Polițiștii nu ar mai trebui să se pensioneze!

Intenția noastră foarte clară este de a crește vârsta de pensionare, nu se poate să existe cadre din poliție… aduceţi-vă aminte, când s-a modificat prin ordonanță de urgență

sistemul ăsta nesimțit de calcul al pensiilor pentru șefimea din zonele respective, s-au pensionat din zona Ministerului de Interne mii de cadre pentru a beneficia de condițiile privilegiate de pensionare care erau anterior modificării ordonanței, adică i-au dat o ordonanță de urgență, dar înainte le-au permis tuturor celor care au vrut să beneficieze de pensiile respective, s-au pensionat oameni cu 40, 42 de ani, 43 de ani, 45 de ani, cu niște pensii extrem de mari, au lăsat sistemul de ordine publică cu grave probleme de efectiv, care până la urmă au pus în pericol viața, siguranța cetățeanului, proprietatea privată, pentru că nu au mai putut să asigure toată resursa umană necesară pentru apărarea ordinii publice, a vieții şi siguranței cetățeanului”  – a declarat Ludovic Orban, prim-ministrul României, pentru postul RRA.

Iar pentru că vedem din ce în ce mai multe atacuri asupra pensiilor militare și a condițiilor de pensionare, nu doar din partea politicienilor ci și din partea reprezentaților Guvernului, îi cerem public ministrului Vela să dezvăluie toate informațiile pe care MAI le deține cu privire la numărul de decese, bolile profesionale ale polițiștilor, procentul de polițiști din activitate înregistrați cu boli cronice, speranța de viață a polițiștilor și care este vârsta medie de pensionare în momentul de față.

Ne-am săturat să vedem cum suntem ținta unor atacuri populiste ale politicienilor, doar pentru că „se poartă” discuțiile pe pensiile „speciale”. Le transmitem că dincolo de faptul că pensiile noastre nu au nimic special, fiind justificate de cifre, statistici și condiții de muncă, acestea se situează la o medie de 3500 lei, iar după pensionare, polițiștii mai trăiesc în medie 10 ani. Aceasta este realitatea tristă a profesiei de polițist, însoțită de riscuri la tot pasul, de constrângeri, interdicții și condiții precare în care ne desfășurăm activitatea.

Iar pentru a satisface dorința lui Lodovic Orban, îi propunem mai bine să elimine complet orice pensie pentru polițiști, iar aceștia să rămână în serviciu până când moartea îi va lovi pe stradă, în uniformă. L-am ruga totuși să fie îngăduitor și să ne faciliteze un loc de veci dacă tot o să ajungem să murim la muncă, și dacă se poate să se gândească cine va avea grijă de familiile, copiii sau nepoții noștri în condițiile în care noi vom fi prea ocupați să patrulăm la 60 de ani.

Exemplele pe care premierul le-a oferit reprezintă în realitate sub 1% din polițiștii care au avut noroc să se pensioneze la vârste fragede, obținând pensii cu mult peste medie. Însă ce omite să ne spună este că aceste exemple mai reprezintă încă ceva! Reprezintă pilele și clientelele politicienilor care le-au facilitat cadrul favorabil, reprezentat de pretinse reorganizări și permutări în cuprinsul organigramelor, pentru pensionări precoce. Printre „fericiții” care s-au pensionat în aceste condiții se numără exclusiv șefi din MAI, secretari de stat, subsecretari de stat sau înalți funcționari publici care au fost transformați din polițiști și numiți în locuri călduțe la MAI.

Acum ne întrebăm și noi, în mod legitim, care este logica și legitimitatea unei asemenea propuneri, de creștere a vârstei de pensionare a polițiștilor la 60 de ani, în condițiile în care motivul care stă la baza acestei decizii este reprezentat exact de excepțiile sistemului, adică de acei 1% din pensionarii de lux din sistemul de apărare pe care tot politicienii i-au ajutat să ajungă în vârf. Realitatea este reprezentată de cifre, care situează media pensiilor militare la aproximativ 3500 de lei, iar vârsta medie la care polițiștii se pensionează, de 50 de ani.

Mai mult, dacă în prezent speranța de viață a polițiștilor după pensionare este de aproximativ 10 ani, în condițiile în care media vârstei de pensionare astăzi este de 50-52 ani, rezultă că majoritatea polițiștilor nici nu vor mai prinde pensia dacă se vor pensiona la 60 de ani. Sau, în cel mai fericit caz, vor prinde 2 ani de pensie „nesimțită” în valoare de 3500 lei.

Ne poziționăm ferm împotriva acestei declarații și cerem Guvernului să ia act despre riscul pe care asemenea declarații iresponsabile îl produc în rândul polițiștilor. Dincolo de mesajul nechibzuit al lui Coarnă,  „scăpat” în presă, care a determinat peste 1500 de polițiști să se pensioneze, deși nu aveau în plan, acum vom avea din nou un val de panică și incertitudine, care însă va avea un impact mult mai mare în condițiile în care vine din zona oficialilor Guvernului.

Viitoul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii nu ar mai trebui să se pensioneze!

Distribuie

2 răspunsuri

  1. aveti dreptate niminea nu stie pin cite trece un politist eu sint un fost lucrator Mi care un nenorocit de colonel corupt ma trecut in rezerva ca ii descoperisem mirsevenile care le facea si devenisam o persoana icomoda pentru el dar in mine inca mai curge singe de politist si imi pare rau

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută