A fost publicată motivarea Deciziei ÎCCJ nr. 64/2025, care clarifică o practică abuzivă, perpetuată și încurajată la cel mai înalt nivel. Este vorba despre faptul că cele mai multe ore suplimentare sunt efectuate în cadrul structurilor unde programul de lucru este organizat cu încălcarea prevederilor legale, fără asigurarea planificării polițiștilor în serviciu 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Această situație vizează în mod special structurile cu activitate operativă reală din cadrul IGPR – cum ar fi structurile de combatere a criminalității organizate, structurile de operațiuni speciale, dar și compartimentele de poliție judiciară de la nivelul IPJ-urilor și ITPF-urilor: investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase etc.
În cazul acestor structuri, polițiștii care efectuau zeci de ore suplimentare lunar nu beneficiau de plata majorării de 75%, pe motiv că nu ar fi depus rapoarte de solicitare pentru acordarea timpului liber corespunzător, în termenul legal de 60 de zile de la prestarea acestora. Practic, obligația legală a angajatorului de a compensa orele suplimentare fie prin timp liber plătit, fie prin plata acestora, a fost transferată abuziv în sarcina polițistului, fără niciun temei legal.
Mai grav, după expirarea termenului de 60 de zile, polițiștilor li se comunica, în mod nelegal, că nu mai pot fi plătiți pentru acele ore suplimentare deoarece „nu și-au cerut liber”, fiind invocată ideea că orele „s-au prescris” sau „s-au radiat”. Acești termeni, utilizați frecvent, au fost mijloace prin care s-a eludat obligația angajatorului de a acorda drepturile salariale cuvenite.
Este inadmisibil ca, într-o instituție de aplicare a legii, cum este Poliția Română, să persiste astfel de abuzuri privind plata drepturilor salariale. Fiecare caz care ajunge la noi reflectă o tendință clară a unor șefi de a invoca tertipuri și pretexte pentru a nu acorda drepturile prevăzute de lege. Iar colegii care îndrăznesc să solicite respectarea acestor drepturi sunt, de cele mai multe ori, stigmatizați, intimidați sau chiar hărțuiți, cu scopul de a descuraja și alți colegi să urmeze același demers legal.
Concluzie: În urma Deciziei ÎCCJ nr. 64/2025, toți polițiștii care au efectuat ore suplimentare în ultimii 3 ani și care nu au beneficiat de compensarea acestora cu timp liber plătit în termenul legal de 60 de zile, trebuie să depună cereri pentru plata retroactivă a acestor ore. Este important de reținut că termenul general de prescripție este de 3 ani și începe să curgă de la data prestării fiecărei ore suplimentare.
Echipa Sindicatului EUROPOL vă stă la dispoziție pentru îndrumare și consiliere juridică în situațiile în care întâmpinați dificultăți. În acest sens, atașăm și un model de raport prin care puteți solicita plata retroactivă a orelor suplimentare care nu au fost compensate în termenul legal de 60 de zile.
Descarca MODEL Raport_solicitare_plata_orelor_suplimentare_Decizie_ÎCCJ_64/2025
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL