Se menține majorarea de 75% și în starea de alertă

În Monitorul Oficial al României nr. 394 din 14.05.2020 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației  epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2,pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011  precum și a altor acte normative.

Având în vedere încetarea stării de urgență instituite din 16 martie 2020 prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și prelungită prin Decretul nr. 240/2020, luând în considerare faptul că unele măsuri de sprijin instituite  nu mai produceau efecte odată cu încetarea stării de urgență,  în condițiile în care în anumite domenii, activitatea nu poate fi reluată total sau parțial, a fost necesar ca unele măsuri aprobate prin acele acte normative în perioada stării de urgență să fie prelungite și după încetarea acesteia.

Conform art. 7  din actul normativ emis, acordarea de zile libere plătite pentru perioada până la încheierea cursurilor anului școlar 2019-2020, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice, personalului din serviciile sociale rezidențiale și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.

Până la încheierea cursurilor anului școlar 2019-2020, în condițiile legii, polițiștii  beneficiază de majorarea salarială în condițiile și cuantumul prevăzut de  art. 3, alin. 1 din Legea nr. 19/2020 în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, corespunzător numărului de zile lucrătoare. Majorarea se acordă în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de zilele libere  sau de această majorare.

CITEȘTE AICI OUG 70/2020

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Se menține majorarea de 75% și în starea de alertă

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Bună ziua. Pentru persoanele devenite eligibile încăpând cu 15.05 se completează aceleași cereri valabile în perioada stării de urgență sau se vor mofifica? Dacă se mențin, fiind formulare tip care nu stipulează începutul nașterii dreptului cum putem preciza data de 15.05 ca data de început?

  1. Daca in actele anterioare nu s eface referire la starea de urgenta, raman valabile.daca se face referire, va trebui sa refaceti documentatia

 2. Cu mult respect! 1. Am o intrebare si as vrea un raspuns avizat, care priveste pe toti colegii care vor sa iasa in pensie.Aceasta majorare care dupa cum am vazut a facut parte integranta din drepturile de salarizare aferente lunar se va calcula la dreptul de pensie, bineinteles ,daca lunile acestea au fost selectate pt calcul ?
  2.Referitor la un nou raport cred ca e necesar altul in baza noii legislatii,inclusiv alta declaratie a celuilalt parinte pt perioada 15.05-12.06.2020.Va multumesc!

 3. Avand in vedere faptul ca in crese nu se aplica aceeasi perioada de vacanta (ci doar in luna august), la noi cum se aplica?

  1. Legea 19/2020 se refera la perioada formei de invatamant care se termina pe 12.06. oficial Cresa nu e forma de invatamant ci o forma de ingrijire a copilului optionala iar luna august nu e vacanta in sensul invatamantului ci perioada de concedii a personalului.Legiuitorul s- referit clar la perioadele cu obligativitate din educatia copilului.Daca a parasit scoala a iesit din schema.Deci nu vorbim de ajutor social pt cresterea copilului.Studiati L 19/2020 si veti avea mai multe lamuri.

   1. „ … Cresa nu e forma de invatamant ci o forma de ingrijire a copilului optionala … ”.
    Cititi va rog cu voce tare art. 1 alin (5) din Legea 19/2020, care zice cam asa: (5) Prin unităţi de învăţământ, în cuprinsul prezentei legi, se înţeleg şi unităţile de educaţie antepreşcolară.

 4. Pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore, 3 schimburi, cum se plateste acest spor? Eu din lege inteleg ca la toata lumea trebuie sa se plateasca un spor de 75% pentru zilele lucratoare din luna respectiva, dar cei de la RU ne au cerut pontaje si in felul acesta suntem discriminati fata de personalul de la program normal de 8 ore. As dori sa aflu care e varianta corecta de plata.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută