S-a găsit soluție pentru toții agenții/subofițerii masterului profesional

În urma sesizărilor primite din partea colegilor noștri din țară care au fost admiși la programul de masterat profesional în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” prin care reclamau efectiv bătaia de joc la care au fost supuși în contextul în care inspectorii șefi le-au comunicat că pentru a urma cursurile masterului profesional vor trebui să demisioneze sau să-și suspende raporturile de serviciu în interes personal legitim fără a fi salarizați, organizația noastră a efectuat mai multe demersuri în vederea reglementării acestor situații care efectiv au vulnerabilizat statutul socio-profesional al polițiștilor.

Astfel, am procedat la informarea inspectorului general al Poliției Române despre faptul că abordarea șefilor de unități conduce la o lipsă de corectitudine și de moralitate față de colegii noștri, mare parte dintre aceștia având întemeiate familii, copii și chiar rate de plătit, care nu au așteptat un examen TCO și și-au asumat, din dorința de a evolua în carieră, sacrificarea unui an de studii la zi, în București, pentru ca ulterior să primească gradul de subinspector.

De asemenea, am făcut demersuri la nivelul MAI pentru ca agenții de poliție admiși, după finalizarea masteratului profesional să fie repartizați în județele de unde provin. Cu privire la poziția IGPR, precizăm că factorii de conducere și-au însușit prevederile art. 57 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, apreciind că agenților de poliție trebuie să li se aprobe rapoartele depuse la nivelul unităților din care provin.

În cursul acestei zile am constatat că eforturile noastre nu au fost în zadar, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne fiind pus în Transparență decizională Proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, din care rezultă efectiv că atât reprezentanții IGPR, cât și cei ai MAI au achiesat la propunerile organizației noastre, astfel că agenții de poliție care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional destinat formării inițiale a ofițerilor de poliție pot frecventa cursurile acestuia cu scoatere de la locul de muncă, situație în care li se acordă drepturile salariale prevăzute la art. 57 alin. (1) și (3) din Anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Pe scurt, agenții de poliție vor participa la cursuri fără a mai fi nevoie ca aceștia să demisioneze ori să se suspende, urmând a beneficia de plata salariului, însă fără sporuri, pe perioada în care urmează cursurile programului de masterat profesional, așa cum v-am precizat în comunicatul anterior.

De asemenea, în urma discuțiilor purtate cu secretarul de stat al MAI, Romeo Simionescu a rezultat că proiectul de act normativ a fost inițiat cu scopul de a fi eliminate diferențele de interpretare a legislației incidente, urmând ca acesta să ajungă în procedură de urgență în vederea adoptării în așa fel încât colegii noștri care au fost admiși în acest an la masteratul profesional să beneficieze de  prevederile OUG-ului.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se va stabili modalitatea de acordare a gradului profesional și numirea în funcție la absolvirea programului de master profesional, respectiv în aceleași condiții cu cele aplicabile agentului de poliție trecut în corpul ofițerilor de poliție şi absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne.

Mai jos, puteți regăsi demersurile efectuate de Sindicatul EUROPOL în vederea eliminării oricăror forme de discriminare referitoare la programul de masterat profesional.

Reforma Academiei de Poliție realizată în weekend

Și agenții se pot înscrie la masterul profesional pentru a deveni ofițeri

Top 5 mituri despre masteratul profesional pentru formarea ofițerilor de poliție

69 din 75 locuri ocupate de agenți la masteratul profesional

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE OUG!

CONSULTĂ AICI NOTA DE FUNDAMENTARE A PROIECTULUI DE OUG!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: S-a găsit soluție pentru toții agenții/subofițerii masterului profesional

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută