Imediat după primirea drepturilor salariale în data de 14.12.2020, polițiștii din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne vor primi prima tranșa din drepturile recalculate pentru perioada 01.02.2017-30.01.2020.
Astfel, punerea în plată a drepturilor recalculate rezultate pentru ultimii 3 ani se va face eșalonat timp de 5 ani astfel:
- luna aceasta se va plăti 5% ;
- în al doilea an se va plăti 10% până maxim la data de 31.12.2021;
- în al treilea an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2022;
- în al patrulea an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2023;
- în al cincilea an se va plăti 35% până maxim la data de 31.12.2024.
Reiterăm faptul că drepturile restante recalculate sunt compuse din:
Sporul de fidelitate- se acordă pentru activitatea desfăşurata în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţionala, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime).
Sporul pentru studii superioare- se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite. Aceste domenii vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2020.
Sporul pentru pericol deosebit – se acordă poliţiştilor care executa, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţa medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigari, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit în cuantum de până la 30% din salariul de funcție.
Menționăm faptul că aceste sume compensatorii tranzitorii sunt incluse în salariul de funcție. Sporul de fidelitate și sporul de studii superioare s-a acordat până la data de 31.12.2009, atunci când au fost scoase din legislația incidentă. Acestea au fost plafonate la cuantumul aflat în plată la acea dată și au beneficiat ulterior de ele doar cei care le aveau deja incluse în salariu.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
7 răspunsuri
Felicitări Sindicatului
Și cei care au ieșit la pensie anul asta, respectiv noiembrie 2020, nu primesc pe anii anteriori.
Asa e, dar suma e derizorie vreo 25 de milioane in transe de 5%,……, adica aproape nimic ca ManiVELA a tras sforile cu OUG 75 care efectiv a instigat la neaplicarea unei decizii respectiv 51 a ICCJ prin care politistii ar trebui sa aiba salarii decente.
Consider ca ar trebui,cit mai curind, sa ne cerem aceste drepturi atit in contencios cit si in penal prin neaplicare unei decizii, in litera si spiritul legii, a celui mai inalt for al justitiei, decizie ce a fost ciopirtita de o MANIVELA ce invirte doar medalii, pe degete, dupa merite care nu respecta legile in vigoare, care si acesta e un alt abuz in serviciu.
Pentru polițiștii care se pensionează în decembrie 2020, cum se vor plătii restanțele.
În același fel ca pentru ceilalți colegi.
La cadrele militar din MAI se aplica ceva ?
Pana la acest moment nu a fost platita suma de 5%!Praf in ochi!