Cu toții cunoaștem criza de personal pe care instituția Poliției Române o traversează și față de care niciun ministru nu a dispus măsuri concrete pentru diminuarea deficitului înregistrat, mulțumindu-se cu declarații de presă pentru atragerea capitalului de imagine prin care anunțau creșterea numărului de locuri disponibile pentru admiterea în școlile de poliție, în condițiile în care nevoia reală este de aproximativ 30.000 de posturi.

Un lucru este însă cert, Ministerul Afacerilor Interne trebuie reformat, dar acest proces poate fi realizat doar prin scoaterea gunoiului de sub preș, prin acceptarea și recunoașterea erorilor, dotarea cu echipamente performante de intervenție, adaptarea cadrului legislativ la situația operativă actuală și în mod concret prin crearea unui standard de personal și creșterea numărului de polițiști în segmentul stradal, acolo unde există adevărata luptă cu fenomenul infracțional.

L-am văzut pe ministrul Bode pe la mai multe televiziuni unde ne spunea că va reprezenta o prioritate pentru dumnealui identificarea unor soluții pentru acoperirea deficitului de personal și reformarea sistemului. Mai mult, a spus că va milita pentru depolitizarea sistemului de poliție. Iar după toate aceste declarații încurajatoare, ne trezim că „reforma” MAI de fapt vizează creșterea numărului de posturi de demnitari și înființarea de cabinete cu consilieri care să fie la dispoziția lor.

Astfel, în aceste zile, pe modul silent, s-a publicat pe site-ul MAI, la secțiunea transparență decizională,  Proiectul Hotărârii Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Elementul de noutate este că HG-ul prin care s-a mărit schema de demnitari s-a adoptat cu încălcarea normelor de dialog social prevăzute de Legea Dialogului social 62/2011 în sensul că nu s-a întrunit Comisia de Dialog Social.

Ne-am gândit că urmează reforma mult trâmbițată, eventuale mutări ale anumitor direcții în subordinea/coordonarea vreunui secretar de stat cu scopul eficientizării sistemului de poliție, însă, din câte se poate vedea, ne-am înșelat amarnic. Proiectul de act normativ are drept scop creșterea numărului de secretari de stat la 5 și al subsecretarilor de stat la 3, asta în contextul în care din luna decembrie până în prezent ni se tot spune că nu sunt bani la buget.

Evident, pentru cei 8 demnitari, secretari și subsecretari de stat, este nevoie și de consilieri, secretare, șoferi. Astfel că pentru fiecare cabinet de secretar de stat, aceștia își vor putea angaja după bunul plac câte 4 consilieri, iar subsecretarii de stat vor putea angaja câte 2 consilieri. La un calcul simplu, ministrul Bode va avea în aparatul său, cu tot cu consilierii cabinetului său, 8 demnitari și 34 de consilieri. Este cea mai mare armată de clientelă politică pe care MAI-ul a avut-o vreodată.

Ipocrizia este cu atât mai mare cu cât, în campania electorală, partidele din coaliția de guvernare condamnau pensionările precoce ale unor oameni din sistem, care și-au creat portițe legislative pentru a se pensiona la 40-42 de ani cu pensii ce depășesc 13-15.000 lei pe lună, lăsând impresia că aceasta este regula în sistemul de apărare, iar acum, după alegeri, ne-am trezit că promovează exact aceste persoane.

Cel puțin la nivelul MAI, avem deja celebra numire ca secretar de stat a doamnei Irina Alexe, personaj care a atras atenția după ce a fost avansată în fiecare an și a ajuns chestor (general) la 35 de ani, iar la 42 de ani s-a pensionat subit dintr-o poziție ocupată la nivelul vârfului MAI, cu o pensie de 13.000 lei, pe care numai dumneaei poate explica cum și-a realizat-o.

 

Secretarul de stat Aurelian Păduraru, actual pensionar, fost șef al Șef al Serviciului Pașapoarte Galați timp de 13 ani, cumulează și el pensia de aproape 10.000 lei cu indemnizația de demnitar de peste 15.000 lei iar în privința rolului pe care îl va avea la nivelul MAI, se presupune că se va ocupa de relațiile internaționale și relația cu Parlamentul.

Dar să nu uităm și de doamna subsecretar de stat Claudia Benchescu, de 34 de ani, care a fost inițial consilier al lui Marcel Vela și ulterior a oficializată pe funcția de demnitate publică. Singurul talent pe care îl are stimabila doamnă este calitatea de soție a deputatului PNL Mihai Voicu, care este cu 18 ani mai în vârstă și cu multe conexiuni politice. Era să uităm să vă spunem și de vasta experiență pe care a avut-o la ceva ce se numește „Institutul de studii populare”. Credem cu tărie că s-ar putea încadra la coordonarea activității Centrului Cultural al MAI, secțiunea dansuri populare și tradiții.

În concluzie, așa-zisa reformă instituțională enunțată de către prim-ministrul Câțu nu reprezintă altceva decât o gargară ieftină, specifică trendului politic „Vin ai noștri, pleacă ai voștri. Voi rămâneți tot ca proștii!” în condițiile în care nu a făcut decât să perpetueze metehnele politicului, de a se folosi de funcțiile publice și de banii publici pentru a-și recompensa clientela politică.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL HOTĂRÂRII DE GUVERN

CONSULTĂ AICI ANEXA NR. 1

CONSULTĂ AICI ANEXA NR. 2

CONSULTĂ AICI NOTA DE FUNDAMENTARE A PROIECTULUI

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Reforma MAI produce…posturi pentru clientela politică

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Penibil!!! Au birocratizat și au umplut aparatul de tot felul de birocrații, doar pt a face loc unor legături, conexiuni familiare si amantlacuri! Populația vrea siguranță pe stradă, siguranța familiei, a casei, a bunurilor și nu tot felul de porcării inovatoare care nu fac decât să incurce si sa îngreuneze polițistul în derularea activităților cu adevărat eficiente și necesare siguranței publice.

  2. In acest minister sau perindat numai politicieni și afinii acestora care ne-au vândut cu buna știință infractorilor in acest sens emițând sub forma ordonanțele de urgentă legi favorabile acestora. Au slăbit acest minister prin aducerea rudelor a analfabeților și a lingăilor care in goana după bani ai putere au slăbit și subminat autoritatea poliției romane . Mai rău au dat afara sau iau obligat pe profesioniștii din poliție sa părăsească ministerul. Ce urmează : polițiștii prin lipsa unui cadru legislativ care săi protejeze și sa le protejeze munca și familia cor fi Ținte sigure ale atacurilor MASS media și ale infractorilor. Ca polițist este greu sa te lupți cu infractorul, masa media și mai nou politicienii și șefii care vor sa dea ordinea publica probabil pe mâna unor privați sau a primarilor incompetenți .

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.