Protecția polițistului în dezbatere publică

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o dezbatere publică pe pachetul legislativ propus de MAI împreună cu sindicate, referitor la măsuri de creșterii a protecției și autorității polițistului. Spre surprinderea noastră, cei care au cerut dezbaterea publică, fără a formula observații concrete pe text, au fost pensionarii de la SNAP care au fost reprezentați de pensionarul președinte de „onoare” Surugiu și prim-vicepreședintele. Surugiu, fără să spună ce nu este bun la acest proiect, a afirmat că, cităm: „nu vrea ca polițiștii să intre cu cizmele în drepturile omului”, de parcă singura treabă a polițiștilor este să comită abuzuri.

În aceeași notă a fost și poziția celorlalte ong-uri care susțineau că urmare a acestor măsuri, polițiștii vor căpăta forțe sporite, vor putea comite abuzuri și vor încălca drepturile fundamentale ale omului. Mai mult, unul dintre ong-iști afirma că transformarea contravenției de întrebuințare în public de cuvinte/expresii jignitoare și gesturi obscene la adresa organelor de urmărire penală sau a celor de ordine publică în infracțiune ar reprezenta o încălcare a dreptului la exprimare. Mai mult, dumnealui încerca să ne spună că arătarea degetului din mijloc nu reprezintă ce credeam cu toții că reprezintă, ci este o refulare a persoanei fără intenția de a jigni.

În fine, ideea este că pentru toate aceste temeri ale ong-urilor sau ale lui Surugiu, că prin aceste modificări, polițiștii vor putea să facă abuzuri și să încalce „drepturile omului”, există un singur răspuns, iar acesta este BODYCAM-ul. Prin înregistrarea audio video a acțiunilor polițistului se va asigura premisa legalității și a bunei credințe din partea ambelor părți. Din păcate, la acest moment, suntem printre singurii care susțin urgența dotării și necesitatea utilizării acestor dispozitive. Mai jos aveți intervenția reprezentantului organizației noastre care rezumă în câteva minute contextul actual în care polițiștii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. De asemenea, toată filmarea se poate consulta pe https://www.privesc.eu/arhiva/79283.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Protecția polițistului în dezbatere publică

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.