Premieră în mișcarea sindicală. Oportunitate pentru agenți

La două săptămâni de la prima prezentare a intenției conducerii MAI de a iniția un proiect de OUG pentru modificarea Legii 360/2002 Statutul polițistului, vă promiteam că vom recurge la toate mijloacele sindicale pentru a promova modificarea condițiilor de participare la concursurile pentru posturile de conducere, pentru ca agenții de poliție care au studii superioare să poată la rândul lor candida pentru aceste funcții.

Organizația noastră a solicitat MAI, încă de la prima întâlnire, ca principiile care stau la bază ocupării funcțiilor de conducere să fie reprezentate de competență, profesionalism și studii. Astfel, toți polițiștii care îndeplinesc condițiile generale și specifice de ocupare a postului de conducere, indiferent de gradul deținut, vor putea să se înscrie la concurs și să își demonstreze capacitățile.

În situația în care, spre exemplu, un agent de poliție va fi declarat câtigător al unui concurs pentru funcția de șef birou, acestuia i se va acorda gradul corespunzător vechimii în sistem, până la cel mult nivelul de inspector principal de poliție. Mai mult, prin această măsură, conducerea MAI poate stabili un grad mai mare de complexitate și dificultate a „interviului profesional” în așa fel încât capacitățile și competențele candidaților să poată fi evaluate din toate punctele de vedere.

Nu mai putem accepta polițiști care ajung în funcții de conducere dar nu știu să lege două propoziții, care nu cunosc  realitatea din teren sau care stau închiși în birou de frică să nu li se ceară îndrumări de către subalterni. Suntem într-un moment de criză instituțională care implică soluții neconvenționale, dar care să ducă la creșterea calității actului managerial.

Mai jos aveți un document care va rămâne în istoria mișcării sindicale pentru faptul că este pentru prima dată când reprezentanții tuturor federațiilor sindicale reprezentative din MAI convin să susțină o propunere comună. Este o dovadă vie că organizațiile sindicale se pot mobiliza și pot da mâna pentru un interes comun cu un impact semnificativ pentru polițiști.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Premieră în mișcarea sindicală. Oportunitate pentru agenți

Distribuie

16 răspunsuri

 1. Sa fiti decisi, sa nu cedati si asteptam cu nerabdare sa nu mai aveti sefi impusi politic si analfabeti, slugi ale unui partid, si mai ales a unui partid de infractori.
  Mult succes! Asteptam vesti bune!

 2. E bine… se umple sistemul cu sefi, sefuti si…
  Cu munca e mai greu…
  Cum zicea Creanga?
  “Dacă toată lumea ar învăţa carte, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele!”

 3. E foarte buna ideea in general. Dar cu foștii agenți deveniți acum ofițeri, care sunt subinspectori sau inspectori care vor sa participe la concursurile respective, dar se solicita grad minim de inspector/inspector principal, ce ne facem? Se scoate condiția deținerii unui anumit grad din anunțurile pentru concursuri? Sa zicem ca da și ar fi foarte corect și legal. In Legea 360/2002, sunt prevăzute la condițiile privind participarea la concursuri/examene pentru ocuparea funcțiilor de conducere DOAR vechimea in specialitatea studiilor necesare ocupării funcției și, pentru funcțiile superioare celei de șef serviciu, vechimea in funcții de conducere. Dar faptul ca structurile de resurse umane adauga la lege nu interesează sindicatele, pentru ca lupta pentru asta nu va atrage mulți membri. Dar, sa continuam pe ideea anterioară.
  Se scot condițiile privind deținerea unui anumit grad. Exemplific prin următoarea posibilitate. Participam la un concurs pentru șef serviciu, eu – subinspector, un agent șef adjunct și un inspector – absolvent de academie. Dacă promovez eu, rămân subinspector. Dacă promovează inspectorul, rămâne inspector. Dacă promovează agentul șef adjunct devine inspector principal. Unde e egalitatea juridică aici? Ei, nu e. Așa ca, domnilor din conducerea sindicatelor, ar trebui sa lucrați puțin mai mult la ceea ce propuneți, pentru a acoperi interesul tuturor membrilor in acest domeniu

  1. Exemplul oferit este relevant. Însă recunoașterea dreptului de a se fructifica vechimea în sistem, pana la cel mult nivelul de inspector principal, se aplica unitar,atat agenților,cat si ofiterilor. Mai mult, aceasta situatie o vom putea întâlni doar la colegii care au promovat TCO.

  2. Prietene, te macina oarece frustrari, ai avut o copilărie nefericită ? Păi dacă agentul promovează un concurs și devine subinspector, unde e problema ta. Și agentul are studii superioare, ca și tine…probabil, așa că nu mai bate câmpii cu egalitatea juridică

 4. Ce titlu, și ce realizare, de fapt! Toată lumea e în campanie electorala. Așteptăm realizări concrete, nu propuneri și atât. A mai venit un sindicat cu o comunicare ca propun x și y și z, dar din păcate încă nu primim 1 leu la norma de hrana. Dar pe alte fronturi, ei propun la greu. Sa va fie rușine!

 5. Pentru decontarea ratelor la bancă și pentru cei ce și-au achiziționat o locuință înainte de schimbările legislative, pentru acordarea gradelor în funcție de vechime și celor ce au obținut gradul de ofițer în cursul anului 2017 sau anterior, nu s-au mai unit sindicatele. Doar măsuri populiste în disperare după noi membri.

  1. Va arde de glume, pentru salarii decente și pensii nu luați nici o măsură. Un an se iese la pensie într-un fel, alt an altfel, debandada totala, parca nu toți am fi muncit la fel.

 6. Faceți demersuri cu adevărat necesare în ceea ce privește remunerarea corectă a polițiștilor care desfășoară activități de cercetare în dosare și au licență în științe juridice, indiferent de grad!
  Cu ce ne încălzește faptul ca o mana de agenți sprijiniți politic vor fi șefi, iar agenții care fac aceeași muncă, sunt salarizati cu pana la doua mii de lei mai puțin, doar pt ca nu au stele pe umeri.
  Dacă nu, solicitați ca politia judiciară sa fie formata doar din ofițeri, iar agentii sa treaca în strada la patrulare și amenzi, indiferent de studii! Sa vad cum se vor descurca cu 300 – 400 de dosare penale fiecare, sau poate mai multe.
  E “apa de ploaie” ceea ce faceți!

 7. Dacă sindicatele ar fi ancorate in realitățile anului 2019 din lumea civilizată, ar lupta ptr un singur corp profesional iar functiile de comandă, conducere sau cum s or mai numi s ar ocupa prin concursuri adevarate, macar prin teste grilă si nu prin interviuri structurate pe subiecte profesionale!

 8. Permanența de la domiciliu pentru cei care au în competență cercetarea la fața locului. De ce abandonați această problemă ? Judiciar și criminalistică sunt singurele domenii unde nu s-a reglementat programul de lucru. Se merge pe stil vechi să stăm ca proștii blocați la domiciliu.

 9. De ce nu se desfiinteaza clasificarea agenti si ofiteri, sa fie doar politisti absolventi ai Academie de Politie. In momentul in care ai terminat scoala sa fii debutant, sa pleci de la ” strada”, sa cunosti populatia , dupa care promovezi si obti calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare , aspect care implica solutionarea dosarelor penale . Ulterior poti sa aspiri la o functie de comanda, unde iti trebuie experienta atat profesionala cat si manageriala. Este o propunere pe care o fac pe aceasta cale sindicatelor.

 10. păi dacă s-ar aproba așa ceva s-ar impune și desființarea scolilor de agenti de poliție, toti să facă numai scoala de ofițeri!!! astea sunt însă visuri care nu vor fi transpuse în realitate niciodată!! ca agent nu poți aspira de cât la o funcție de conducere ca cea de sef de post, de schimb sau de tură!! funcțiile șefi de birou pot fi ocupate numai de ofițeri, pentru că sunt funcții de ofițer, ca sa ajungi ofiter, prima data trebuie să intri în corpul ofiterilor numai după promovarea unui concurs organizat în acest sens și pe urma te poti înscrie și la un concurs pentru functii de sefi.
  un agent de 2-3 ani nu poate fi mai competent ca un ofițer cu experiență de 20 de ani și să conducă un birou!! să fim serioși, aspirațiile sunt c-am mari, unii nu sunt capabili să promoveze un examen de a intra în corpul ofițerilor și unii vor să ajungă șefi de birouri!!!!

 11. C-am, de-cât, “cetățene” ești agramat, ai ucis limba română și din păcate sunt mulți ca tine. V-aș vedea puțin la munca de politie câte parale faceți, cu aerele astea de “academicieni”, dar mai bine nu-mi pierd timpul cu dumneata.
  In alta ordine de idei, domnilor sindicaliști, dacă în ultimul ceas vreți sa faceți măcar un bine polițiștilor care va plătesc cotizațiile, faceți demersuri cu privire la ordonanță de urgenta privind calitatea de polițist judiciar care se dezbate zilele astea.
  Solicitați salarizarea corecta a tuturor polițiștilor care vor face parte din acest corp în continuare, indiferent de gradul pe care îl au!
  Ori sa facă parte din acest corp doar ofițerii, iar agentii, doar patrulare!
  Vad ca la interdicții se pricep, însă cel cu ideea asta care cu siguranță este din sistem, sper ca s-a gândit și la o salarizare corecta a acestor polițiști!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută