Salariile polițiștilor vor fi corectate. Guvernul a adoptat OUG

După zecile de adrese și solicitări ale organizației noastre, și după ce am declarat public în aparițiile noastre din mass media, despre dezinteresul manifestat în aplicarea Deciziei 51 a ÎCCJ, care presupune recalcularea tuturor salariilor pentru ca acestea să fie stabilite la nivelul maxim al salariului aflat în plată, azi, 14.05.2020, în preambulul ședinței de Guvern care a început la ora 11:30, premierul Ludovic Orban a aprobat proiectul de modificare a OUG 114/2018.

Practic, la punctul 9 de pe lista de proiecte „confidențiale”, a fost introdus și aprobat proiectul de OUG care va pune în aplicare Decizia 51 a ÎCCJ, care ar trebui să producă următoarele efecte:

 • plata retroactivă, pe ultimii 3 ani, începând cu ianuarie 2020, a drepturilor salariale reprezentate de sporul de studii superioare, fidelitate și alte elemente salariale specifice, în funcție de condițiile de muncă, de care au beneficiat doar o parte din polițiști până la acest moment;
 • stabilirea noului salariu de funcție, începând cu ianuarie 2020, care să conțină și sumele compensatorii reprezentate de sporul de studii superioare și sporul de fidelitate;
 • acordarea sporurilor pe bază de pontaj (spor de noapte, spor de sâmbete, duminici și sărbători legale etc) prin raportare la noul salariu de funcție mărit;
 • recalcularea pensiilor militare pentru colegii care s-au pensionat în intervalul ianuarie 2017 – ianuarie 2020;
 • stabilirea salariului de funcție la nivelul maxim al coeficientului de ierarhizare, atât pentru agenții de poliție cât și pentru ofițerii de poliție;

Este important de precizat că ministrul Marcel Vela a promis în luna februarie că va stabili conținutul proiectului OUG împreună cu organizațiile sindicale, pentru a decide

forma finala a OUG care să acopere toate inechitățile salariale care se impuneau a fi corectate încă din 2015, după emiterea Legii 71. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, fiind vorba despre o suspendare a dialogului social de la începutul stării de urgență. Urmează să vă informăm cu privire la conținutul OUG imediat ce vom intra în posesia lui.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Salariile polițiștilor vor fi corectate. Guvernul a adoptat OUG

Distribuie

18 răspunsuri

 1. Sincer, nu am crezut nici macar o secunda ca vor da banii!
  Eu zic sa asteptati sa cititi continutul OUG sa nu aibe “soparle juridice” strecurate pe acolo!

 2. Este un punct de plecare….
  Urmează ca în următoarele trei-patru luni sa se faca calculele iar din septembrie sa primim veniturile actualizate…

  1. Sa ziceti “multumesc” daca nu se hotarasc sa taie salariile si, pe urma, sa spuna ca le-au marit!

 3. Va rog sa mă lămuriți cu o problemă: in prezent beneficiez de un spor de fidelitate de 10% corespunzător unei vechimi in serviciu de 16 ani. Să înțeleg că urmare aplicării Deciziei 51 a ÎCCJ și a acestor modificări ale OUG nr.114/2018 voi beneficia de sporul de fidelitate maxim, de 15%, precum colegii cu o vechime de peste 20 de ani in sistem care ocupa același funcții ca și mine ?

  1. Este foarte corecta afirmatia dumneavoastra. Acesta este rolul Deciziei 51, de a indeparta aceste inechitati salariale.

 4. Despre stabilirea salariului de funcție prin luarea in calcul a sslariului minim garantat in plată, începând cu februarie 2017, s-o vorbi ceva?!!

 5. In primul rand marea marea majoritate nu beneficiaza de sporul de studii superioare chiar daca are studii superioare. Doar cei care l-au avut si inainte de 2009. Este foarte echitabil. Si nu vad ca sindicatele sa fi avand ceva de obiectat in aceasta privinta.
  De asemenea sindicatele nu au avut nimic de obiectat atunci cand guvernul a respins marirea normei de hrana incepand din aceasta luna cu 5 lei pe zi, ceea ce reprezenta o crestere mult mai mare decat actualele cresteri in urma adoptarii actului normativ in discutie. Politia nici macar atat nu a meritat dupa ce a fost in prima linie , s-a expus punandu-si la dispozitie sanatatea si viata, a intervenit fara ezitare, a fugit si a incatusat pacienti cu coronavirus, a impus exemplar respectarea ordonantelor militare. Iar modul in care statul le multumeste este ca nu le da nici macar 5 lei in plus la salariu pentru mancare. Mai mult de atat autoritatile nu au zis nici macar un “mersi fraiere!”. Si sindicatele sunt impacate cu asta. Ei vor bani pentu studiile lor superioare si a sefilor de prin birouri ca cei din strada n-au nici unul sporul.

 6. Publicați vă rog și acele: domenii”corespunzatoare studiilor absolvite” , simt că va fi și o mai mare discriminare ca până în prezent – la angajare toate posturile au fost ptr studii medii , însă din prezent cică ptr unii nu , ptr alții da , cum vine asta?

  1. Doar in situatia in care exista elemente salariale care reprezintă inechități salariale între personalul contractual.

 7. Aceasta decizie este un prim pas dar va fi aplicata din ce inteleg tot cum vor ei. Marile mariri anuntate vor fi in cuantum de zeci de lei pana la 200-300 lei lunar.
  In ceea ce priveste aplicarea acestei oug va aduc la cunostinta ca guvernul are la dispozitie 120 de zile pentru a recalcula salariile, deci este posibil ca de la 01.09-01.10 sa se regaseasca in salariu.
  De asemenea, nu inteleg de ce se mai esaloneaza pe trei ani sumele din urma in conditiile in care acestea sunt infime.

 8. Este valabil si pentru personalul contractual, care indiferent de studii….funcții, tot la coadă este!!!!
  Pentru că în acest minister sunt si civili.

 9. Curat murdar! Așa cum mă așteptam, nimeni nu se gândește la aplicarea legii salarizării și polițiștiilor. Nu acolo se spunea că de la 01.01.2017 bugetarilor li se aplică salariul minim de 1450 de lei? La care urma să se calculeze fiecare spor in parte. Dar Dragnea și Olguța au decis că că în sistemul de ordine publică și siguranță națională nu se aplică și se va calcula tot la salariul din 2009. După care au emis celebra OUG 59 din 2017, care apus capac la tot, generând cea mai mare nedreptate. Dar vad că nimeni nu vrea sa o “dărâme”. Eu m-am pensionat în iulie 2018, pe fondul unor probleme de sănătate, după 25 de ani de judiciar. Și am pensia tăiată cu 38%. Nu interesează pe nimeni. Cei pensionați înainte de septembrie 2017, deși au muncit la fel că mine au pensia mai mare, eu mai mică, deși la momentul pensionării aveam salariul mai mare. E valabil pentru toți pensionații de după 2017. Asta e marea și adevărata problemă. Restul e cancan, mărunțiș, praf in ochi.

 10. Cand ceva bun si pentru personalul contractul,… si noi avem studii, poate mai ok decat politistii si….nimic, muncim ca si ei, raspundem ca si ei…si nimc, nimic!
  Cum ne puteti ajuta???
  Sunt personal contractul si am Facultatea de Drept cu licenta la Academia de Politie! Ce este de facut????
  Va cerem o mana de ajutor….nu este normal ce se intampla?? Suntem ai nimanui dar muncim la fel.
  Va multumesc@

 11. Suntem deja in data de 09.10.2020 și nu sa pus nici măcar 1 leu la pensie,precizez ca am iesit la pensie la data de 0104.2017. Unde sa aplicat decizia ICCJ nr.57???????

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută