Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat, prin 𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐧𝐫. 𝟖𝟏, că un polițist care, anterior punerii la dispoziție, și-a desfășurat activitatea în condiții speciale va beneficia de recunoașterea aceleiași categorii de condiții și pe durata acestei perioade.

Într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, un polițist trecut în rezervă a solicitat instanței recunoașterea perioadei în care s-a aflat la dispoziția unității ca fiind desfășurată în condiții speciale de muncă.

Această interpretare elimină o lacună legislativă și previne situațiile în care polițiștii ar fi dezavantajați prin pierderea beneficiilor asociate condițiilor speciale, doar pentru că au fost puși la dispoziție în urma unor proceduri administrative.

În absența acestei interpretări, polițiștii care s-au aflat la dispoziție au pierdut sporul de vechime, ceea ce a avut un impact direct asupra drepturilor lor de pensie.

𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐧𝐫. 𝟖𝟏
Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. 1.009/112/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 27^29 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, precum și la art. 1 şi art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii specifice pentru poliţişti, stabileşte că:

Perioada punerii la dispoziţie se recunoaşte ca fiind desfăşurată în condiţii speciale pentru poliţistul repus în funcţie, care, anterior punerii la dispoziţie, și-a desfăşurat activitatea în condiţii speciale.

Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Decizia ÎCCJ reprezintă o măsură de protecție pentru polițiștii care au fost puși la dispoziție, asigurând continuitatea drepturilor acestora. Aceasta elimină orice posibilitate de interpretare abuzivă a legii, care ar fi putut conduce la discriminarea celor care, din diverse motive, nu au fost efectiv pe funcție, deși anterior desfășurau activități în condiții speciale.

În urma acestei hotărâri, instituțiile din domeniul ordinii publice și siguranței naționale trebuie să își ajusteze procedurile și să asigure aplicarea unitară a deciziei. Este de așteptat ca acest precedent să fie invocat și în alte cazuri similare, inclusiv în contextul altor categorii profesionale care activează în condiții speciale.

Dacă exista colegi care se află în astfel de situații, recomandăm să solicite clarificări cu privire la încadrarea lor de la structurile de resurse umane. Iar în cazul în care nu găsesc înțelegere, le stăm la dispoziție pentru a le prelua litigiul.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii puși la dispoziție își mențin condițiile de muncă. A decis ÎCCJ

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buna ziua !
    Pe perioada cat am fost in activitate, am fost trimis pe o perioadă de 6 luni la cursuri de specializare într-o instituție partenera. Acesta instituție era militarizată și avea condiții asemănătoare cu cea în care-mi desfășor activitatea.
    Din cauza acestor cursuri, am o penalizare” de 6 luni. Speță de mai sus ar fi valabilă și în cazul meu ?

  2. Bună ziua. Lucrez în sistemul penitenciar. Vă întreb, dacă recunoașterea vechimii se poate face în mod asemănător și pentru cursurile la care am fost trimis de sistem (ANP), deoarece cred că până în anul 2012 nu se calculau la vechime. De exemplu, ofițerii care erau deja angajați, erau trimiși la unele cursuri de inițiere sau specializare de câteva luni de zile, dar acea perioadă nu era pusă la vechime. Mulțumesc anticipat

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.