Începând cu data de 31.01.2022 Ministerul Afacerilor Interne trebuie să pună în plată polițiștilor tranșa a treia din aplicarea OUG nr.75/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și alte modificări fiscal-bugetare. Astfel, punerea în plată a drepturilor recalculate rezultate pentru perioada 2017-2020, se face eșalonat timp de 5 ani astfel:
- în luna decembrie 2020 s-a plătit 5% ;
- în luna iunie 2021 s-a plătit 10%
- anul acesta, începând cu 31 ianuarie 2022 se va plăti 25% ;
- în al patrulea an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2023;
- în al cincilea an se va plăti 35% până maxim la data de 31.12.2024.
Reiterăm faptul că drepturile salariale restante recalculate sunt compuse din:
Sporul de fidelitate – se acordă pentru activitatea desfăşurata în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţionala, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime).
Sporul pentru studii superioare – se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite. Aceste domenii vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2020.
Sporul pentru pericol deosebit – se acordă poliţiştilor care executa, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţa medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigari, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit în cuantum de până la 30% din salariul de funcție.
Menționăm faptul că aceste sume compensatorii tranzitorii sunt incluse în salariul de funcție. Sporul de fidelitate și sporul de studii superioare s-a acordat până la data de 31.12.2009, atunci când au fost scoase din legislația incidentă. Acestea au fost plafonate la cuantumul aflat în plată la acea dată și au beneficiat ulterior de ele doar cei care le aveau deja incluse în salariu. Astfel, un polițist va avea de primit în acest an o sumă cuprinsă între aproximativ 1000lei și 7000 lei reprezentând a treia tranșă a aplicării prevederilor OUG nr. 75/2020, funcție de fiecare situație în parte.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
13 răspunsuri
Cei care au trecut în rezervă în 2013, u au dreptul???!!!
Nu cred ca se va intimpla acest lucru fara miscari de protest
De ce nu spuneți informația completa… Începând cu 31 Ian 2022 și până maxim la 31 decembrie 2022 trebuie plătite aceste sume de bani….adică se pot da și la Sf anului…Sau aveți vreo sursa politica care va ciripit că se vor da banii respectivi la început de an????
Excelent! Mai auzim și vesti bune! Felicitari celor care se zbat pentru toți!
Foarte bine, mai vin și vesti bune! Felicitari!
Aceste drepturi recalculate, sunt luate in considerate la calculul pensiei?
Și cei care au ieșit în decembrie 2021 la pensie mai primesc ceva
Da trebuie sa primesti si urmatoarele trei transe de la financiarul IPJ-ului de unde te-ai pensionat.
In luna Iunie 2021 nu am primit nimic, doar prima transă in Decembrie 2020.
Ce se mai aude de tranșa a treia din aplicarea OUG nr.75/2020 privind sporurile ?
Chiar daca scriu relativ tarziu cu privire la aceasta dezbatere (fapt pentru care va cer iertare), as avea si eu o intrebare: la aceasta suma, ca si la salariile aflate in plata de altfel, nu se poate solicita si aplicarea procentului cu care a crescut inflatia? Pentru ca daca primeam banii astia la momentul la care am muncit pentru ei, puteam face mult mai multe lucruri cu ei atunci decat putem face acum.
De asemenea, de aceasta data strict cu privire la diferenta de bani din perioada 2017-2020, nu se poate cere si aplicarea dobanzii legale calculata la zi? Sau aceasta este deja inclusa in sumele aratate?
La personal civil de ce nu se dau banii de fidelitate???
Pensionat în anul 2016, absolvent de studii superioare din anul 2009, nu am primit sporul cuvenit, de loc, deși am depus actele după absolvire. Se mai poate face ceva, deoarece OUG 75 face referire la perioada 2017-2020.