Polițiștii șpăgari din Suceava sunt consecința societății bolnave

Sunt câteva zile de când DNA anunța că a efectuat percheziții în 67 de locații, dintre care 9 au reprezentat sediile unor instituții publice, situate pe raza municipiului București, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Suceava.

Noi vom vorbi acum doar despre Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Suceava, ce este subordonat Instituției Prefectului. Mai exact, în perioada 2018-2020, la nivelul SPCRPCIV Suceava, conform comunicatelor DNA, a funcționat o grupare infracțională din care au făcut parte șefi, ofițeri, agenți de poliție, instructori, funcționari și personal contractual.

Aceștia facilitau susținerea și promovarea frauduloasă a examenelor teoretice și practice pentru obținerea permiselor de conducere contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro pentru proba practică, respectiv 3.000-6.000 euro pentru proba teoretică.

Membri din această grupare colaborau și cu angajați ai Registrului Auto Român, alături de care obțineau înmatricularea provizorie/definitivă sau omologarea autoturismelor în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro.

După administrarea probatoriului s-a dispus reținerea a 14 inculpați (8 dintre aceștia polițiști) în legătură cu fraudarea examenelor de obţinere a permiselor de conducere şi înmatricularea autoturismelor, fiind acuzați de comiterea mai ultor infracțiuni de corupție, precum favorizarea făptuitorului și luare de mită.

În ceea ce privește suma de peste 1 milion de euro ridicată de procurori, aceasta provine din sumele mai sus menționate pe care le-au primit angajații acestor instituții, fie ei polițiști, funcționari sau civili.

Dacă este să facem un calcul simplu și împărțim suma confiscată la sumele oferite de cei care voiau să obțină permisul sau să înmatriculeze autoturisme, cu încălcarea legii, avem dea face cu un număr de aproximativ 300 de persoane care au obținut ilegal și dețin în acest moment permis de conducere oferind pentru acest privilegiu între 30și 6000 de euro. Își dă cineva seama că pe drumurile publice sunt aproximativ 300 de șoferi care reprezintă un real pericol public pentru faptul că nu cunosc regulile sau semnele de circulație?!

E clar, acei polițiști care au luat spagă timp de 2 ani sunt niște nenorociți și trebuie să plătească pentru faptele lor, însă de ce nu vorbește nimeni despre „ceilalți”?! Adică despre acei cetățeni care au oferit mita, care au fentat sistemul, care nu au fost în stare să învețe legislația sau nu au fost pregătiți din punct de vedere practic să conducă un autoturism. Nu am văzut niciun „cetățean” de acest fel ridicat până în prezent sau căruia să îi fie anulat permisul de conducere.

Nu credem că își imaginează cineva că lista tarifelor reprezentând mită pentru proba teoretică, proba practică sau pentru înmatriculare era afișată la intrarea în sediul Prefecturii Suceava. Și nici nu credem că, având în vedere numărul mare de „beneficiari” ai acestor servicii, doar la cei 14 inculpați a ajuns mita. E clar că totul a pornit de la „cerere”, pentru că altfel nu exista „oferta”.

Concluzia e una singură, e dureroasă și greu digerabilă, însă trebuie spusă! Atâta vreme cât cetățenii vor fi dispuși să ofere șpagă pentru a ocoli legea, sigur se va găsi cineva dispus să accepte. Așa că „vinovăția” planează deopotrivă asupra angajaților instituțiilor publice, dar și asupra societății bolnave care încă este dispusă să plătească pentru diverse privilegii.

Nu are rost să mai comentăm setea electorală a ministrului Vela de a anunța „reușitele” asupra corupției pe care și le-a asumat indirect, într-un mod josnic, ieșind în spațiul public înaintea Direcției Naționale Anticorupție și afirmând că aceste operațiuni sunt o continuare a celebrei zile „Z”.

A venit însă și reacția promptă a DNA, care a precizat printr-un comunicat faptul că acțiunile operative ale instituției sunt conduse exclusiv de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică și că datele furnizate de MAI „nu au la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii șpăgari din Suceava sunt consecința societății bolnave

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută