Proiectul „Poliția animalelor” în forma MAI, contestat de ONG-uri

Având în vedere complexitatea domeniului și a măsurilor necesare pentru îmbunătățirea instrumentelor juridice ale Poliției Române pentru asigurarea protecției corespunzătoare a animalelor aflate în stare de pericol, dat fiind faptul că de mai bine de 15 ani legislația privind protecția animalelor a înregistrat un adevărat eșec din cauza modului de implicare a instituțiilor cu atribuții în acest domeniu, Sindicatul EUROPOL a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe această temă, pentru a da posibilitatea  actorilor principali din domeniu să își exprime observațiile cu privire la OUG-ul pe care MAI îl promovează.

Am constatat cu această ocazie că am fost singura organizație sindicală care a solicitat dezbaterea publică pe o temă care vine cu elemente de noutate asupra modului în care polițiștii vor trebui să își exercite atribuțiile de serviciu, iar proiectul nu a putut fi fundamentat pe deplin în cadrul ședinței de Dialog social ce a avut loc anterior.

Astfel, la această activitate care s-a realizat în sistem de videoconferință prin intermediul unei platforme pusă la dispoziție, am participat alături de mai mulți reprezentanți ai asociațiilor pentru protecția animalelor, medici veterinari dar și voluntari care sunt impicați zi de zi pentru salvarea animalelor.

În urma celor 2 ore și jumătate de dezbateri putem rezuma principalele concluzii:

-reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor au constatat cu stupoare că însuși inițiatorul proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 205/2004 a dat dovadă că nu înțelege   domeniul privind protecția animalelor și nici necesitățiile acestor ființe pentru o dezvoltare fizică și psihologică normală;

-atât noi cât și specialiștii în domeniul protecției animalelor am subliniat faptul că nu se impune pătrunderea pe proprietatea privată atâta timp cât textul actului normativ nu stabilește în concret o modalitate de acțiune, creându-se premisa de a pătrunde în locuința unei persoane fără a exista indicii temeinice privind crearea unei stări de pericol. Ne putem afla chiar în situația în care este reclamat tocmai un salvator de animale ale cărei drepturi constituționale ar fi încălcate în mod nejustificat, nu neapărat un deținător care a generat o stare de pericol pentru animalele din incinta imobilului său;

-am solicitat realizarea unei radiografii a nevoii de adăposturi/sanctuare de animale la nivel național astfel încât să nu ne aflăm în situația conform căreia în cursul unei zile polițiștii să intervină pentru emiterea unui ordin de plasare a unui animal în adăpost și să fie nevoiți să aștepte ore în șir la fața locului până la sosirea unei echipe de la distanțe de peste 60 de km, iar pe durata acestei așteptări comunitatea să nu poată beneficia de serviciul polițienesc;

-alături de noi, reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor cât și medicii veterinari au precizat că pentru a constata că un animal se află în stare de pericol, că este maltratat sau malnutrit, polițiștilor nu le trebuie studii în domeniul medicinei veterinare și că pe cale de consecință nu se impune angajarea prin transfer a personalului ANSVSA în cadrul Poliției Române, mai ales că în cei peste 15 ani de la emiterea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, prin neimplicarea de care au dat dovadă și-au dat examenul profesionalismului.

Față de acest aspect reprezentanții MAI care au participat la dezbatere au precizat că se are în vedere angajarea personalului ANSVSA în cadrul Poliției Române atât prin transfer cât și prin procedură de examen, aspect criticat de toți repezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor cât și de medicii veterinari participanți la dezbaterea publică, invocând faptul că interesul MAI ar trebui să fie reprezentat de angajarea unui personal cu un grad înalt de calificare, obiectiv care nu poate fi atins altfel decât prin organizarea unui examen în urma căruia în sistemul polițienesc să acceadă persoane cu un grad ridicat al pregătirii profesionale.

De asemenea, atât organizația noastră cât și reprezentanții asociațiilor au subliniat faptul că prin această procedură de transfer se vor ocoli normele de accedere în cadrul Poliției Române creându-se premisa angajărilor „necalitative”, în contextul în care ANSVSA și Poliția Locală au deja atribuții de constatare și aplicare a contravențiilor în domeniul protecției animalelor.

În urma dezbaterii publice organizate, reprezentanții asociațiilor privind protecția animalelor au apreciat implicarea Sindicatului EUROPOL pentru îmbunătățirea acestui proiect  legislativ cu impact atât în activitatea polițiștilor cât și în realizarea unor mecanisme juridice coerente care să asigure o mai bună protecție a animalelor aflate în stare de pericol.

Salutăm pe această cale atenția mult mai mare acordată de asociațiile pentru protecția animalelor, de ONG-uri, și medicii veterinari care s-au opus procedurii de angajare prin transfer a personalului ANSVSA în cadrul Poliției Române, raportându-se la gradul de pregătire profesională pe care ar trebui să îl dețină, comparativ cu interesul reprezentanților MAI care nu au pus accent pe această temă.

Sperăm ca Ministerul Afacerilor Interne să țină cont de toate propunerile venite din partea actorilor ce au participat la dezbaterea publică organizată și să ia act de expertiza acestora în domeniu, pentru a avea parte de o modificare legislativă eficientă și nu de un demers demagogic, utilizat pentru atragerea capitalului electoral.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Proiectul „Poliția animalelor” în forma MAI, contestat de ONG-uri

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Totul de ochii lumii înainte de alegeri… Nimic profund, serios și de durata. Polițiștii trebuiesc pregătiți.. Medicii selectați,fara antecedente,fara a fi participanți la programele de eutanasiere în masa, cu empatie fata de animale.

 2. Bună ziua din nou,

  Alte propuneri pe care le-am trimis sunt următoarele:

  (2) Referitor la câinii cu deţinători nesterilizaţi: https://docs.google.com/document/d/1Lnwsr2ON-UoZ7WXEB-YbrTspvUplEXPrEPvBVVQJZK4/ .

  (3) Referitor la sterilizarea şi vaccinarea pisicilor: https://docs.google.com/document/d/142DbYMtmZM3Qtqcedw3lr3_Ir93vdICc1CGTJ3GFQOc/ .

  (4) Referitor la pisicile comunitare închise de vii în subsolurile blocurilor: https://docs.google.com/document/d/1qSxH5meBa4pj5LLbn_oqvFiCZ6Ryx5jC7VfIQm6RE2o/ .

  Voi aprecia feedback în speranţa de a discuta versiuni îmbunătăţite cu Ministerul de Interne.

  Mulţumesc.
  Bogdan Dragu | adder_2003 at yahoo dot com

 3. În legătură cu urşii care intră uneori în localităţi:

  În loc să fie omorâţi, ar fi bine să fie tranchilizaţi şi duşi în siguranţă în pădure (sau în ce mai rămâne din pădurea lor).

  Ce credeţi, vă rog ?

  Mulţumesc.
  Bogdan Dragu | adder_2003 at yahoo dot com

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută