Protestul Europol produce efecte. Polițiștii vor beneficia de majorarea de 75%

Săptămâna trecută am protestat în fata Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde colegii noștri prezenți au acoperit treptele de la intrarea în instituție cu jucării de plus pe care erau prinse numele copiilor acestora, gest prin care i-am amintit  ministrului Marcel Vela că între calitatea de polițist și cea de părinte nu exista vreo incompatibilitate. Și polițiștii au copii care stau singuri, închiși în case pe durata suspendării școlilor, întrucât salariații din sistemul de apărare, ordine publica și securitate națională nu au dreptul la zile libere pentru a sta cu copiii. Marcel Vela a apreciat că polițiștilor nu li se cuvine nicio compensare pentru aceasta restricție de drepturi, deși OUG nr. 147/2020 prevede în mod clar obligația angajatorilor de a acorda o majorare salariala pentru această situație.

Am înconjurat întreg  ministerul cu pancarte pe care au fost scrise lozinci si am scandat timp de doua ore revendicându-ne drepturile. Reacția Ministerului Afacerilor Interne a fost una degradanta pentru una dintre cele mai importante instituții din Romania.

Ei bine astăzi, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2 cu amendamentele pe care colegii din  cadrul Federației Publisind și Blocului Național Sindical, unde suntem afiliați, le-au susținut și care au fost admise.

Astfel, conform prevederilor actului normativ adoptat, art. 4 alin. 3 din OUG nr. 147/2020 va fi modificat și va avea următoarea formă ”La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art.1 alin.(2) lit.b).  În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la
alin.(1), doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.”

Pentru actul normativ adoptat urmează controlul de constituționalitate apoi trimiterea acestuia la Președintele României pentru promulgare. Această modificare adusă nu este un privilegiu acordat polițiștilor, ci este o stare normală de fapt, fiind o compensare pentru perioada cât aceștia sunt în prima linie și nu pot beneficia de zile libere în perioada în care unitățile de învățământ au programul suspendat. Reiterăm faptul că la protestul Sindicatului Europol pentru acest drept cuvenit au participat aproximativ 100 de polițiști, atât cât permite reglementarea din perioada stării de alertă, însă rolul a fost unul definitoriu. Organizația noastră va continua să reprezinte la un nivel maxim drepturile și interesele polițiștilor, așa cum a făcut-o de fiecare dată.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Protestul Europol produce efecte. Polițiștii vor beneficia de majorarea de 75%

Distribuie

31 de răspunsuri

 1. Și pentru familiile monoparentale cum a rămas? Pentru părintele singur, care lucrează în MAI?? Că la art.4 erau la excepții fsmiliile monoparentale. Deci, erau obligate la zile libere/permisii plătite!

 2. Buna ziua, atata timp cat nu se modifica Articolul 1, alin. 1, care specifica “ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București”, noi nu beneficiem de majorare, intrucat scolile si gradinitele s-au inchis acum din cauza starii de alerta, nu din cauza rezultatului vreunei anchete epidemiologice. Asa se interpreteaza la nivelul institutiei noastre si nimeni nu primeste liber sau majorare. Este o bataie de joc generalizata la adresa noastra!!!

  1. Scrieti-ne pe adresa de e-mail cazul dumneavoastra. Este o interpretare abuziva. Scopul actului normativ este de a veni in sprijinul parintilor a caror copii stau acasa din cauza suspendarii cursurilor sau desfasurarea acestora in sistem online.

  2. Este o bătaia de joc oricum.Cand au stabilit criteriile de incadrare i-a durut în bocanci pe d-nii factori de decizie.Asta a adâncit și mai mult prăpastia și dezbinarea dintre polițiști.Nu au luat în calcul situații de fapt complicate pentru că nu au de unde sa stie bieții de ei ce înseamnă problemele vieții..lor le este bine oricum.Dar dacă aveați domnilor o soție cu boală autoimună gravă…dar cu handicap accentuat asa au stabilit eroii României …..doctorii…si un copil de 10 ani jumate care este tot acasa însă mama nu poate face față din cauza stării de sanatate cu o pensie de 700 lei după 17 ani de muncă…iar polițistul familiei …la munca cea mai de jos sub el doar asfaltul uneori nici acela…daca i-ar aduce acasă Covid n-are avea nicio șansă de supraviețuire…chestiune de timp… ce ați face dragi colegi?Ați mai privi cu atîta admirație aceste demersuri? Este o discriminare ordinară de la cap la coadă.

 3. Deocamdată se fac situatii cu polițiștii care se încadrează la art. 4, alin. 3 din OUG147/2020.
  Pana se va modifica actul normativ e cale lunga si nu se va aplica retroactiv. Asa ca …e doar fum..

 4. Ce cereri sa depunem, daca ni se arunca in fata art. 4 care zice ca trebuie ambii parinti sa fie in sistem, si nu ne incadram!?

  1. Părinții monoparentali nu fac parte din sistemul de apărare, noi am, făcut școală și am pierdut ani la, ,, apelu bocancului,,.? Mereu și iar mereu se fac discriminări…

   1. Poziția Ministerului Muncii și Protecției Sociale a fost ferma pe acest subiect. Au vrut ca singurul parinte din familia monoparentala sa aiba posibilitatea de a sta acasa cu copilul.

 5. Bună seara! Dacă soția beneficiază în prezent de indemnizație pentru creșterea celui de al doilea copil, iar primul copil urmează cursuri școlare (online), eu pot beneficia de această majorare? Mulțumesc!

 6. Dacă reținem expresia “cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art.1 alin.(2) lit.b)” ,adică “b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere”, ne duce la întrebarea, firească, cine nu beneficiază de zile libere? Răspunsul este la “Articolul 4(1) Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1”, deci, conform “Articolul 2(1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară.(2) Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2) și este definit la art. 1 alin. (3), depusă la angajatorul acestuia”
  Așa că nu se schimba nimic prin modificarea asta, poate doar acum pare mai clar interpretarea că doar cei care sunt ambii părinți in condițiile de la art.4 alin.(1). Desene animate de la sindicatul vieții…

  1. Este o interpretare eronata, asemenea celor pe care le practică si cei din MAI:)) Daca aflam ca mai sunt locuri libere la financiar in MAI, te anuntam. Textul nu face distinctia pe care o faci tu, in sensul ca daca celelalt parinte nu beneficiaza de zile libere platite, se traduce prin „nu acceseaza dreptul de a beneficia de zile libere platite”, cu alte cuvinte nu le solicita, atunci poate parintele din sistemul de aparare si cel de sanatate să beneficieze de indemnizatia de 75%.

 7. La pompieri nu se da nimic trebuie ambii parinti sa fie in sistem.Art 10 spune ca ordonatorul de credite poate face norme de aplicare cum doreste

  1. Aceasta este intr-adevar interpretarea in acest moment, insa modificarea din Legea de aprobare a OUG a fost trimisa spre promulgare Presedintelui Romaniei, iar in maxim 20 de zile o vom vedea adoptata.

 8. Legea 153/2017 se aplica de la 01.01.2021 asa cum este prevazut in lege sau pentru ca suntem ultimii ne mai pot amana???????
  Trebuie sa stim cu cine vom vota la alegeri..

   1. Eu nu ma refer la aplicarea integrala a legii 153/2017 ci la cea etapizata adica marirea cu 25% din diferenta pana in 2022 care trebuie sa se aplice la 01.01.2021.
    Se respecta??????

 9. Va rugam, in măsura in care aveți posibilitatea, sa ne anuntați când intra in vigoare completările. Soțul meu a primit negație pe raportul depus luna trecuta, având in vedere ca eu lucrez in mediul privat.
  Mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută