Discriminarea și crearea de inechități sunt punctul forte în Ministerul Afacerilor Interne, atunci când vine vorba de anumite drepturi sau interese ale personalului din subordine. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2018 este actul normativ care a făcut ca inechitățile să fie accentuate, iar interesele polițiștilor să fie duse în derizoriu.

În concret, prin adoptarea actului normativ, agenții de poliție care trec în corpul ofițerilor, primesc gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu. Astfel, până în  5 ani vechime, primesc gradul de subinspector, între 5- 10 ani vechime de inspector, iar la peste 10 ani, primesc gradul  de inspector principal.

După intrarea în vigoare a actului normativ, au existat sute de procese pe rolul instanșelor de judecată, intentate atât de organizația noastră, cât și în mod individiual de câtre polițiștii care susținuseră astfel de examene în perioada anilor 2016-2018 și care primiseră doar primul grad profesional de ofițer. Situația  a devenit și mai tensonată atunci când colegii noștri trebuiau să fie numiți în grad de ofițer, in luna iunie 2018, iar aceste numiri au fost întârziate în mod intenționat, pentru ca OUG 53/2018 să producă efecte, iar acestora să li se acorde doar gradul de subinspector de poliție, deși aveau o vechime în serviciu de peste 10 ani.

În tot acest timp au existat o serie de inițiative legislative, cu rolul de a repara această discriminare, însă toate au fost respinse pe bandă rulantă, ultima dintre acestea fiind respinsă chiar în data de 16.03.2021 de Camera Deputaților. (VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE)

În data de 18.03.2021 a fost înregistrată la Senat o nouă propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, care nu e decât o nouă încercare prin care se dorește să se conștientizeze discriminarea față de polițiști și care, mai mult de atât, are un impact financiar minor, iar  singurul lucru pe care trebuie să-l facă aleșii noștri este de a aproba proiectul de act normativ.

Proiectul de act normativ a fost trimis la avizare către Consiliul Economic și Social, acolo unde preșsedintele Federației Publisind, la care este afiliat Sindicatul EUROPOL, va susține avizarea favorabilă a acestuia. Chiar dacă pentru unii  dintre colegi acest act nu ar mai produce efecte, ca urmare a faptului că între timp au fos avansați în grad, pe foarte mulți dintre aceștia încă îi mai poate ajuta în condițiile în care colegii care au promovat ulterior în corpul ofițerilor au cu un grad sau chiar două peste aceștia, deși vechimea în serviciu a acestora e mai mică. Organizația noastră va susține acest demers și ne punem speranța că măcar acum în ceasul al doisprezecelea se va conștientiza față de această greșeală.

VEZI AICI FORMA PROPUNERII LEGISLATIVE INREGISTRATA LA SENAT

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii TCO rămân discriminați

Distribuie

5 răspunsuri

  1. Noua propunere legislativă a celor de la aur e 99,9 la sută identica cu cea de anul trecut a PSD….de ce oare sa sperăm că va fi aprobată??? Pt că tipa mai mult ăștia de la aur de fel??? Praf in ochi…nu se va întâmpla nimic nici de data asta…va prima la fel raport negativ de la comisia pt aparare…..dacă ar fi fost..o adoptau pe cea de anul trecut….dar na…încearcă și sindicatele cu fiecare partid politic….

  2. Cum rămâne cu modificarea privind acordarea compensației de chirie pentru localități aflate la maxim 35 km de locul de muncă? Mi se pare mai de impact decât o amărâtă de steluță în plus dată după 3-4 ani.

    1. Fiecare problema este importanta, mai ales pentru cel care o invoca. Referitor la acel proiect, nu se dorește a fi promovat.

  3. Referitor la cei care au promovat anul acesta concursul de TCO, ne poate lamuri cineva dacă vom beneficia de vreo prima de instalare/mutare? Cei de la financiar se pare ca nu știu nimic de acest aspect. Mulțumesc.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.