Polițiștii nu sunt un pamflet

De vreo câteva zile circulă nişte informaţii false că poliţiştilor li se pregătesc scăderi salariale considerabile.Aceste informaţii sunt transmise “ din gură în gură” având că iniţiator al acestora pe cel mai “reprezentativ” lider sindical în viaţă. Asta denotă în mod clar temerea pe care o are acesta de un eventual linşaj mediatic din partea poliţiştilor, dacă aceste informaţii ar fi apărut în spaţiu public sub semnătura şi sigla acestuia.Cu siguranţă este cea mai nouă metodă de manipulare şi inducere în eroare a poliţiştilor.

Nu putem stă nepăsători la asemenea gogoşi tipice acestui sindicat aflat într-o stare de disperare necontrolată că urmare a pierderii a unui număr semnificativ de membri. Şi asta nu e totul.Va trimite în teritoriu pe la sedii şi unităţi câţiva “farisei” care să propovăduiască aceste gogoşi frumos împachetate, care poate va prinde bine la poliţişti şi poate, poate se vor răzgândi să părăsească “clanul” mincinos.

   Vă vom prezenta care sunt minciunile împrăştiate, după care le vom detalia pe rând: scăderea salariilor poliţiştilor cu un procent de cel puţin 14% şi eliminarea compensaţiei de 75% pentru SDSL.

1.Scăderea salariului net cu 14%.

Această ipoteză mincinoasă a fost emisă ca urmare a reglementărilor legislative ce urmează să aibă loc în domeniul fiscal.Există un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal prin care de la 01.01.2018 are loc mutarea CAS şi CASS de la angajator la angajat, asta însemnând, contribuţiile sociale vor fi datorate exclusiv de angajat, cu reţinere la sursă, iar plata efectivă va fi în sarcina angajatorului.Atât prim-ministru, Mihai Tudose, cât şi ministrul finanţelor publice Ionuţ Mişa au dat asigurări că vor emite o normă tranzitorie astfel că mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va duce la scăderea venitului net.

Şi pentru a înţelege mai bine acest mecanism vom veni cu o simulare pe un salariu brut majorat de 3000 lei al unui poliţist. La un salariu brut de 3000 lei , angajatorul plăteşte la stat o contribuţie de 23% asta însemnând 690 lei, astfel angajatorul plăteşte un total de 3690 lei lunar către angajat şi stat la un loc .Angajatul plăteşte contribuţii de 16,5 % ( CAS şi CASS ) însemnând 495 lei lunar.

Venitul impozabil va fi de 2505 lei( 3000- 495).Pentru această sumă se va plăti un impozit pe venit de 16% însumând aproximativ 400 lei..Din toate acestea rezultând un salariu net de 2105 lei(2505-400).- în momentul de faţă.

De la 1 ianuarie logică aritmetică se va schimbă şi din totalul de 3690 lei(3000 brut+ 690 contribuţii angajator) angajatul va plăti 35% către stat asta însemnând aproximativ 1290 lei.Venitul impozabil va fi de 2400 lei (3690-1290) din care se va percepe un impozit pe venit de 10%( de la 01.01.2018 impozitul pe venit scade de la 16% la 10%) asta însemnând 240 lei.Salariul net va fi de 2160 lei(2400-240).- de la 01.01.2018. Dacă vom compară cele două salarii nete, vom observă că vom fi pe plus cu 55 lei şi nicidecum nu ne va scădea cu 14% aşa cum circulă zvonuri minicinoase.

2 Eliminarea compensaţiei de 75% pentru SDSL

Atât în OMAI nr. 28/2017 cu privire la majorarea salarială de 75% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale (SDSL), ordin dat în vederea aplicării OUG nr. 9/2017, care produce efecte în perioada 01 martie-31 decembrie, cât şi în Legea salarizării unitare nr. 153/2017, art.38 alin. 2 lit. a “se menţin în plata la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsură în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;.”   se specifică clar continuitatea plăţii acestei compensaţii care este de fapt o normalitate neintregita în sensul că nu primim un cuantum de 100% aşa cum primesc celelalte familii ocupaţionale.

Deşi nu există un cadru legislativ care să confere continuitate acestui drept salarial, cu siguranţă va exista o interpretrare a Legii salarizării unitare care să continuie plata acestui drept, sau chiar, va există o modificare a acestei legi.Nu există nici cel mai vag motiv ca poliţiştilor să le fie afectate drepturile salariale în contextul în care se caută că veniturile acestora să fie echilibrate.Cu toţii ştim că la fiecare sfârşit de an se emite un act normativ care să asigure continuitate acestui spor.

Organizaţia noastră a trimis deja adresa către Ministerul Afacerilor Interne pentru a ni se comunica care sunt sporurile, compesantiile, indemnizaţiile şi primele care se vor acordă în anul 2018.De îndată ce vom primi răspuns, vă vom informa pentru a avea o imagine clară şi concisă pe marginea acestui subiect..

Această diversiune mîrşavă nu face decât să atragă atenţia poliţiştilor într-o sferă de incertitudine , să se arate că ei sunt “adevăraţii izbăvitori” ai binelui şi după o luna să vină cu o nouă gogoaşă şi să spună că numai datorită acestui sindicat poliţiştii vor primi sporul de SDSL şi în 2018, numai datorită lor salariile poliţiştilor nu au scăzut cu 14%, numai datorită lor soarele rasase dimineaţa şi apune seară şi bineînţeles numai datorită lor luăm salariul pe dată de 14 a lunii, că de altfel, cine ştie ce ne-am fi făcut.

Mai mult de atât, trebuie să mulţumim încă o dată “zeului suprem” aflat în fruntea acestui sindicat că numai datorită lui uraganul Irma nu s-a abătut şi asupra spaţiului carpato-danubiano-pontic.Prezentarea acestui fenomen meteorologic cu un asemenea har şi zel de către acest lider in spatial media a creat “invidie” chiar şi pentru meteorologul de serviciu, nimeni alta decât celebra şi inconfundabila Romica Jurcă.Deja postul de meteorolog al acesteia se află în mare pericol.

Poliţiştii trebuie să fie foarte atenţi şi să se informeze înainte că aceşti farisei îmbrăcaţi în costum, cu dungă, care se vor perinda zilele acestea în scopul de a dezinforma şi nicidecum de a informa.Salariile poliţiştilor nu vor fi afectate de nicio diminuare şi doar printr-o informare corectă şi temeinică, poliţiştii vor putea trage cele mai bune concluzii.

Viitorul ne aparţine !

Iconaru Marius, Secretar General al Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii nu sunt un pamflet

Distribuie

Un răspuns

  1. Va mai amintiti in 2009 cand ne asigurau toti ca nu scad salariile? Si apoi in 2010 a urmat taierea? Pana nu vad salariul pe ian 2018 nu cred nici o varianta.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută