În ultima perioada au loc discuții aprinse despre diferite proiecte de ordonanțe pentru grațiere și amnistie, și toate ar avea la baza condițiile de detenție greu de suportat.Cu toate acestea, nimeni nu vorbește despre angajații din sistem care, la rândul lor trăiesc zi de zi aceleași condiții pentru care unii speră că vor fi grațiați.
Nu suntem cam ipocriți dacă vedem doar vârful icebergului și nu aprofundăm în mod real și obiectiv problema condițiilor de detenție ale centrelor de reținere și arestare preventivă? Practic în aceste centre, polițiștii au parte de aceleași condiții pe care le au cei reținuți sau arestați preventiv, prin faptul că împart același spațiu, același aer, și sunt afectați în egală măsură.
Iar pentru a demonstra cum stau lucrurile la inspectoratele de poliție și cum sunt tratați polițiștii din cadrul acestor structuri, vă punem la dispoziție un video de la nivelul C.R.A.P. din IPJ Dolj, unde cei închiși sunt mai protejați decât polițiștii care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea alături de rozătoare. Spunem asta deoarece, pe holurile acestui centru colcăie șobolanii în voie și răspândesc boli care pot fi letale pentru colegii noștri. Același lucru se întâmplă și la IPJ Cluj, unde centrul de reținere și arestare preventivă a fost infestat cu ploșnițe, iar colegii noștri riscau să își contamineze propriile cămine cu astfel de paraziți.
Nu mai amintim că, în majoritatea centrelor de reținere și arestare preventivă, polițiștii sunt încadrați pe cele mai mici funcții, de agent 3 și agent 4. Și asta după ce inspectorii șefi care au ocupat aceste funcții în 2011, au ținut vacante funcțiile de agent principal, 1 și 2 pentru a le avea la dispoziția celor cu pile și relații, în loc să își promoveze oamenii de pe funcțiile cele mai mici. Însă, cu ocazia reorganizării, au fost nevoiți, peste noapte, să radieze funcțiile vacante, adică tocmai cele mai bune pe care le țineau la păstrare. Iar rezultatul astăzi este că polițiștii din cadrul CRAP-urilor au printre cele mai mici salarii din sistem.
Lipsa de interes a inspectorilor șefi pentru condițiile în care polițiștii își desfășoară activitatea este omniprezentă și ne determină să ne punem tot mai des întrebarea, care mai este rolul unui inspector șef? Oare nu ar trebui să fie acel manager care să lupte pentru a asigura condiții minimale de muncă pentru proprii angajați? Oare nu trebuie să fie acel manager care ia primul atitudine și nu își mai lasă oamenii să fie expuși unor riscuri de natură să le prejudicieze sănătatea?
Aveți mai jos un scurt video în care se poate observa cum mișună șobolanii în voie pe holurile CRAP din IPJ Dolj. Iar dacă cei reținuți, arestați sau condamnați obțin daune de milioane de euro pentru condițiile în care au fost deținuți, oare polițiștii cui ar trebui să ceară daune pentru condițiile mizere în care își desfășoară activitatea?! Organizația noastră a sesizat conducerea MAI, pentru că avem impresia că, cei care generează siguranța, adică polițiștii, sunt lăsați din nou pe ultimul loc, și la condiții de muncă, și salarizare dar și în privința altor drepturi.
Iată câteva din pericolele la care se expun colegii noștri de la IPJ Dolj ca urmare a conviețuirii cu rozătoarele: febra hemoragică cu sindrom renal (se poate contacta prin simpla respirație a prafului infestat cu urina de șobolani sau șoareci sau prin contactul direct cu urina acestora), Leptospirosis (se poate contacta prin consumul de alimente sau apă ce au fost atinse de urina șoarecilor sau șobolanilor, dar și prin simplul contact dintre piele sau mucoasa si praf sau apa contaminate cu urina), Lymphocytic Chorio-meningitis (LCM) (se poate contacta prin simpla respirație a prafului contaminat cu urina sau prin contactul cu rozatoarele, urina sau fecalele acestora), Tularemi ( se poate contacta prin manipularea rozătoarelor moarte, prin consumul alimentelor sau apei infestate, prin simpla respirație a prafului infestat), Salmonela (se poate contacta prin consumul de alimente sau de apa contaminate cu fecalele sobolanilor sau șoarecilor).
Echipa Sindicatului EUROPOL