Încă de la primele ore ale dimineții de 24 martie polițiștii, atât membri ai organizațiilor sindicale, cât și neafiliați, s-au adunat în fața Ministerului Afacerilor Interne, pentru a participa la ceea ce am numit noi “Revolta Polițiștilor”. A fost un protest al tuturor polițiștilor, nu al unor lideri de sindicat sau organizații așa cum a ținut să precizeze ministrul Carmen Dan ”protestul organizațiilor sindicale”.
A fost un protest de amploare la care au participat aproximativ 12.000 de polițiști, mai mulți decât s-au mobilizat vreodată. Au venit din toate colțurile țării, de la toate armele, pentru a-și exprima nemulțumirea față de inechitățile salariale create de guvernanți pentru polițiști. Nici distanța de sute de kilometri, nici condițiile meteo extreme, nici oboseala și nici problemele personale nu i-au împiedicat pe polițiști să vină să-și ceară drepturile. În fața MAI însă, au fost întâmpinați de indolența și stângăcia unui ministru care prin lipsa lui, ne-a confirmat că nu e de partea polițiștilor.
Cuvântul “coleg” pe care îl folosește destul de des ministrul Carmen Dan, pentru a da bine pe sticlă, ar trebui să nu-l mai folosească niciodată pentru că atitudinea și disprețul manifestat față de polițiști a demonstrat că menirea ei în acest minister este una formală, nu în interesul și pentru drepturile polițiștilor. Mesajul tuturor polițiștilor revoltați și deznădăjduiți după ce au așteptat ore în șir un semnal din partea ministrului afacerilor interne este unul inspirat din literatura română și este destul de sugestiv „ai sa dai sama doamnă„!
Este pentru prima dată în istoria postdecembristă, când în fața unui protest, delegația celor din stradă nu este primită la discuții. Chiar și în cazul unui refuz de acceptare a revendicărilor, tot se impunea ca acesta să fie exprimat verbal, față în față, așa cum se face în cazul dialogului social. În schimb, Carmen Dan, s-a mulțumit să posteze un mesaj sec, ascunsă în spatele televizorului sau în timp ce era pe scaunul de la cosmetică, că doar sâmbăta e zi nelucrătoare pentru ea.
Chiar și acest mesaj este unul vădit mincinos, menit să devieze atenția de la faptul că salariile polițiștilor nu au crescut. Spunem asta deoarece creșterile salariale, chiar de 3 ori, ca în basme, așa cum le-a menționat, reprezintă de fapt niște sporuri pentru condițiile de muncă. Să nu uităm că și aceste sporuri, în cuantumuri de 5% reprezintă în realitate 50-60 lei, în condițiile în care, din ianuarie 2018, peste 10.000 de polițiști au pierdut între 200-800 lei reprezentând sporul de permanență. În continuare, polițiștii reprezintă ultima categorie bugetară căreia nu i-a fost crescut salariul.
Acest protest a fost un exemplu că poate exista unitate sindicală dincolo de orgoliile mărunte ale unor lideri pensionari și de asemenea o dovadă că schimbarea de generații ne dă speranța că nu vom mai accepta firimiturile și mizeriile sistemului. În zilele ce urmează, vom identifica mai multe metode în vederea continuării conflictului de muncă pentru a atrage atenția asupra problemei salarizării din MAI. Și să nu uităm un lucru, dreptul la grevă s-a născut tocmai prin grevă. Cu alte cuvinte, probabil că protestele pașnice nu le mai captează atenția celor din MAI.
Ținem să mulțumim încă o dată tuturor colegilor care sâmbătă, în detrimentul familiei, confortului de acasă sau a fricii că vor fi luați la ochi de către șefii lor, au ales să fie în stradă.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Strasbourg,si tu veux,les policiers roumains dans la rue pour son droits!!!S.O.S!!!!
Cel mai simplu ar fi ca sa numai dam amenzi, doar avertismente. Statul e colector de bani iar cand ii taiem o sursa de finantare , atunci cand ,,o sa-l arda la buzunar” poate atunci vor iesi la negocieri. Suntem o forta daca ne unim !!!