S-au modificat condițiile de acordare a chiriei pentru polițiști

Ieri, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 953/ 2018 pentru modificarea unor acte normative privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației de chirie pentru polițiști.

Principalele modificări aduse prin acest act normativ Hotărârii de Guvern nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor sunt:

 • polițiștii vor trebuie să prezinte  un contract de închiriere a unui spațiu de locuit încheiat în nume propriu sau în numele soțului/soției, fără a mai trebui ca acesta să fie înregistrat la administrația financiară;
 • se abrogă art. 2 lit. f  care prevedea faptul că polițistul poate beneficia de compensația de chirie dacă ”şi-a stabilit reşedinţa în localitatea în care a fost numit în prima functie sau mutat în interesul serviciului, la adresa locuinţei inchiriate”;
 • se elimină sintagma ”salariu de bază” la care se raportează acordarea compensației de chirie cu sintagma ”salariu de funcție aflat în plată” ;

Impactul pe care îl vor avea aceste modificări pentru polițiști constă în faptul că aceștia nu vor mai trebui să aștepte la cozile interminabile și nemăsurabile din incinta sediilor administrației financiare, singura obligație revenind de data aceasta doar proprietarului, de a-și declara veniturile provenite din închirierea locuinței.

Prin înlocuirea sintagmei ”salariu de bază” cu sintagma ”salariu de funcție aflat în plată” nu se produce nicio schimbare în suma pe care o primesc polițiștii ca și compensație de chirie atâta timp cât ordonanța de urgență a guvernului privind măsurile fiscal bugetare limitează raportarea chiriei la valoarea reală.
În  prevederile OUG 90/2017, la art. 10 ”în anul 2018, pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2017.”, compensația de chirie se menține la nivelul anului 2017, iar acest nivel are ca bază de calcul salariu din 2009. Și anul acesta, prin ordonanța de urgență pe care urmează să o aprobe Guvernul, această compensație de chirie va fi din  nou  raportată la baza de calcul din 2009, deși polițiștii plătesc chirii la nivelul  anului 2018.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: S-au modificat condițiile de acordare a chiriei pentru polițiști

Distribuie

22 de răspunsuri

 1. Cind va înceta bătaia de joc cu raportarea a mai multor drepturi la salariul din 2009?Intrăm în 2019, treziți-vă decidenților!

 2. Sa inteleg ca prin abrogarea art 2 litera F cei care isi achizitioneaza o locuinta in alta localitate decat cea unde isi desfasoara activitatea prin noua lege pot primi o fractiune din rata platita la banca ?

   1. Adică dacă imi achitionez locuință în Ilfov Popești Leordeni pot primi fracțiune din rata numai dacă locuita este în București (locul de munca)?

 3. Bună, imi desfasor activitatea la un Post de Poliție ca ajutor șef de post, fiind prima funcție, postul se afla la o distanta de 20 km de localitatea unde se află efectiv Sectia de Poliție arondată postului, localitate unde am si domiciliului, daca locuiesc cu parintii mei si cu un frate spatiul fiind unul necorespunzator as putea să solicit chirie in localitatea unde am domiciliul și unde este Secția de Poliție chiar dacă Secția este la 20 km de Postul de Poliție, invocând problema spațiului imobilului și faptul că în comuna respectivă nu se găsesc locuri de închiriat? Majoriatea timpului de lucru este patrulare pe raza Secției. Mulțumesc, astept un răspuns!
  Cu stimă.

  1. Eu cred că te încadrezi. Cel mai bine întreabă la IPJ, ca sa fii 100% sigur, dar eu zic ca te încadrezi și în cazul tău se va constitui o comisie care sa verifice condițiile de domiciliu (se va face un fel de anchetă socială), dar din spusele tale, cred ca te încadrezi.

 4. Vad ca ati modificat articolul. In concluzie, se poate beneficia de compensatia pentru chirie daca locuinta inchiriata este intr.un oras alaturat localitatii unde isi are sediul unitatea unde lucrez? Multumesc

 5. Am intrebat la financiar daca as fi beneficiar de compensatie de chirie intrucat lucrez la 15 km departare de locul de munca.Am adus in discutie aceasta noua modificare dupa care mi s a raspuns ca se aplica doar cadrelor militare din Mapn.Implicit HG pe care l ati postat face referire la Mapn dar la modificarea articolelor face referire la politisti.Rog lamuriri, multumesc !

  1. Prevederile din material sunt aplicabile politistilor. Lamuririle pe care le-ati primit nu au nicio legatura cu textul modificat.

 6. Exact același răspuns am primit și eu, doar cadrele Mapn, dacă puteți sa ne sprijiniți cu niște lamuri sau cu niște îndrumări ar fi extraordinar

 7. Oare a obținut cineva compensația pentru chirie, acordată pentru o locuință în afara localității unde lucrează? HG 953 menționează clar că modificările se aplică polițiștilor, in partea a doua, respectiv articolul 2, care modifică HG 284. Cunoaștem vreun caz în care cei de la RU au citit și înțeles modificările și au acționat in consecință? Lucrez la IPJ și locuiesc cu chirie intr-o localitate aflata la doar 7 km distanta de centrul municipiului reședință de județ. Iar localitatea face parte din zona metropolitana, așa cum este definită de legea 351 / 2001. Mai cunoașteți și alte argumente legale pe care sa le pot invoca, pentru a solicita compensația de chirie? Mutarea a fost interesul serviciului, evident. Mulțumesc.

 8. Buna ziua.daca am.contractul de vanzare semnat pe 18 iulie 2019,iar prima rata pe 31 august 2019 si extrasul de carte funciara tot in august.ma incadrez?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută