Prima întâlnire cu ministrul Fifor. Anunțul oficial către sindicate

Ieri, în jurul orei 1700, reprezentanții organizației sindicale EUROPOL au fost invitați la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru o întâlnire cu viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul afacerilor interne, interimar Mihai Viorel FIFOR.

Domnul ministru a purtat o discuție liberă, deschisă și a dorit în principal, să ne solicite sprijinul pentru ca împreună să colaborăm pentru a identifica cele mai bune soluții pentru problemele acute și cronice cu care MAI-ul se confruntă.

Președintele Sindicatului Europol, drd. Cosmin Andreica i-a adresat ministrului o primă întrebare referitoare la intenția lui de a rămâne în fruntea ministerului. Dumnealui a confirmat, pentru prima dată, că în urma unor discuții cu premierul României, au convenit să rămână definitv pe acest post.

Mai departe, i-am precizat faptul că personalul MAI este discriminat în raport cu celelalte 5 instituții ce compun sectorul de apărare și securitate națională, în ceea ce privește actualizarea normei de hrană. Astfel,  i-am indicat faptul că SRI, STS, SIE, MApN, ANP, au pus în plată încă din luna februarie actualizarea normei de hrană cu 2 lei în plus/zi.

De asemenea, am adus în discuție faptul că polițiștii nu cer o mărire salarială, ci vor ca toate inechitățile și discriminările generate de aplicarea abuzivă a prevederilor legale, în special cele referitoare la sumele compensatorii reprezentate de sporul de studii superioare, sporul de fidelitate și altele, să fie eliminate prin stabilirea salariilor la nivelul maxim aflat în plata la nivelul MAI.

În privința carierei polițiștilor i-am adus la cunoștință despre problemele legate de deprofesionalizarea polițiștilor, de miile de șefi ce au fost puși politic sau pe alte criterii decât cele ce țin de competență și rezultate. Am vorbit despre lipsa cu desăvârșire a pregătirii profesionale, pregătirii fizice și tactice a colegilor. Și nu în ultimul rând, despre dotarea precară ce ține atât de siguranța polițiștilor cât și de mijloacele pe care aceștia le au la dispoziție să își îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Mihai Fifor a precizat că își dorește, în primul rând, să se aplece asupra următoarelor aspecte:

 • modificarea planului de școlarizare, în instituțiile de învățământ ale M.A.I. pentru a exista o predictibilitate în vederea acoperirii deficitului de personal;
 • profesionalizarea lucrătorilor ministerului atât în perioada de școlarizare cât și pe parcursul carierei;
 • eliminarea abuzurilor exercitate de către șefi împotriva subordonaților;
 • ocuparea funcțiilor de comandă, prin concurs (încercându-se astfel eliminarea instituției ”împuternicirii”), într-un timp cât mai scurt, în perioada următoare;
 • planuri manageriale din partea ofiterilor care ocupă funcții de comandă, la nivel de unități centrale/teritoriale, unde să specifice clar, obiective pe care  le propun și echipa managerială ;

Având în vedere această inițiativă a viceprim-ministrului Fifor, de a invita organizațiile sindicale să-l sprijine în planurile pe care le are, apreciem că atâta vreme cât va exista bună credință și o intenție reală de a reforma sistemul, ne va avea alături ca și parteneri.

Vă vom ține la curent cu fiecare măsură ce va fi întreprinsă în perioada imediat următoare. Puteți să ne transmiteți sugestiile dvs. la adresa de e-mail a sindicatului sau la numerele de telefon de pe site/pagină de facebook.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Prima întâlnire cu ministrul Fifor. Anunțul oficial către sindicate

Distribuie

16 răspunsuri

 1. Este clar, evident si indubitabil, OFICIALITATILE ISI BAT JOC DE NOI SI NU SUNT INTERESATE DE GASIREA FETELOR ci de impiedicarea aflarii adevarului. L-au plimbat pe Dinca de la Caracal la Craiova, de la Craiova la Bucuresti, ii vor face expertiza psihiatrica abia saptamana viitoare, in timp ce anchetarea lui a fost suspendata, avocatul lui este probabil la Caracal, deci nu il pot ancheta pe Dinca in lipsa lui, ancheta treneaza pe cercetari prin vecini, acolo unde nu poate fi gasita Alexandra, prin balta. Politistii cauta exact acolo unde SE STIE ca nu este Alexandra, ca sa nu zica lumea ca nu fac ceva, dar sunt abandonate total pistele reale, care ar duce la aflarea locului unde se afla ALEXANDRA. NUMAI DINCA LE POATE SPUNE UNDE E FATA, DAR PE DINCA NU IL MAI INTREABA NIMENI NIMIC, E INDEPARTAT DE LOCUL FAPTEI, DE CASA LUI UNDE AR PUTEA FI CAUTATA FATA, PENTRU CA NU AU VOIE SA II PERCHEZITIONEZE CASA IN LIPSA. Este strigator la cer. Nu se putea face o expertiza psihiatrica in Craiova ? Nu i se puteau da ingrijiri medicale in Craiova ? Ba da, dar interesul era sa il indeparteze de casa, ca sa isi poata justifica continuarea cercetarilor la el acasa. Nu era obligatoriu sa i se faca controlul in spital al MJ,se putea si la spitalul Militar sub paza, sau spitalul judetean Craiova. Dar nu, interesul autoritatilor a fost sa lungeasca boala, sa amane cercetarile pana ce lumea se va domoli, Alexandra va fi cu adevarat omorata si i se va pierde definitiv urma. Fara victima nu exista crima. AUTORITATILE ACOPERA DELIBERAT DISPARITIA ALEXANDREI stiind ca ea nu a fost omorata de Dinca. Deocamdata DIICOT doar a admis ca nu exista probe directe ca aceasta ar fi fost omorata, lansand varianta ca ar putea fi in viata. Practic se face totul pentru acoperirea pistei ce ar duce catre … clanurile proxenetilor si beneficiarii acestora. Si mai este un aspect necercetat. Oamenii din Caracal spun ca Dinca mai era angajat uneori de diferiti oameni sa repare cavouri si locuri de veci prin cimitir. Deci a avut acces la anumite cadavre, gropi, sicrie. Este exclus ca acesta sa fi adus dinti de aur sau imbracati pe care sa ii arda ca sa scoata aurul ? Nu si asta ar explica prezenta dintilor in butoiul lui. Poate cand repara cavourile, cauta si prin scrie, nu e nimic exclus. Si, POATE SI ALEXANDRA ESTE ASCUNSA INTR-UN ASTFEL DE CAVOU SAU CHIAR LOC DE VECI, GROAPA, SICRIU DIN CARE A SCOS SAU NU CADAVRUL. Asta in varianta in care a omorat-o el, dar eu nu merg pe aceasta varianta.

  1. Pe lângă Belina P.F.R. și-a îndeplinit atribuțiile ??? Au avut curaj ??? Au măcar idee ce se petrecea pe acolo potrivit competențelor ???

  2. Incompetența, neglijența, aroganța unor polițiști și a unor procurori aflați cu inerlopii în cardașie duc la nume foarte importante ale PSD si nu vor să se afle intenționat adevărul. La fel este în toată țara.

  3. Cazul în care la 112 se primise apel în legătură cu o persoană cu drujbă intrată în curte și încercând să taie ușa. Ce a făcut polițistul de la 112 , nu auzea zgomotul în fundal, i se comunicase adresa și a spus să aștepte, ce….??? A urmat o crimă oribilă în fața copiilor care au reușit să fugă . Câți polițiști au intrat în pușcărie ??? Ce să mai spun și de cazul recent de la Galați dl. Ministru putea lua măsuri ferme, dar are alte treburi… .

 2. -Actualizarea compensației pt chirie;
  -Actualizarea salariului la nivelul 2019, încă e la 2009.

  Acestea sunt probleme arzătoare, care va afectează imediat, direct și continuu. Când vad atâtea adrese pentru acei 2 lei, nici eu nu va pot lua mai în serios de atât cât cereți… Dacă ați cere ce vi se cuvine din timp, nu mai e nevoie sa cereți acei 2 lei, ii vor da ei.

  1. Actualizarea compensatiei de chirie și „actualizarea” salariului tin de modificari legislative, au impact urias și depind de voința politica. În schimb actualizarea normei de hrana trebuie doar aplicata. Sa nu uitam ca suntem singura institutie dintre cele 6 din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala unde nu a s-au acordat cei 2 lei/zi.

 3. “Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”

  Caragiale, e de mare actualitate!

  1. Ar trebui un program clar, săptămânal, obligatoriu pentru toți lucrătorii, privind pregătirea profesională și fizica. 90% dintre lucrătorii din strada nu știu sa facă o imobilizare, nu cunosc legislația bine…

 4. Sindicatul a ridicat problema salarizarii, iar ministrul a răspuns că va modifica planul de școlarizare. Am înțeles bine?

  1. Ai înțeles foarte bine! Totul până la bani. Se va face, se va drege, dar banii rămân la fel. Deci, nu se schimbă nimic.
   Poliția Română are nevoie de o reformă adevărată. Atunci când s-a făcut demilitarizarea ar fi trebuit să se treacă la un singur corp profesional de polițiști, așa cum există în toate țările civilizate. Toți polițiștii ar trebui să aibe aceeași pregătire profesională de bază, care să se diferențieze ulterior în funcție de specificul structurii în care lucrează.
   Salarizarea ar trebui să aibe la bază nivelul studiilor absolvite, la care să se adauge sporul pentru specificul activității, sporul de vechime plus alte sporuri. Deci, la muncă egală plată egală.
   Acum este plină Poliția Română de chestori și doctori. În schimb, polițiștii adevărați sunt pe cale de dispariție…
   Din salariul unui chestor pot fi plătiți lejer 3-4 agenți de poliție.
   Toți spun că ducem lipsă de personal. Acest lucru este parțial adevărat. Toate structurile de suport, neoperative, au schemele de personal supradimensionate și ocupate peste 100%, uneori. În schimb, la structurile operative, în prima linie, lipsa de polițiști este acută. Cel puțin așa este la IPJ Buzău.
   Cred că se impune de urgență o analiză pe post a fiecărui om din ipj. De asemenea, în structurile de suport ar trebui să lucreze doar personal contractual.

 5. Deficitul de personal? suntema o patrulă pe oras, o fi bine la grupa mea suntem 6 agenti . De ce?jandarmeria are in fiecare oras 10 oameni alocati care lucreaza in mixt cu noi, uni chiar buni.propuneti transferul acestei grupe de jandarmi la politie si reducem deficitul pe plan local in fiecare orășel din țară cu inca 10 oameni cu peste 5 ani de op. De ce nu , noi si cetatenii au de castigat

 6. o reforma formala, facuta in graba, de ochii lumii, nu aduce decat rezultate negative, ca si cele realizate pana acum. dispozitia cu portul uniformei, e un copy paste ca pe vremea lui Dan Ioan Nica! urmeaza salarii taiate cu 15% si munca in folosul comunitatii, pentru cresterea imaginii politiei si combaterea criminalitatii. astea sunt masurile populiste de austeritate pentru cei care au obtinut beneficii, si stim cu totii care sunt acestia, care nu du nicio treaba cu MAI!

  1. Ce reformă reală are dl. Ministru Fifor care are vreo 6 funcții în Guvern și P S.D. Ceva formal la propunerea acelorași sindicate, care atunci când era președinte Băsescu au organizat un miting, în care sloganul era” ieși afară javră ordinară “. Pe timpul infracorului dragnea și ministrei , nu am auzit așa ceva .Deci pe dl.Minstru il v-a interesa guvernarea, alegerile și progamul poltic, dar v-a constata că timpul pentru cele enumerate este extrem de scurt !!!

 7. Printre măsuri, schimbarea uniformei polițiștilor astfel încât să nu mai poate fi copiată de angajații primăriei, să poate fi identificată ușor, să fie confecționată din materiale de bună calitate, dar și adaptată fiecărei structuri în parte.

  1. O solutie la problemele noastre. Pana atunci ministrul a dat un ordin pentru purtarea uniformei, o alta soluție.

 8. Pentru a se evita astfel de ordine aberante, se impune a se initia un proiect pentru completarea legii politiei judiciare, L.364/2004, întrucât a fost adoptată formal, fără ca să fie precizat nimic referitor la tinuta de serviciu a politistului care are calitatea de organ de politie judiciară. În acest sens, în proiect s-ar putea preciza că tinuta de serviciu a politistului care are calitatea de organ al politiei judiciare, să fie civilă, decentă și în funcție de specificul activităților de cercetare penală ce urmează a fi întreprinse în cauzele penale, respectiv culegerea de date și informații, citarea persoanelor, executarea mandatelor de aducere, cercetarea la fata locului, percheziția, ascultarea persoanelor, efectuarea experimentelor judiciare, s-au orice acte cercetare penală. Deasemenea pentru a putea contesta măsurile și dispozitiile date de procurori, contrar prevederlor legale, s-ar impune ca să se propună în proiect ca politiștii care au calitatea de organ al politiei judiciare să poată avea acest drept, pentru că, potrivit celor prevăzute în L.364/2004, politiștii sunt numai simpli executanti.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută