Polițiștii pot refuza orele suplimentare. O spun chiar procurorii

Intrăm în cea de-a treia săptămână de proteste, în care se aplică avertismente scrise, refuzăm efectuarea de ore suplimentare, nu mai îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului (verificare izolați/carantinați, comunicare decizii DSP, etc) și de astăzi, intrăm în serviciu și ne rezumăm doar la intervențiile la apelurile 112, similar protestului magistraților de la începutul anului 2020.

De asemenea, am văzut că există un interes al conducerii MAI în legătură cu protestele, însă nu pentru a identifica soluții, ci pentru a contracara efectele acțiunii. Astfel, în ultimele 2 săptămâni  am văzut că au ieșit șefii din birouri, au fost mobilizați jandarmii și s-au intensificat acțiunile pentru amendarea populației. La acest moment nu mai contează nimic altceva în Poliția Română și MAI decât numărul de amenzi aplicate conform Legii 55/2020, pentru neportul măștilor, portul necorespunzător sau măsurile de distanțare fizică.

Iar în timp ce alte categorii socio profesionale marchează noi drepturi prin OUG-uri și alte modificări ale legislației în vigoare, ministrul Bode este supărat că nu este apreciat că ne-a plătit o restanță salarială din 2017, titlul de specialist de clasă în cuantum de 2,5% -7,5%. De stimulentul de risc medical pe care ni l-a pus pe masă la întâlnirea din 14 Ianuarie nu mai spune nimic, mai ales că vorbim despre prima lovitură încasată în calitate de ministru al internelor. Iar faptul că în cele din urmă solicitarea ministrului nu a fost luată în considerare, ne pune mari semne de întrebare cu privire la legitimitatea și poziția sa în actualul Guvern.

Dar pentru a reveni la subiect, este clar că doar în condițiile unor proteste ne vom putea impune și îi vom putea determina pe guvernanți să înțeleagă rolul nostru în lupta împotriva pandemiei de COVID19, de aceea, vrem să transmitem un semnal cât se poate de clar și să demonstrăm MAI că nu suntem dispuși să mai continuăm în condițiile actuale. Alăturat vă punem la dispoziție un model de notificare pe care reprezentanții organizației noastre le vor colecta în aceste zile de la polițiști, și prin care fiecare își va exprima ferm poziția față de:

  • refuzul de a mai efectua ore suplimentare;
  • refuzul de a mai îndeplini atribuții pe care nu le avem în fișa postului (verificarea izolaților la domiciliu, comunicarea deciziilor de izolare/carantinare și a altor activități specifice);
  • refuzul de a mai interveni, după orele de program, la diferite intervenții 112, la cercetarea locului faptei, la grupa operativă sau la orice asemenea activități;

 

Iar pentru a limita reacția furibundă a celor din MAI care vor încerca să descurajeze polițiștii să participe la proteste, le aducem la cunoștință că polițistul este funcționar public civil, nu este militar, iar pentru efectuarea de ore suplimentare, ne circumscriem prevederilor art. 120 din Codul Muncii, respectiv se impune exprimarea acordului polițistului pentru a presta activități în afara orelor de program. Mai mult, atașăm o soluție într-o cauză penală, în care niște șefi de la nivelul unui penitenciar, i-au reclamat pe agenții de penitenciar pentru că nu au rămas după orele de serviciu pentru a efectua ore suplimentare.

Soluția este de referință și demonstrează fără echivoc faptul că lipsa de personal nu poate fi imputată angajaților ci organelor cu funcții de conducere care nu au depus diligențe pentru ocuparea posturilor vacante. Mai mult, procurorul concluzionează într-un mod magistral, chiar mai frumos decât ar fi putut să o spună un sindicalist: „Incapacitatea angajatorului de a-și asigura personalul necesar pentru îndeplinirea funcțiilor nu trebuie să creeze în sarcina angajaților supraîncărcați obligații suplimentare…”.

DESCARCA AICI Notificare refuz efectuare ore suplimentare!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii pot refuza orele suplimentare. O spun chiar procurorii

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută