Polițiștii se pregătesc de proteste. A decis Congresul Sindicatului EUROPOL

După cum v-am anunțat anterior, astăzi, 26 octombrie, a avut loc Congresul Sindicatului EUROPOL care s-a desfășurat în sistem videoconferință prin intermediul unei platforme online, având în vedere riscul epidemiologic generat de noul coronavirus și a interdicțiilor legiferate.

La lucrările Congresului au participat reprezentanții celor 43 de filiale ale organizației noastre, constituite atât la nivelul structurilor din cadrul IGPR, IGPFR și IGI. Dezbaterile noastre au debutat cu invitații care au ținut să fie alături de noi, Ricardo Valadas – președintele Consiliul European al Sindicatelor din Poliție – CESP, Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical, precum și Ștefan Teoroc – președintele Federației Publisind. Mesajele lor au fost îndreptate spre nevoia de a fi mai uniți, mai mult ca niciodată, de a lua atitudine de fiecare dată când drepturile membrilor noștri sunt în pericol, dar au salutat și modul de implicare, leadership-ul promovat, rezultatele obținute de către Sindicatul EUROPOL pentru polițiștii pe care îi reprezentăm și mai ales faptul că reprezentăm noua generație de polițiști.

Au mai sesizat și faptul că modalitatea în care abordăm sindicalismul, în ciuda presiunilor exercitate asupra noastră, a reliefat un aspect extrem de important, și anume că suntem singura organizație care are curajul să spună lucrurilor pe nume, asigurându-ne, în același timp, de întregul lor suport, atât la nivel european cât și național pentru implementarea proiectelor pe care ni le-am asumat.

Conform ordinii de zi, în cadrul Congresului au fost organizate alegeri democratice pentru ocuparea funcțiilor din cadrul Biroului Executiv Central a cărui componență, în urma scrutinului, este următoarea:

Cosmin Andreica – Președinte

Marius Eugen Iconaru – Secretar general

Cristian Banc – Trezorier

Vicepreședinți – Nicoleta-Ani Chircu, Ionuț-Andrei Pop, Ioan Cănărău, Ion Stuparu și Dan Saltelechi.

De asemenea, s-a hotărât asigurarea unor pachete pentru extinderea asistenței juridice, a unei polițe de asigurare de viață și profesională pentru membrii de sindicat, precum și amânarea organizării procesului electiv la nivelul filialelor din țară până la încetarea stării de alertă, din cauza riscurilor generate de pandemia declanșată de virusul Covid-19.

De-a-lungul dezbaterilor au fost prezentate discriminările salariale la care sunt supuși în continuare polițiștii, în ciuda faptului că de la începutul pandemiei organizația noastră nu a contenit să efectueze demersuri prin care a solicitat acordarea stimulentului de risc angajaților din MAI care desfășoară activități în prima linie, reprezentanții Guvernului României nederanjându-se să ne comunice vreun răspuns până în prezent.

În acest sens, în cadrul întâlnirii au fost adoptate două rezoluții importante privind realizarea unui calendar al acțiunilor de protest ca răspuns la refuzul Ministerului Afacerilor Interne de a iniția demersuri legislative astfel încât și noi, polițiștii, să beneficiem de stimulentul de risc în cuantum de 2000 lei, precum personalul care lucrează în sistemul de învățământ.

Este de neacceptat modul în care sunt tratați polițiștii de către guvernanții care refuză fățiș să ia în calcul gradul de expunere al polițiștilor la infectarea cu noul coronavirus, în condițiile în care de la declararea stării de urgență și până în prezent, aceștia au fost folosiți pentru limitarea răspândirii virusului, desfășurând activități precum verificarea persoanelor la punctele de trecere a frontierei de stat, însoțirea convoaielor de persoane ce urmau a fi carantinate, paza centrelor de carantinare instituționalizată, verificarea respectării măsurii izolării, interacțiunea cu persoanele care nu respectă măsura carantinării sau izolării, etc.

Mărturie în fața acestui risc stau cei peste 3000 de angajați din cadrul MAI care s-au infectat cu virusul, precum și cei 8 colegi care din păcate au decedat din cauza complicațiilor survenite. Să nu mai vorbim despre ultimele cifre care demonstrează un trend puternic crescător.

În ceea ce privește a doua rezoluție adoptată, aceasta este reprezentată de un demers prin care vom solicita în mod explicit oferirea, de către Guvernul României,  a unor garanții referitoare la modalitatea de aplicare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul acordării celei de-a treia tranșe din creșterea etapizată a salariului de bază, în caz contrar fiind nevoiți să luăm în calcul „suspendarea” serviciului polițienesc, în aceeași modalitate în care au procedat judecătorii și grefierii la începutul acestui an când le-au fost periclitate pensiile speciale.

Această formă de protest față de modul în care guvernanții ne tratează, va avea în vedere limitarea strictă a activității polițiștilor exclusiv pentru asigurarea evenimentelor urgente, semnalate prin SNUAU 112, fără desfășurarea altor activități curente cum ar fi soluționarea lucrărilor curente, dosarelor penale, verificarea persoanelor izolate/carantinate ori executarea acțiunilor.

Este un mesaj ferm pe care vrem să îl transmitem celor care ne guvernează și care ne-au ignorat constant în această perioadă dificilă pentru întreaga societate.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii se pregătesc de proteste. A decis Congresul Sindicatului EUROPOL

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Referitor la sporul de 75 la sută..astăzi s-a primit în teritoriu o adresă din partea dmru prin care se solicită exclusiv identificarea și raportarea strict a politistilor/cazurior in care ambii părinți lucrează în m.a.i( sistem de apărare) ..cum zice legea….și deci degeaba ați primit acel răspuns din partea ministerului muncii prin care se spunea că și în cazul în care doar un părinte lucrează în m.a.i.etc..iar celălalt nu, dar face dovada că nu a beneficiat de zile libere, polițistul putând solicita acel spor de 75 la sută…degeaba am arătat în stânga și-n dreapta rasp min.muncii..sefii au zis…se raportează strict ce se cere in adresa…cazurile în care ambii părinți lucrează în m.a.i…o mare bătaie de joc ….

    1. Tocmai ati spus ca e vorba despre o „raportare”, adica o situatie statistica.Asta nu inseamna ca asta va fi si interpretarea MAI. CU toate acestea, noi depunem eforturi sa determinam MAI sa aplice OUG 147 in sensul acordarii indemnizatiei de 75% in situatia in care celalalt parinte nu a beneficiat de zile libere.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută