Prima uniformă nouă de poliție va fi distribuită la Academia de Poliție

Tic, tac, tic, tac. Cu toate că ne apropiem cu pași repezi de momentul de 30 iunie, când polițiștilor li se va acorda ultima cota parte din norma de echipament, adoptând stilul deja consacrat de “mers pe burta”, găsim în SICAP un nou anunț privind echiparea efectivelor cu noua uniformă. De data aceasta, autoritatea contractanta este Academia de Poliție care lansează o achiziție destul de mare în vederea echipării cadrelor ce vor absolvi în cursul acestui an instituția de învățământ.

Nu mai puțin de 23 de loturi cuprinzând atât echiparea viitorilor ofițeri de poliție, cât și polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri sunt aruncate în luptă pentru achiziția publică. Ieri, 26.04.2022, a fost termenul limita de depunere a ofertelor, așă că suntem nerăbdători să vedem ce firme, și cu ce expertiză în domeniu, s-au înscris în această cursă pentru suma de 1.423.559 lei, respectiv 789.600 aferentă ambelor anunțuri. (aprox. 455.000 euro)

De asemenea, Academia este în linie dreaptă pentru achiziția uniformelor de reprezentare, procedura fiind astăzi în faza de evaluare a ofertelor financiare, iar termenul de livrare a echipamentului (aproximativ 560 de complete) fiind data de 01.07.2022. În cazul acestei licitații, fără a avea nicio surpriză, se remarcă aceleași firme înscrise. Singura bătălie între furnizori va fi pe lotul de cămăși și/sau cravate. Fără nicio surpriză notabilă și probabil cu aceleași probleme arhi-cunoscute privind croiurile, materialele, dimensiunile, pe care le-am tot avut în ultimii 20 de ani.

Totuși, trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de colegii lor din cadrul Direcției Logistice, cei din Academie au reușit performanța să își depășească colegii din IGPR, și au postat specificațiile tehnice în format color. Astfel, este prima apariție a modelului de uniformă în acest format, iar cei interesați pot vedea cum vor arată, de principiu, anumite repere din noua uniformă de poliție. Remarcăm de asemenea faptul că în anunțul Academiei apare TRICOUL, reper ce nu a fost lansat în achiziție de către IGPR, că doar nu vine sezonul cald într-o lună. Un alt element de noutate este reprezentat de apariția tricoului cu mânecă lungă, iar modelul ales este inspirat de la poliția olandeză, bleumarin cu dungi orizontale galben-verzui fluorescente.

În continuare așteptăm cu nerăbdare ca factorii decidenți din IGPR și MAI să prezinte public această nouă uniformă de poliție, să demareze o campanie de informare a populației cu privire la această schimbare radicală în conceptul privind echiparea polițiștilor și să comunice PUBLIC elementele care au stat la baza noului design/concept privind noua uniformă. Atâta timp cât nicio organizație sindicală nu a fost consultată cu privire la forma finală a uniformei, nu s-a realizat niciun studiu de piață, iar noua uniformă NU a fost testată de către niciun polițist operativ cu minim 6 luni înainte să se lanseze în producție, nu putem decât să ne întrebăm cât de utilă/rezistentă va fi aceasta și care a fost miza financiară a clientelei politice. Cu o singură EXCEPȚIE reprezentată de cazul secretarului de stat Despescu care a probat și testat uniforme făcute pe „comandă” care nu se regăsesc în ceea ce s-a prezentat.

Dacă pe noi, angajații lor, ne-au privat luni la rând de acest lucru, deși suntem primii beneficiari ai noilor echipamente, populația ar trebui să știe ce se schimbă și cum va arăta un polițist pe stradă. Nu de alta, dar oricum din această vară vom ajunge să mergem pe strada îmbrăcați fiecare cum apucăm. Și asta pentru că ofițerii și agenții tineri ce vor absolvi la sfârșitul verii vor ieși echipați în noua uniformă. Unii vom fi îmbrăcați în alb, alții în bleu, alții în bleumarin, iar alții în tot felul de combinații în funcție de elementele de uniformă la care a avut acces. Iar în acest context, cetățenii se vor întreba, pe bună dreptate de altfel, cine e polițist adevărat și cine se preface. Continuăm să urmărim cu interes acest subiect foarte sensibil și vom reveni imediat ce vom avea noi informații.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Prima uniformă nouă de poliție va fi distribuită la Academia de Poliție

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Degeaba o sa aibe alt look, dpdv tactic o sa fie puțin imbunatatite, dar nicidecum foarte practice, cât despre material ma îndoiesc ca o sa fie material de calitate, pt ca la romani e cum sa facă bani din contracte cu statu.

  2. Decât să schimbați uniforma, mai bine dotați poliția cu arme noi, performante. Ce folos că au uniforme noi si in misiune folosesc pistol Carpați de pe vremea lui bunicu.

  3. Lumea tremura la propriu de pericolele ce ne pandesc la granite iar noi…facem parada modei.Uite d’aia nu suntem eficienti,ni se trage de la botosei,nadragi si camasi.Astia nu se mai satura de contracte cu statul…doar acum e perioada cand explodeaza la propriu capusele.Deci…mare atentie/

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută