Polițiștii vor prinde hoții de acasă. O idee marca MAI

De-a-lungul timpului ne-am tot întrebat care este cauza care generează natura științifico-fantastică a actului managerial la nivelul inspectoratelor de poliție din țară, prin prisma faptului că șefii prea-măriți ai acestora dispuneau realizarea unor acțiuni de identificare și sancționare a pietonilor care traversau prin locuri nepermise în mediul rural, deși în foarte multe localități de acest gen nu existau nici măcar treceri pentru pietoni.

Iată că astăzi putem spune că avem și un răspuns la această întrebare și anume centralizarea  deciziei la nivelul MAI care se pare că emite strategii de acțiune departe de realitatea din teren pe care o confruntă polițiștii, iar majoritatea șefilor de inspectorate, de teamă să nu-i supere pe mai marii ministerului, pur și simplu refuză să discearnă dacă dispoziția sau planul de acțiune elaborat la nivel național își are aplicabilitate la nivel județean, cerând la rândul lor rezultate.

Această modalitate de acțiune face ca principii precum legalitatea, profesionalismul și independența operațională să dispară efectiv din munca de poliție în momentul în care, spre exemplu, se dispune executarea unor acțiuni de combatere a braconajului piscicol în localități în care nu există bălți de pescuit, râuri sau pârâuri.

Un astfel de caz, care naște semne de întrebare cu privire la angrenarea MAI în realitatea de zi cu zi a ceea ce înseamnă activitate polițienească, este și cel al unei adrese emisă în comun de către Direcția Generală Management Resurse Umane și Direcția Management Operațional, prin care se solicită analizarea posibilității organizării programului de muncă de la domiciliu, acolo unde polițiștii nu prelucrează informații clasificate, astfel încât să-și desfășoare atribuțiile de serviciu de la domiciliu.

Acum, nu putem să nu ne întrebăm dacă suntem luați la mișto sau de proști de către cei care ocupă locuri călduțe în birourile ministerului, sau pur și simplu acesta este nivelul profesionalismului la nivel central și că cei ce au funcții de conducere atât de înalte nu cunosc specificul activităților care se desfășoară la un inspectorat de poliție.

Semnul de întrebare pe care ni l-am ridicat vine pe fondul faptului că o astfel de organizare nu poate fi pusă în practică, plecând de la premisa că toți polițiștii au autorizație de acces la informații clasificate, iar în cazul în care sunt identificate structuri unde un procent infim nu ar gestiona documente secrete de serviciu cu preponderență, ne-ar rămâne doar câțiva colegi de la structurile logistice, respectiv cei de la atelierul auto, echipament, purtătorii de cuvânt, cei de la evidență operativă și personalul abilitat cu îngrijirea, curățenia sau dezinfecția sediilor, deși unele din aceste funcții lipsesc cu desăvârșire la unitățile de poliție din țară.

Însă să nu uităm că și aceste categorii de personal, cu excepția îngrijitorilor, prin prisma atribuțiilor, sunt puse în postura de a prelucra date cu caracter personal, ca să nu mai vorbim despre secretul profesional care trebuie respectat, acest lucru neputându-se realiza de la domiciliu, în prezența membrilor de familie, dar poate MAI are o cu totul altă viziune, și nu ne-ar mira asta, din păcate.

Cât despre structurile operative, cum ar fi ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, crimă organizată, operațiuni speciale, acțiuni speciale, centrele de arest preventiv,  nici nu poate fi vorba în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor de serviciu de la domiciliu, iar dacă ar fi să includem Poliția de Frontieră, Inspectoratul General de Imigrări sau Serviciile Publice regim Permise de Conducere și Înmatriculări, nu putem decât să considerăm că într-un moment în care MAI se preface că face ceva pentru limitarea infectărilor cu virusul Covid-19, își bate joc de inteligența propriilor angajați.

Și dacă despre colegii de la serviciile financiare putem spune că nu au cum să-și desfășoare activitatea curentă “de la distanță”,  cu atât mai puțin o putem face cu privire la cei care acționează în stradă, întrucât este lesne de înțeles că nu au cum să intervină la evenimente în alte moduri, decât prin prezența fizică în teren.

Însă după modul în care MAI crede că e normal să gestionezi o situație care creează riscuri, în lipsă de personal, după “Poliția Școlară”- cu aceiași polițiști, că nu reprezintă o noutate acest demers ce are drept scop doar atragerea de capital electoral și atât, de dragul imaginii ministrului, ne putem aștepta la “Poliția On-line” prin intermediul căreia vom ajunge să intervenim la evenimente și să aplanăm conflictele violente între persoane/grupuri de persoane, în mod virtual.

Nu de alta, dar dacă ministerul este promotorul acestei ideologii, de debirocratizare pentru eficientizarea modului de lucru în “on-line”, așa cum își permite domnul Vela să facă “destituiri”, aflați că la acest moment Poliția Română, comparativ cu alte instituții, nu are rețele sau softuri care să permită conectarea de la distanță la serverele de date ale instituției, și chiar dacă nu vrea să o recunoască, în secolul vitezei, digitalizarea în MAI se realizează, în prezent, cu plombagină, pix și coală ministerială pe care colegii noștri le cerșesc efectiv, periodic, de la serviciile logistice ale unităților de poliție din țară, pentru că în 30 de ani, în unul din cele mai importante ministere din țară, nu s-a putut “realiza” performanța unei evaluări a consumului elementelor de birotică.

Da, polițiștii își cumpăr și în prezent agende, coli, pixuri sau lanterne pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, întrucât instituția dă dovadă de atât de mult bun-simț profesional/logistic, încât nu se preocupă de strategii elementare funcționării în parametrii optimi. Pe scurt, dacă MAI ar fi fost o companie privată, astăzi s-ar fi aflat într-o incapacitate de a furniza servicii de calitate propriilor clienți.

Intuim acest demers ca pe unul de fațadă, pentru că în lipsa unui plan bine pus la punct pentru prevenirea infectărilor în rândul personalului, în lipsă de idei, Ministerul Afacerilor Interne, prefăcându-se efectiv că nu cunoaște care sunt categoriile de personal expuse riscurilor, a aruncat o minge fierbinte în curtea unităților aflate în subordine. Spunem că mai marilor din minister nu le pasă și că nu cunosc zonele ce prezintă risc de infectare din simplul motiv că nu au putut indica în mod expres în conținutul circularei transmisă în teritoriu, structurile unde poate fi aplicată munca de la domiciliu.

Însă când vine vorba de interpretarea unor prevederi legale explicite, MAI, prin direcțiile de resort, transmite adrese în teritoru, unde prin interpretare proprie și eludarea actelor normative, dispune ca polițiștilor să nu le fie plătite anumite drepturi salariale, cum ar fi sporul de 75% prevăzut în OUG nr. 147/2020, fiind nevoiți să organizăm mișcări de protest pentru a ne revendica drepturile legale.

În încheiere, lăsăm la interpretarea colegilor din teritoriu aplicabilitatea conținutului acestei adrese ce se vrea a fi un demers pentru limitarea interacțiunii colegilor din teren, astfel încât să prevină infectarea cu noul coronavirus în rândul angajaților MAI, deși încă de la începutul pandemiei am prezentat ministerului mai multe semnale ce ne-au fost transmise de către polițiști și care aveau drept scop diminuarea riscurilor la care aceștia sunt expuși.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii vor prinde hoții de acasă. O idee marca MAI

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Cit timp prostia, incompetenta si idiotenia va fi la rang de lege
    De ce nu?
    Eu propun sa lucreze de acasa sau in ture si suspectii rezonabili.

  2. Iar cei care au familie monoparentala sunt discriminați într-un mod josnic… Asta ca să nu mai vorbim ca oug 147/2020 este în vigoare din 28.08.2020,iar noi am lucrat pana în luna noiembrie fără a beneficia de majorare sau fără libere plătite. Dacă cei ce beneficiază de majorare vor lua niște bani retroactiv începând cu data de 2 noiembrie, cei din familii monoparentale vor lua doar aer în piept.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută