. 51/2019.

VEZI AICI HG MODIFICARE CHIRIE MAI

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Se modifică chiria la 1500 lei în MAI

Distribuie

Un răspuns

  1. Atat timp cat politistii nu pot face greva ei nu vor reusi sa puna angajatorul in situatia de a fi obligat sa le respecte drepturile si profesia!
    Aia cu „ample mișcări de protest” sunt fix ca agheazma, adica nici nu ajuta, dar nici nu dauneaza cuiva, adica angajatorului!
    O idee de a pune angajatorul in situatia de a-si respecta proprii angajati si legile tarii e organizarea unei „blue flue”…. macar 2 saptamani!

    https://www.dictionary.com/browse/blue-flu

    Sa va vad! Sunteti capabili sa organizati asa ceva? Sau „favoritismele” de care se bucura unii dintre liderii de sindicat (am spus unii, da?) sunt prea importante pentru ei si pentru afinii propulsati de ei?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.