Polițiștii vor primi aproximativ 200 lei din restante. Este de ajuns?

Astăzi, 29.08.2022, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 a fost publicată  OUG nr. 115/26.08.2022  pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Conform prevederilor acestui act normativ, polițiștii vor primi ca restanță sume brute cuprinse între 200 și 350 lei (120-200 lei net aproximativ), în condițiile în care salariile sunt înghețate de doi ani, sporurile salariale sunt raportate în continuare la anul de referință 2009, adică în urmă cu 13 ani, iar prețurile la carburant, energie sau alimentele de bază au explodat în numai câteva luni.

Subliniem încă o dată că nu avem de a face cu o majorare salarială, așa cum în mod eronat, prin ”grija” unor factori politici s-a mediatizat în presă, această sumă reprezentând doar plata parțială a unei restanțe salariale pe care Guvernul României trebuia să o aplice în urmă cu doi ani, în tot acest timp împărțind bugetarii în două categorii, șmecheri și fraieri de sacrificiu.

Plata acestor firimituri pe care Guvernul a decis să le acorde, va fi pusă în aplicare la data de 14 septembrie 2022. Însă este evident că revendicările noastre reprezentate de aplicarea în integralitate a legii salarizării, precum și de actualizarea normelor de hrană și echipare, actualizarea salariului de grad și implicit indexarea pensiilor militare corelat cu inflația nu vor putea fi soluționate doar cu câteva proteste.

Sindicatul EUROPOL nu se va opri aici și va continua calendarul protestelor alături de Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare, ambele fiind afiliate Federației Publisind și Blocului Național Sindical, iar în același timp analizăm și modalități alternative prin care să conștientizăm factorul politic despre importanța și rolul nostru în societate, în funcție de măsurile pe care colegii noștri din teritoriu doresc să le punem în practică.

Nu ne vom mulțumi cu aceste firimituri întrucât polițiștii au cerut doar acordarea drepturilor restante, nu majorări salariale, iar Guvernul nu a demonstrat vreo formă de respect pentru această categorie socio-profesională, așa cum  s-a întâmplat în state din Uniunea Europeană, precum Ungaria, care în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina a majorat salariile polițiștilor și militarilor.

Așteptăm să ne transmiteți opiniile voastre pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com, cu privire la modalitățile alternative de protest pe care să le putem pune în practică la nivel național, întrucât Guvernul României va trebui să înțeleagă pentru totdeauna importanța pe care angajații din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională (polițiști, polițiști de penitenciare, jandarmi, pompieri și militari) îl au în societate iar politicienii vor trebui să renunțe la manipularea perfidă conform căreia polițiștii sunt mai bine plătiți comparativ cu angajații din sistemul privat și să recurgă la plata drepturilor salariale restante, conform legii.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii vor primi aproximativ 200 lei din restante. Este de ajuns?

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Puteti sa protestati cat vreti,veti primi doar daca vor guvernantii.Ori e prostie ori o faceti cu buna stiinta atunci cand va prefaceti ca luptati ptr drepturile angajatilor cu niste masuri ce nu au produs si nici nu vor produce vreodata efecte

  2. Respect pt proteste! Am participat și eu la prosteste, local și la centru , rezultate ZERO! Părerea mea ca membru de sindicat cea mai buna măsura ar fi miting la nivel central, măcar cu 2-3 mii și sa nu mai plecam de acolo pe termen nelimitat! Degeaba mergeam și strigam 2 ore și nici măcar nu te baga nimeni in seama!

  3. Actiuni comune sau individuale in instanta, domnilor. Daca statul se sustrage prin tertipuri (vezi OUG 115/2022) de la respectarea Legii 157/2017, sa-l chemam la judecata !
    Greve nu avem voie, protestele nu ajuta. E singura solutie !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.