Polițiștii trebuie testați urgent pentru COVID-19

Creșterea alarmantă a numărului persoanelor  infectate cu noul coronavirus, determină automat ca cei aflați în prima linie să  fie suprasolicitați, fiind absolută nevoie de ei în acestă perioadă în care omenirea se luptă cu virusul ucigaș. Și când vorbim de prima linie ne referim la cadrele medicale și polițiștii operativi de care avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Lipsa materialelor de protecție a dus în România  la infectarea a unui număr de  474 de cadre medicale și cel puțin a 10 polițiști, iar numărul acestora este într-un trend ascendent. Purtarea măștilor de protecție, a mănușilor, a combinezoanelor, cât și folosirea dezinfectantului de mâini, nu e un moft, ci o strictă necesitate, iar în modul acesta dacă nu avem grijă de cei aflați în prima linie, vom ajunge în situația creării unor blocaje.

În România s-au efectuat până la data de 02.04.2020 un număr  total de 28.483 teste, în timp ce alte țări europene precum Germania,  se fac zilnic cel puțin 50.000 de teste, ceea ce arată clar că suntem la coada ierarhiei țărilor care au grija de proprii cetățeni. La sfârșitul lunii trecute, au ajuns în România, 2.000.000 de teste pentru COVID-19, ministrul  sănătății, Nelu Tătaru declarând că ”în prezent, există în stoc un număr suficient de teste și achiziția acestora este permanentă”.

În cadrul unei conferințe de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis, acesta a mulțumit polițiștilor pentru ceea ce fac, intervenția acestora putând salva vieți: ”vreau să fac un apel special și către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei. Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetățenii României și aceasta înseamnă, în aceste zile, să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți! Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți! Contez pe voi să vă onorați cu responsabilitate această datorie și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți!”. 

Și ca să vedem presiunea și riscurile la care sunt supuși polițiștii, conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română, numai  prin punctele de trecere a frontierei  din vestul țării au intrat în ultimele 24 ore peste 10.100 cetăţeni români care vin din zonele din Europa  declarate zone roșii, aici vorbind de Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda,  Austria, Belgia sau Elveția. Același risc există și în punctele de trecere aeroportuare, unde polițiștii  efectuează controlul de frontieră.

Testarea personalului medical și a polițiștilor operativi, care prin natura activităților pe care le desfășoară, există un risc iminent de  infectare cu noul coronavirus, trebuie efectuată în mod urgent. Nu sunt suficiente nici mulțumirile și nici încurajările, sunt necesare faptele. Organizația noastră a solicitat în acest sens Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne să prioritizeze imediat aceste testări în rândul personalului propriu pentru a evita să fim puși în fața faptului împlinit când cei de prima linie vor deveni ultima linie.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii trebuie testați urgent pentru COVID-19

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.