Polițiștii vor unitate iar unitatea înseamnă existența unui țel comun, a unui obiectiv care-i privește pe toți, indiferent de apartenența sindicală, religioasă sau de culoarea pielii.Suntem ultima categorie socio-profesională care nu a beneficiat de nicio creștere salarială care să ducă la eliminarea inechităților și discriminărilor din MAI. Avem una bucată HG care stabilește că salariul minim este de 1450 lei și mai stabilește că acest salariu nu trebuie să conțină „sporuri și alte adaosuri”. Asta în condițiile în care astăzi, salariile polițiștilor sunt compuse în mare parte din sporuri, sume compensatorii și alte elemente care nu reprezintă partea fixă a salariului. Salariul de funcție a unui agent de poliție (partea fixă) nu depășește astăzi suma de 600 lei.
Colegii cu vechime în sistem, care au crescut într-o educație militară și care nu aveau voie să-și manifeste nemulțumirile, au cam ieșit la pensie și le dorim ca cel puțin atâția ani câți au cotizat la fondul de pensii, să beneficieze și de pensie, însă noi, cei tineri, mai avem câțiva zeci de ani de stat în acest sistem. De aceea, am început să ne trezim, am început să ne spunem cu voce tare nemulțumirile și am început să ne coalizăm pentru a lua atitudine. Rezultatul acestei mișcări a fost firesc și s-a manifestat în dorința de a protesta public, de a scoate de sub preș mizeria și haosul existent în MAI.
Din păcate, milițienii care s-au pus în fruntea unor sindicate, ca berbecii în fața unei turme, au confiscat această dorință de UNITATE a polițiștilor. Spunem asta deoarece ieri, pe 1 martie, cu toate că au anunțat public că susțin un protest comun, reprezentanții SNAP au trădat și au ales să satisfacă alte interese decât cele ale polițiștilor. Chiar și membrii Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice ne-au dat o mână de ajutor și au centralizat cererile organizațiilor sindicale de a protesta și i-au invitat pe toți liderii la ora 12:00, pentru a exista un singur protest la care să participăm cu toții.
Regretabil este faptul că în fața acestei comisii, cei de la SNAP s-au lepădat de orice colaborare cu celelalte organizații sindicale și au refuzat ca pe „Protocolul” cu detaliile organizatorice să fie menționate toate sindicatele. Astfel, din postarea lor reiese că ei doresc să protesteze singuri, cu 1000 de persoane, fără a face nicio trimitere la posibilitatea ca alte sindicate să se alăture.
Este incredibil de crezut că după toată nemulțumirea polițiștilor față de inactivitatea sindicatelor, încă mai sunt „lideri” care au tupeul să pună mai presus de interesul membrilor orgoliul personal și interesele proprii. Este concluzia la care am ajuns după ce SNAP-ul, care inițial făcea „apel la unitate” și se plângeau că nu sunt susținuți, au ajuns să facă jocurile MAI-ului prin limitarea participării polițiștilor la un protest comun și diluarea mișcării.
Mai surprinzător este faptul că persoane străine de sistemul nostru, membrii Comisiei de Avizare au încercat să convingă sindicatele să organizeze o singură mișcare de protest pentru că este vorba despre revendicări comune. Acest refuz de a include și celelalte organizații în protocol are două scopuri, respectiv să limiteze numărul de participanți la 1000 de persoane și să nu permită participarea altor polițiști la protest decât cei ai organizației care a primit acceptul de a desfășura activitatea de protest în data de 16 martie. Mai mult, pentru a fi siguri că alte organizații nu vor organiza proteste în acea zi, SNAP-ul a cerut protest în intervalul 09:00-16:00.
Să le fie rușine pentru că au confiscat o mișcare liberă de protest a tuturor polițiștilor din această țară, indiferent dacă sunt membri de sindicat sau nu, care au încercat, în al doișprăzecelea ceas, să își strige nemulțumirile în stradă într-o adunare compactă. Cât despre a doua acțiune anunțată de SNPPC pe 25 martie, vorbim de aceleași orgolii mărunte și care vor cădea în ridicolul de a protesta într-o zi de sâmbătă, la zidurile MAI, în fața unei instituții fără oameni.
Vrem ca măcar o dată să uităm de sindicat, să uităm de grade, să renunțăm la fățărnicie și să ne unim pentru un scop comun al unei salarizări decente. Ulterior ne putem înjura din nou și să ne batem cu pumnul în piept care e mai șmecher lider. Nu trebuie polițiștii să aibă de suferit tocmai din cauza celor care ar trebui să le reprezinte interesele, de aceea, în cel mai scurt timp vom încerca să identificăm o variantă la acest nou context dar care să aibă în vedere principiul UNITĂȚII.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
5 răspunsuri
Dragi mei sunt pensionar MAI de curand , dar vad cu regret ca nici ascum nu reusiti sa aveti lideri care sa va conduca spre o lupta reala cu conducerea MAI care sa stiti ca va este ostila.
Jandarmii au statut militar so nu pot comenta asa ca dati le un ajutor moral iar pentru corectitudine vb si de salariile de merit acaparate de slugile lui base hhaaahaahhaa
Ce tot zic eu pe aici de muuult timp…gargara si praf in ochi…avem cei mai vanduti leaderi de sindicat(e)..si este si vina noastra. Mitingurile ar fi trebuit incepute din luna februarie…si continuate pana obtinem ce ni se cuvine…Cert este ca trebuie sa iesin cat mai multi…sa putem exprima cat mai convingator punctul nostru de vedere. Nu trebuie sa mai permitem sa fim umiliti.
Bucuria conduceri MAI că există dezbinare intre sindicate Despre unitate nu cred că va fi vreodată…
DIVIDE ET IMPERA ………………………..functioneaza perfect !!!!!!!!!!!!!!!!! „orgolii ” ieftine , de „pustoaice la pubertate ” ……………….restul ? de cealalta parte ? umilinta , bataie de joc si ? pretentii de performanta . Cu ce ? Nu ai dreptul moral sa pretinzi performanta , si integritate de la oameni pe care ii tii flamanzi si in fundul gol !!!!!!!!!!!