După postarea ordonanței prin care doi polițiști au fost „pedepsiți” cu amenzi de 5000 de lei de către un procuror din Ialomița, supărat că a fost amendat pentru că a încălcat regimul legal de viteză, cu toate că ordonanța a fost infirmată la câteva zile după, Inspecția Judiciară anunță că l-a găsit vinovat pe Vasilescu Mihai Laurenţiu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozi.
Acestuia i se impută: „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât in limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii și exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), n) şi t) teza I din Legea nr. 303/2004.
În privinţa abaterii prevăzute de art. 99 lit. a), inspectorii au reținut că procurorul, oprit de un echipaj al poliției rutiere pentru depășirea vitezei legale, a refuzat să se legitimeze şi i-a acuzat pe poliţişti de abuz, jignindu-i şi ameninţându-i că se va sesiza din oficiu împotriva lor.
Referitor la abaterea prevăzută de art. 99 lit. n), în contextul anterior menţionat, s-a reţinut că procurorul a refuzat să se legitimeze, a invocat calitatea de procuror şi a solicitat expres să fie lăsat să îşi continue deplasarea. În prezenţa poliţiştilor, procurorul i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi pentru a-l ajuta în soluţionarea incidentului cât şi pe un poliţist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului pentru a nu îl sancţiona.
Cât priveşte abaterea prevăzută de art. 99 lit. t) teza I, inspectorii au reținut că procurorul a dispus, prin ordonanţă, amendarea poliţiştilor care l-au oprit în trafic invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenţiei acestora. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.”
Este o dovadă că în cazuri de abuz asupra polițiștilor, numai dacă facem front comun și luăm poziție voi reuși să producem și rezultate iar cei vinovați să răspundă pentru faptele lor. Îi felicităm încă o dată pe cei doi polițiști pentru tăria de caracter și îi îndemnăm pe toți ceilalți să procedeze în aceeași manieră, indiferent că e vorba despre deputați, senatori sau copiii vreunor oameni de la „partid”.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Foarte bine ca s a luat această hotărâre judecătorească, față de acest procuror, indiferent ce funcție ai avea, în fața legii toți trebuie să fim egali.
De ce nu reacționăm, când niste terchea-berchea, oameni care habar nu au despre ce se întâmplă în MAI, ne înjură. Prietene, aici suntem din cauza ta.
Eu muncesc 3 săptămâni să prind un hot și apoi el se împacă cu păgubitul și e liber. Nu face nici macar o zi de pușcărie. De-aia te fura !
Nu mă înjura pe mine !
https://m.mediafax.ro/politic/un-ministru-psd-crede-ca-hotii-sunt-mai-destepti-ca-politistii-ce-s-a-intamplat-in-cazul-spargerii-de-la-vila-sa-17844840