Reacția organizațiilor europene la modificarea Statutului polițistului

Modificările aduse Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului nu au lăsat fără reacție organizațiile europene de profil. După intrarea în vigoare a OUG nr. 36/2020 pentru modificarea și completarea  Legii nr. 360/2002, am sesizat de îndată Consiliul European al Sindicatelor din Poliție (CESP), la care suntem afiliați. Organizația europeană a avut de îndată o reacție și a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României și Ministerului Afacerilor Interne.

CESP arată că modificările statutului  au fost adoptate fără a fi respectate principiile de transparență decizională, fără consultarea partenerilor sociali, respectiv fără a exista o motivare a necesității unui asemenea demers. De asemenea, aceștia au observat cu îngrijorare lipsa de consultare prealabilă a organizațiilor sindicale din poliție, ca element al transparenței, al principiului consensualității și al bunei credințe reciproce.

Aceștia consideră că  este alarmant faptul că  tocmai structurile asupra cărora se vor răsfrânge aceste modificări legislative, respectiv Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, nu au fost consultate și nu au putut analiza care va fi impactul asupra polițiștilor. CESP susține cu tărie că în procesul de legiferare, fie că vorbim despre prevederi noi sau modificarea celor existente, ultimul cuvânt trebuie să aparțină în primul rând corpului tehnic al poliției, care să găsească în mod eminamente consensual prevederile corecte, proporționale și echilibrate în raport de situația avută în vedere, pentru a evita acordarea unor puteri sporite și disproporționate uneia din părți.

Și organizația sindicală a polițiștilor din Germania, Bund Deutscher Kriminalbeamter, (VEZI AICI PUBLICAȚIA) a sesizat Ambasada României de la Berlin cu privire la derapajele ce au loc în cadrul legislației ce privește polițiștii din România. E o situație fără precedent pe care nu doar noi ca organizație am sesizat-o, ci și organizațiile de profil de la nivel european, care se îngrijorează de  direcția autocratică în care se îndreaptă Poliția Română.

Sindicatul EUROPOL: Reacția organizațiilor europene la modificarea Statutului polițistului