Azi, la ora 12:00, are loc ședința subcomisiei de dialog social cu privire la modificarea Ordinului MAI S7 cu privire la menținerea în plată a majorării pentru creșterea capacității operaționale.
Majorarea acordată pentru creșterea capacității operaționale a structurilor care au atribuții în domeniu, avizate de CSAT, va continua să fie acordată și în anul 2025, începând cu 1 ianuarie 2025. Vă reamintim că, dintre toate instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională, doar la nivelul MAI, secretarul de stat Despescu a fragmentat procentele, creând 17 trepte de acordare, de la 10% până la maximum 30%, procent pe care îl încasează personal.
Încă de la acel moment, am atras atenția în mod repetat că o asemenea fragmentare excesivă a treptelor de majorare pentru polițiști va genera confuzie și inechitate. Mai mult, la toate cele patru întâlniri avute înaintea emiterii ordinului de ministru, am subliniat necesitatea de a reduce numărul treptelor la 2-3, apropiate de limita maximă. Acest lucru ar fi prevenit situațiile în care, odată ajunși în luna decembrie 2024, măsurile fiscal-bugetare ar fi înghețat aceste sume, fără posibilitatea de a le modifica – o practică observată în mod constant din 2010 și până în prezent.
Despescu a justificat la acel moment procentele mai mici acordate polițiștilor operativi, din teren, afirmând că aceștia oricum beneficiază de plata pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale. Organizația noastră a avertizat atunci că acest raționament este eronat și că există riscul înghețării acestor sume, risc pe care Despescu l-a considerat inexistent. Iată însă că temerile noastre s-au adeverit: principiul absurd utilizat de Despescu pentru împărțirea procentelor a fost eliminat, iar cuantumurile sunt acum înghețate prin OUG 156/2024.
Nu ar strica să-l întrebe vreun șef, într-o videoconferință, pe Despescu , cum ar putea să mai motiveze un dispecer, căruia i-a stabilit un procent de doar 12%. Acesta are unele dintre cele mai dificile sarcini: să preia urgențele, să le gestioneze și să coordoneze echipele din teren (a se vedea cazurile Caracal, Bacău, Brăila etc.). Cum să se mai implice activ un astfel de angajat, în condițiile în care salariul său va scădea cu 1.500 de lei pe lună, din cauza eliminării plății pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal și de sărbătoare legală?
În altă ordine de idei, astăzi la ora 15:30, au fost invitate federațiile sindicale reprezentative la o întâlnire cu viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, la sediul MAI, începând cu ora 15:30. Urmează să revenim cu detalii.
33 de răspunsuri
Veti avea soarta grea cu un nemernic precum Despescu, dar si Predoiu, mai ales ca aveti N sindicate dezbinate, precum coalitia de guvernare. Sindicatele sunt ZERO.
este f adevărat. Dispecerii vor fii afectați !
Pentru o amarata de postliceala vreti sa luati salariu cat un ofiter din birou, e noaptea mintii. Vorbesc in special pentru cei cu academie facuta. Din punctul meu de vedere maximul de subofiter trebuie sa ia mai putin decat un subinspector la inceput de cariera.
Trebuie să se plătească munca, nu gradele profesionale/militare! Majoritatea ,,subinspectorilor la început de carieră” învață meserie de la agenții cu experiență care mănâncă pe pâine muncă de poliție
el este Gogel ofiter….ofticat ca primeau agentii salariu mare pt munca din SDSL…..el sigur freaca menta pe undeva si doar la bani se gandeste.
De unde sa stie el…e „soarece”de birou.Cei ca el se cred buricul pamantului insa adevarul e ca sunt total inutili
Gigele. Șezi blând…..
Gigele! Vezi ca munca de politie se face in strada si in mare parte de catre agenti…nu de pe scaunul caldut al ofiterului din birou
Gigele, vorbești prostii! Agenții sunt coloana vertebrală a Poliției. Peste 70% sunt agenți de poliție. Mulți sunt absolvenți de facultăți sau de mastere. Nici 3 ani de academie nu mai înseamnă mare lucru. Cunosc agenți mult mai capabili în comparație cu ofițerii de poliție. În multe servicii, și agenții și ofițerii prestează aceeași muncă.
Ce prost ești…. Precis ești vreun ofițeras ajuns la final de carieră, care toată viața nu ai făcut nimic prin poliție și ești deranjat de subofițerii care s au zbătut și-au reușit să acceadă în corpul ofițerilor și acum îți sunt șefi și ție ,o nulitate absolută, ți se pare degradant….tie…ditamai ofițerul cu Academia de Poliție…..
E doar o părere și sunt ferm convins ca e doar o coincidență, iar dacă am dreptate și a rog sa mi fie iertat tupeul…..am uitat care mi e locul
Gigelus…esti frustrat. Stai jos.
Pai mai Gigele, doar cei cu Academia merita un salariu mai mare, ceilalti ofiteri de ce nu!Mai bine nu raspunde, ca iar spui vreo tampenie.
Comentariu de ofițer frustrat, cu experiență de teren și de leadership 0. Pun pariu ca ai fost ultimul în promoție și cel mai prost din pluton.
Nici nu ma mira ca ai mentalitatea asta cand 90% dintre ofiterii intalniti de mine sunt sub 50% dintre subofiteri…ca nivel de cunostinte.Un subofiter(maxim..dupa cum ai zis)e 10 clase peste un subinspector si totusi tu ai refuza sa ii fie platita munca.Despescule
..tu esti?Esti o rusine pentru uniforma
Din punctul meu de vedere…sunteti prea multi ofiteri(si nepragtiti)…si din cate vad..si increzuti pentru ceea ce stiti sa faceti
mars ma
Esti total pe langa realitate daca spui ca un ofiter incepator trebuie sa ia mai mult decat un agent (cu maximum de experienta)
amărâta de postliceală făcută bine iți dă un polițist bun care te protejează pe tine și pe ai tăi. Salariul trebuie raportat la munca depusă nu sa fie ‘sub subinspector’, eventual provenit prin TCO, care a făcut un Drept ‘amarat’, fiind in fapt cel mai probabil tot agent cu amărâta de postliceală. Când o să suni la 112, sa ceri special pentru tine un subinspector cu academia făcută. Sincer, habar nu ai ce se întâmplă…. De altfel, sa aiba toți salariu îndestulător. Și cel cu amărâta de postliceală și subinspectorul. Toti, ca sa meargă treabă bine.
Nu e problema, sa iasa la operativ (sa intervina la 112), ofiterii (cei cu academie), ca sa fie politia mai eficienta. Noi sclavetii cu liniute pe umeri plecam acasa. Succesuri stelutelor.
atitudine de moșier….dai bani de la ma’ta?
un agent care lucreaza la un post de politie dificil sau in alta parte unde munceste pe branci ii face mucii haturi unui subinspector …. mai termin-o cu ideile astea bolsevice …. dupa mine as desfiinta academia … sa mergem pe model european daca tot ne dam europeni …. sa bage in strada toti …si dupa sa se trieze in functie de aptitudini ….
Serios vine Predoiu? Pai ce știe ăsta despre a fi militar,pompier sau polițist și cum este să fi în haine peste 25 de ani, în zile de sărbătoare, ploaie, frig, ger,ninsoare, inundații ?
Moșule, uita te pe tiktok sa ti vezi colegii cat de chinuiti sunt in timpul serviciului. Nu mai plange de conditii grele ca nu e asa. Nu vreau sa generalizez, dar daca iei la bani marunti pe fiecare in parte pe toate liniile : deprinderi profesionale, fizice si psihice trebuie sa dai afara 70%. Cu siguranta sunt oameni merituosi care chiar au un cuvant de spus, dar acestia sunt din ce in ce mai rari.
Ofiterii stii de ce nu apar pe tik tok?pentru ca nu iesiti din birouri..de pro..ce sunteti.Iar aia de pe tik tok sunt o exceptie si nu o regula(bine..de cele mai multe ori mu se fac cu nimic de ras nici aia de pe tik tok…dar na..atat poti)
la partea cu aptitudinile nu ai nimic de zis ? 😂
Perseverezi in prostie, flacau! N-ai treaba? In loc sa arunci cu noroi, mai bine ai tacea. Oricum, vorbesti, dar nu spui nimic.
Esti vreun troll de-al camarilei lui Despescu, zis Dintosu’?
Daca se menține la nivelul lui noiembrie 2024 cum se aplica procentele pentru lucrări de excepție, știe cineva?
majoritatea agentilor cu peste 10 ani experienta au facultati cu diplome de licenta si fac munca de politie ..cu ochii inchisi.. si cand sunt treziti din somn, nu ca sinsp.ul care are in cap doar sa ajunga sef ca asa scapa de munca!
Cereți eliminarea sporului de excelență (Oscar). Toți șefii au, permanent, în medie peste 2.000 lei net/lună, din 6 în 6 luni. Pentru că sunt șefi au indemnizație de conducere nu este obligatoriu să primească și acest spor.
MAI trebuia să elimine prima dată acest spor.
sa nu uitati si de deficitul de personal la ofiteri!
La sectiile rurale am ramas cate un ofiter, desi disp.14/2021, sef de sectie, compartiment patrulare cu agenti si ofiteri plus nucleul sectiei cu ofiter si agenti, deci in jur de 3 ofiteri la o sectie rurala, iar la noi a ami rama doar seful de sectie, iar la alte sectie nu mai exista nici sef de sectie.
așa, fiti fraieri și dezbinați va intre voi! atâta mai lipsește! sa i înjurăm pe ofițeri și ei pe noi
atâta pot, dacă noi între noi ne urăm în halul ăsta, ne cam merităm soarta.
dupa numarul si subiectul raspunsurilor la chestia cu ag vs sinsp e clar ca agentii sunt mai numerosi pe aici :), si au majoritate, pacat ca unul zice ceva si de aici incepe iar o dezbinare si contre intre categorii, sunt ofiter vechi deja si niciodata n am avut vreo problema sau gand de superioritate ca e agent sau personal civil, m a interesat doar ce stie sa faca in domeniul meu si cat de dispus e sa invete intruna, poate pe simplul motiv ca si eu am facut o scoala profesionala in loc de un liceu la zi, apoi o academie si sinsp fiind faceam munci pe care azi si un agent le ar considera umile, si totusi nu a fost un handicap, dimptriva am trecut si pe la talpa cum se zice
nu mai fiti generatii tik tok si reactionati pentru niste vorbe aruncate de unii altii