La data de 5 octombrie 2021, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 952 a fost publicată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, scopul acestor noi reglementări fiind acela de a crea pârghiile necesare pentru respectarea legislației în domeniu de către toți utilizatorii SUMAL 2.0 (Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialulelor Lemnoase), urmărindu-se descurajarea oricăror forme de tentative de fraudă și furt a masei lemnoase.

De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea permanentă a trasabilității materialelor lemnoase, precum și implementarea unor sancțiuni mult mai dure cu respectarea principiului proporționalității  întrucât Comisia Europeană a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României în temeiul art. 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene pentru încălcări sistematice ale legislației europene referitoare la activitățile forestiere.

Modificările și completările aduse astfel Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice au pus în acord sacțiunile silvice cu noul SUMAL, fiind introduse sancțiuni noi pentru nerespectarea procedurilor de utilizare a SUMAL 2.0, dintre care exemplificăm:

Constituie contravenţii silvice şi se sancționează cu avertisment sau amendă de la 1.000 lei până la 3.000 lei, următoarele fapte:

  • efectuarea de fotografii ale mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, de către transportator, acolo unde normele privind circulația materialelor lemnoase creează această obligație, din care să nu se poate distinge/focaliza încărcătura.
  • transportul materialelor lemnoase fără fotografiile mijlocului de transport încărcat cu materiale lemnoase, acolo unde normele privind circulația materialelor lemnoase instituie această obligație.
  • utilizarea tipurilor de pastă/cerneală termo-sensibile sau care se pot șterge ușor prin mijloace mecanice, la completarea avizelor de însoțire în format letric.

Constituie contravenții silvice şi se sancționează cu amendă de la 2.000 lei până la 3.000 lei, următoarele fapte:

  • transportul materialelor lemnoase fără conexiune permanentă de date mobile active pe toată perioada transportului până la destinație, în baza informațiilor preluate din SUMAL 2.0, în situația în care normele privind circulația materialelor lemnoase instituie această obligație.
  • transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinație, în baza informațiilor preluate din SUMAL 2.0, în situația în care normele privind circulația materialelor lemnoase instituie această obligație.

De asemenea, cuantumul sancțiunii pentru transportul materialelor lemnoase fără acte de proveniență a fost majorat până la 50.000 lei, iar ca element de noutate, agentului constatator îi revine obligația de a stabili cine este proprietarul materialelor lemnoase confiscate și dacă acestea aparțin unei alte persoane decât emitentul avizului de însoțire care are calitatea de contravenient, iar în procesul verbal se vor menționa datele de identificare ale proprietarului sau se vor preciza motivele pentru care identificarea nu a fost posibilă.

CONSULTAȚI AICI OUG PRIVIND MODIFICAREA LEGII NR. 171/2010!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Sancțiuni aspre pentru hoții de lemne

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.