Se înăsprește legislația rutieră

În contextul numeroaselor tragedii rutiere cauzate de consumul de alcool sau substanțe psihoactive, în data de 29 iunie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență nr. 84 din 28 iunie 2024, cu scopul de a întări și eficientiza acțiunea polițiștilor rutieri în combaterea acestui fenomen. Această ordonanță are ca scop principal îmbunătățirea siguranței rutiere prin oferirea unor noi pârghii legale polițiștilor rutieri pentru depistarea și sancționarea șoferilor care încalcă legislația prin conducerea vehiculelor fiind sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De asemenea, se urmărește reducerea timpului necesar pentru determinarea prezenței substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge prin analiza probelor biologice.

Principalele măsuri adoptate de noua legislație :

Măsuri cu privire la testarea conducătorilor auto pentru consum de substanțe interzise

1.         Se instituie criterii pentru testare obligatorie:
• Polițiștii rutieri vor avea obligația de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat în următoarele situații:
• Observarea de recipiente care pot conține băuturi alcoolice sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în vehicul.
• Conducători auto care au săvârșit repetat, în ultimii 3 ani, contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive.
2.         Testarea și recoltarea probelor biologice:
• Testarea pentru substanțe psihoactive și alcool poate fi realizată în laboratoarele de specialitate ale Inspectoratului General al Poliției Române sau în unitățile sanitare publice acreditate. Aceste unități trebuie să fie autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.
3.         A doua testare la alcoolemie:
• În cazul unei concentrații alcoolice de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată poate solicita o a doua testare după 15minute dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. Rezultatul celei mai mici concentrații de alcool va avea valoare juridică.
4.         Testarea conducătorilor de biciclete și trotinete:
• Conducătorii de biciclete și trotinete electrice vor fi obligați să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a se supune testării va fi sancționat fiind considerat contravenție.

Modificări privind examinarea medicală și psihologică

• Poliția rutieră, după înștiințarea cadrelor medicale, poate retrage în vederea suspendării permisul de conducere în cazul în care evaluarea medicală și psihologică nu este efectuată, conform legii, sau rezultatul indică faptul că persoana examinată nu este aptă pentru a conduce pe drumurile publice.
Relocarea vehiculelor staționate regulamentar pe drumurile publice
1.         Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar atunci când această măsură este necesară pentru a permite:
• Executarea lucrărilor sau prestarea serviciilor publice de interes național sau local.
• Intervenția serviciilor de urgență pentru prevenirea sau limitarea efectelor unor accidente, calamități sau dezastre.
• Instituirea măsurilor de ordine și siguranță publică.
2.         Procedura de relocare a vehiculelor staționate regulamentar pe drumul public:
• Relocarea poate fi dispusă de poliția rutieră din oficiu sau la solicitarea administrației publice locale, a administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția. Relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spațiului cu destinația de parcare, adecvate situației de fapt.
3.         Executarea relocării vehiculelor staționate regulamentar pe drumul public:
• Relocarea se va realiza de administrația publică locală sau de administratorul drumului public, în imediata apropiere a locului staționării sau în cel mai apropiat spațiu cu destinația de parcare.

Măsuri pentru folosirea mijloacelor video de către polițiști, pentru probarea abaterilor rutiere

• Monitorizarea traficului rutier:
• Poliția Română este autorizată să prelucreze datele de monitorizare a traficului colectate de administratorii drumurilor publice județene și locale prin mijloace tehnice instalate pe aceste drumuri. Această măsură completează Legea 383/2022, care prevede aceleași dispoziții pentru drumurile de interes național prin sistemul informatic E-SIGUR.
• Participanții la trafic pot depune sesizări privind situații de condus agresiv surprinse în înregistrări video sau audio-video. Sesizările trebuie să conțină o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrărilor furnizate.

Sancțiuni mai severe pentru administratorii drumurilor

• Se elimină posibilitatea persoanelor juridice responsabile cu viabilitatea infrastructurii rutiere de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Introducerea unor noi indicatoare și marcaje

• Se introduce un nou indicator de avertizare privind păstrarea distanței față de vehiculul din față și un marcaj rutier cu același scop. Acestea noi indicatoare și marcaje rutiere vor fi aplicate pe drumurile expres și pe autostrăzi.

Noile prevederi legale aduc modificări și completări semnificative legislației rutiere, cu scopul principal de a crește siguranța rutieră. Prin aceste măsuri, se oferă polițiștilor rutieri nu set suplimentar de instrumente necesare pentru a depista mai eficient conducătorii auto care se urcă la volan fiind sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Se înăsprește legislația rutieră

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.