Scenariile cazului Onești. De ce au murit 2 oameni?

01.03.2021, ora 11:47

Un bărbat de 68 de ani sună la 112 și anunță că a sechestrat 2 bărbați pe care i-a găsit în apartamentul pe care l-a pierdut și ca le va da drumul doar dacă primește o sumă de bani. Primul echipaj de ordine publică ajunge la fața locului, confirmă apelul și transmite primele informații către dispecerat. Li se spune să aștepte și să asigure perimetrul.

Scenariul 1

Sunt chemați polițiștii disponibili (de la nivelul Poliției Orașului Onești) pentru a interveni în forță în apartament, cu riscul ca agresorul, la primele semne ca se încearcă spargerea ușii, să îi atace cu cuțitul pe cei doi ostatici. Iar polițiștii să execute foc asupra agresorului care nu avea de gând să se supună somațiilor.

Observație:

• la nivelul municipiului Onești exista o singură patrulă de ordine publică.
  • nu există în dotarea polițiștilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forța/sparge ușa unui imobil.
  • polițiștilor nu li s-a asigurat pregătirea tactică pentru cazurile de atacuri cu cuțitul.

Scenariul 2

Se așteaptă echipa serviciului de acțiuni speciale, un trăgător se poziționează pe acoperișul blocului din partea opusă sau în balcoanele din lateral, așteaptă momentul oportun când agresorul apare la geamul balconului și execută foc la nivelul pieptului, cu riscul de a-l ucide pe agresor.

Observație:

• Polițiștii din cadrul structurilor de acțiuni speciale nu au pregătirea, armele și muniția potrivită pentru acest tip de intervenție.

Pentru scenariul 1 și 2 mass media ar fi lansat concluzii de genul: “pensionar ucis fără milă”, “polițiștii execută un bătrân neajutorat care a rămas fără casă”, “a fost împușcat doar pentru că flutura un cuțit” sau “polițiștii au ales să îl împuște în loc să dialogheze”.

Scenariul 3

În timpul negocierilor purtate cu agresorul, echipa de intervenție așteptă momentul oportun, îi distrage atenția agresorului și din balconul de la etajul superior, prin rapel, pătrunde în apartament și imobilizeză agresorul, cu riscul ca acesta să reușescă să se rănească cu cuțitul pe care îl avea în mână sau chiar să atace ostaticii. Mai mult există și riscul rănirii luptătorilor.

Observație:

• Niciun polițist din cadrului serviciului de acțiuni speciale din niciun inspectorat de poliție județean nu a fost calificat ca „alpinist” pentru a realiza astfel de acțiuni și nici nu există echipamente de acest gen în dotare.

Scenariul 4

Este cel pe care l-am văzut cu toții la televizor și care ne-a demonstrat încă o data haosul instituțional în momente critice.

La “rece” este ușor să analizăm și să ne dăm cu părerea despre o acțiune care avea multe necunoscute și puține certitudini. Peste toate acestea, un lucru doare rău: decesul a două persoane care puteau fi salvate. Iar ezitările au fost generate de o lipsă de asumare de către cei prezenți, mai ales că la 40 minute de la apelul de urgență, la fața locului a ajuns și procurorul de serviciu.

Sindicatul EUROPOL: Scenariile cazului Onești. De ce au murit 2 oameni?

5 răspunsuri

1. Viitorul ne aparține!

Nu ați publicat comentariul meu. Nu-i bai! Voiam doar să văd dacă v-am ”citit” bine . Și da! Chiar am avut dreptate. Bufeuri și atât. Scenarii, scuze și ”mort-ui” de vină. Mai și țineți să vă vadă toată lumea. Doar atât! Să mă ferească Dumnezeu să am nevoie de voi. Succesuri !!

2. Pai daca se cer tot felul de situatii, raportari, etc…. imbecile!!
    Cand sa mai fie timp de adevaratele probleme!??

3. Pur și simplu nu înțeleg! Rezultatul era previzibil!
    Chiar nu se putea evita moartea celor doi nevinovați? Am auzit ca nu avem lunetiști și nici pușcă cu lunetă. Din gura unui reprezentant al poliției am auzit asta. Este inuman să trimiteți oameni nepregătiți la o intervenție de asemenea complexitate. Pentru că au ezitat, au murit doi oameni nevinovați. Polițiștii de acolo sunt coautori. La omor calificat! Inutila agresiune asupra făptuitorului nu i scutește de imaginea unei acțiuni ratate! Ratate!

4. Al cui este cainele din imagine? Dupa cum se uita, pare a se uita la stapan. Deci, intrebarea corecta ar fi unde este cainele si ce rol joaca in poveste.

5. cei implicati in actiune ar trebui sa isi piarda joburile, nu este psibil ca o intraga politie de oras sa nu fie in stare sa dezarmeze un barbat de 68ani.