Polițiștii vor putea să își transforme compensația de chirie în rată la bancă

Urmărim cu multă atenție și susținem cu date relevante demersul inițiat în Senat referitor la modificarea legislației privind sprijinul acordat polițistului pentru achiziția unei locuințe. După cum bine știm cu toții, dreptul prevăzut la art. 32 din Legea 360/2002 Statutul polițistului stabilește în sarcina instituției obligația de a sprijini polițiștii să-și achiziționeze o locuință în localitatea unde își are sediul unitatea în care își desfășoară activitatea.

Acest drept nu a fost niciodată aplicat și asta în mare măsură din vina organizațiilor sindicale care s-au concentrat pe alte chestiuni în loc să solicite aplicarea a ceea ce deja există în lege. Demersul actual schimbă obiectul reglementării în sensul că redirecționează acest sprijin doar pentru cei care beneficiază de compensația de chirie, cărora le oferă posibilitatea de a-și transforma chiria în rată la bancă dacă achiziționează o locuință.

Totuși, este de menționat că acest demers este incomplet și nu rezolvă toate inechitățile și discriminările existente cu privire la acordarea compensației de chirie din următoarele motive:

 • suma la care se raportează procentul de până la 50% este în continuare „salariul de bază”, adică valoarea salariului specific anului 2009 și nu „salariul de funcție” pe care astăzi îl avem în plată;
 • procentul rămâne în continuare discriminatoriu în raport cu categoriile de personal, respectiv funcțiile de execuție/conducere;
 • dispare dreptul statuat de a sprijini toți polițiștii pentru achiziția unei locuințe, raportându-se propunerea doar la cei care au dreptul la compensație de chirie.

Situația este destul de delicată în condițiile în care, MAI plătește lunar aproximativ 8.000.000 lei pentru chirii, bani care sunt aruncați în vânt în loc să fie folosiți pentru achiziția unui imobil de către polițiști. La un simplu calcul, din această sumă lunară, s-ar putea achita rate pentru 10.000 de locuințe, luând în considerare o rată lunară de 800 lei. Însă întrebarea care se pune este următoarea: Acceptăm ca punct de pornire această variantă urmând să o îmbunătățim pe parcurs ori o refuzăm pur și simplu și rămânem ca și în prezent? Deși nu suntem mulțumiți pe deplin de această formă, trebuie să recunoaștem că este un pas înainte care deblochează această chestiune a dreptului statutat la art. 31 care nu s-a aplicat niciodată, în nicio formă. ATENȚIE, propunerea legislativă are impact financiar ZERO.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii vor putea să își transforme compensația de chirie în rată la bancă

Distribuie

22 de răspunsuri

 1. Iar cu noi, cei care avem credite imobiliare cu ipoteca în derulare, chiar si cu rate timp d 30 ani, cum rămâne??? Ne mai ajută statul in achizitionarea sau construirea unei locuințe, cnf Legii 360/2002 sau cu plata ratelor???

 2. Buna intrebare tinand cont ca prevederea exista in lege de mult timp…numai ca nu este pusa in aplicare…

 3. Bun și pentru cei ce primesc chirie in localitatea de domiciliu ce se întâmplă? As e vedea și modificarea art. 31 alin 1^1 … Aia ce fac primesc chirie in continuare și nu își pot lua casa? Hmmm … Cam ciudat. Ar trebui reglementata și acesta situatie.

 4. Pai legea zice ca se aplica celor care locuiesc cu chirie. Cei care platesc rate se considera ca au deja locuinta. Ca platesc rate de ani de zile e culmea sa le rascumpere si lor locuinta.

 5. Sau ce care au fost executati silit…tot din cauza unei amarate de case pe care au pierdut-o ca nu au mai putut sa-si plateasca ratele ???

 6. Si nici chirie nu primesc deoarece au facut un raport de mutare la cerere acum 15 ani si tot ala se ia baza cu toate ca au mai schimbat 3 locuri de munca in interesul serviciului

 7. Nu trebuie acceptata sub nici o forma restrangerea categoriei de beneficiari prin schimbarea statutului. Trebuie pusa in aplicare actuala reglementare pentru TOTI polititii. Transformarea compensatiei pt.chirie in rata(desi profund discriminatorie) se poate face si acum prin HG fiindca nu contravine prevederilor din statut.
  P.S. – e fals argumentul ca toti beneficiarii de chirie o vor transforma in rata.

 8. Eu am achizitionat un apartament prin prima casa de 6 ani corect era daca eram si noi ajutati cu ceva , daca stau sa ma gandesc si eu stau cu chirie pentru ca 30 de ani apartamentul este al bancii, daca nu o sa mai pot platii banca ma da afara. Este foarte bn sa fim si noi ajutati la fel ca cei ce stau cu chirie si noi lucram in MAI

 9. De acord cu Bogdan, subscriu.

  “Iar cu noi, cei care avem credite imobiliare cu ipoteca în derulare, chiar si cu rate timp de 30 ani, cum rămâne???
  Ne mai ajută statul in achizitionarea sau construirea unei locuințe, cnf Legii 360/2002 sau cu plata ratelor???”

 10. Așadar, cine are de gând să-și cumpere o locuință în viitorul apropiat să mai aștepte. Dacă îți cumperi azi vei plăti o viață jumătate din salariu, dacă îți cumperi peste o lună va plăti statul pentru tine. Și cei ce și-au cumpărat o casă acum un an, doi, trei, etc. Mi se pare foarte discriminatorie această modificare legislativă, corect ar fi ca toți cei ce au rate pe care le plătesc pentru prima locuință achiziționată de-a lungul vieții să primească o sumă pentru plata ratei lunare, până la finalizarea creditului.

 11. Discriminatorie e și prevederea care spune ca doar polițistul numit in prima funcție sau mutat in interesul serviciului beneficiază de chirie. Dar cei care s-au mutat la raport la o alta subunitate pentru binele copiilor (educația acestora) de ce sa nu primească bani de chirie sau sa beneficieze de acest “ajutor” la plata unei rate la casa??

 12. Se aplica daca vreau sa imi achizitionez o casa in alta localitate decat cea in care imi desfasor serviciul?

 13. Dar cei care in timp ce primeau chirie au renuntat la ea intrucat si au achizitionat locuinta prin prima casa si nu pe motiv ca au fost mutati la cerere?

 14. Voi sunteti intregi? Cum adica aveti macar stupida idee sa va intrebati daca “acceptati” sau nu aceasta varianta? Nu va e rusine obrazului? Dupa ce ca nu ati facut niciodata nimic pt noi…niciodata…acum vreti sa refuzati si ce vor sa faca altii? Rusine sa va fie? Refuzati drepturile politistilor practic. N-am pretentii….voi atat puteti! De-aia au plecat si vor pleca toti politistii din asa-zisele sindicate ale politistilor. Cu asemenea intrebari stupide va descalificati total. Ma rog, nici nu ma mira…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută