Polițiștii pot circula liber, fără sa mai “raporteze”

Cu toții cunoașteți modul comunistoid în care acționau majoritatea șefilor unităților de poliție din țară în momentul în care subordonații se deplasau în timpul liber atât în diferite localități din țară cât și din străinătate.

Pentru publicul larg, precizăm că în momentul în care polițiștii se aflau în timpul liber și se deplasau în alte județe sau în străinătate, șefii acestora întocmeau rapoarte prin care propuneau cercetarea disciplinară a acestora sub pretextul ca nu se înscriau în registrul special constituit în acest sens la secretariatul unității. Este vorba despre celebrul document pe care șefii și astăzi îl denumesc “Registrul de părăsire a garnizoanei” chiar dacă Poliția a fost demilitarizată de 20 de ani.

Astfel, prin invocarea Dispoziției IGPR nr. 341/2005 ce a fost emisă în baza OG 38/2003 privind salarizarea și alte drepturi ale politistilor și a OMAI 0838/1999 privind creșterea capacității de luptă a unităților MAI în situații deosebite, acte normative care între timp au fost abrogate total/parțial, șefii inspectoratelor de poliție județene dispuneau cercetarea disciplinara în mod abuziv față de polițiștii incomozi, pe motiv ca aceștia nu puteau fi contactați telefonic în timpul liber pentru a executa celebra permanență ilegală.

Se pare că la acest moment, inspectorul general al Poliției Române a hotărât să-i lase fără “obiectul muncii” pe acești șefi care nu făceau altceva decât să contabilizeze activitatea polițiștilor din subordine și eventual să-i cerceteze pe colegii noștri incomozi care refuzau să dea curs diverselor sugestii cu iz de trafic de influență, cercetându-i disciplinar sub pretextul că “au părăsit raza administrativ-teritorială fără aprobare”.

Astfel, a fost emisă Dispoziția IGPR cu nr. 121/13.10.2022 prin intermediul căreia a fost abrogată Dispoziția IGPR nr. 341/2005 întrucât conținea prevederi care conțineau soluții sau contraveneau prevederilor actelor normative de nivel superior în baza cărora aceasta a fost emisă.

Cu această ocazie avem pretenția, în calitate de parteneri sociali, ca specialiștii din cadrul IGPR să nu procedeze la întocmirea unei noi Dispoziții care să conțină aceleași prevederi militienești de care să abuzeze diverși șefi care și-au pierdut viziunea asupra rolului pe care îl au și asupra obiectului muncii, sens în care, în conformitate cu prevederile Acordului Colectiv, ar trebui să ne consulte astfel încât actul administrativ pe care îl vor elabora să păstreze un echilibru instituțional, fără a deveni un nou element de hărțuire la locul de muncă.

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii pot circula liber, fără sa mai “raporteze”