Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Conform Codului Rutier, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, iar nerespectarea acestei norme este sancționată cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare și totuși sancțiunea vizează numai conducătorii de autovehicule, conducătorii celorlalte categorii de vehicule nefiind sancționați.
Atât telefonul mobil, cât și alte dispozitive electronice mobile au pe lângă funcția de vorbit liber vocal și alte funcții precum cea de aparat foto/filmare, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc).
Folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen.
În ultimul an au avut loc o serie de evenimente soldate cu consecințe grave pe șoselele din România ca urmare a transmisiilor tip ”live pe facebook” de către conducătorii de autovehicule. Și nu doar în România, ci și în celelalte țări europene precum Franța, Spania sau Italia sunt în dezbatere sau deja aprobate norme de conduită pentru șoferi în timpul mersului. Numai în primele 11 luni ale anului trecut, la nivel național, au fost constatate și sancționate un număr de 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule.
Astfel, prin proiectul de act normativ se propune:
- interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video;
- stabilirea sancțiunilor contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere. Este reglementată sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. De asemenea, se reglementează noua sancțiune de 9-20 puncte amendă(clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției indicate;
- stabilirea unui mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.
Proiectul de act normativ prevede faptul că modificările legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar în toată această perioadă de 60 de zile, poliția rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.
CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ACT NORMATIV
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
Vreau sa fac un comentariu referitor la salarizare…
Domnule Andreica, vad ca uitati in totalitate de norma de hrana…care reprezinta o crestere importanta in venitul salariatilor. Daca ati uitat cumva norma de hrana a fost marita in 2015 iar de la acea data s-a marit pe hartie de vreo doua ori pana acum iar guvernul o ingheata pentru inca trei ani de zile.Nu putem tolera asa ceva….Cu fiecare luna care trece si an, noi pierdem bani…sute si mii de lei pe care acest guvern nu ii da retroactiv….Asta in timp ce ei(guvernanti, parlamentari) isi actualizeaza anual toate drepturile(diurna, cazare, transport..) si au introdus la 1.000.000 de bugetari norma de hrana care se actualizeaza anual prin marirea salariului minim. La un simplu calcul puteti realiza ca vor sa inghete norma de hrana pe 7 ani in conditiile in care preturile cresc aproape zilnic ???????? Daca dumneavostra mai puteti tolera aceste lucruri alaturi de taierea pensiilor, inghetarea sporurilor si cele mai mici cresteri salariale din sistemul bugetar, oamenii sa stiti ca nu mai pot …….Cu dumneavostra sau fara oamenii se organizeaza si veti avea mari surprize atat dumneavoastra cat si Carmen Dan, Dancila si Dragnea.