Polițiștii lăsați din nou fără stimulent de risc

În contextul extinderii pandemiei de coronavirus și având în vedere activitățile desfășurate de polițiștii din prima linie, de contracarare a răspândirii acestuia, încă din luna aprilie am solicitat Ministerului Afacerilor Interne ca polițiștii să beneficieze de aceleași drepturi stabilite personalului medical, respectiv acordarea stimulentului de risc, în cuantum de 2500 lei.

Mai mult de atât, ministrul Marcel Vela, în cadrul întrebărilor adresate  pe pagina personală de Facebook în luna aprilie, cu privire la faptul dacă și angajații MAI trebuie să beneficieze de stimulentul de risc,  a afirmat : ”Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental și la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Nu vreau să vă spun că încă nu am stabilit și cu Ministerul de Finanțe cuantumul coeficientului de risc. Din punctul meu de vedere nu va fi la nivelul medicului, care este într-un contact permanent cu bolnavul de coronavirus și ati văzut și evoluția îmbolnăvirilor în mediul, în zona medicală, dar eu, ca ministru al Afacerilor Interne, mă voi preocupa ca să primiți un stimulent de risc dvs. pompierii, dar și politiștii, politiștii de frontieră, jandarmii care sunt în prima linie…”

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern s-a aflat proiectul de ordonanță de urgență ce are ca scop acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 40%  din salariu de bază pentru comitetul director din cadrul DSP-urilor și  30% pentru funcționarii publici care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică, din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene. Totodată, prin același proiect, se urmărește acordarea unui spor de 30% din salariul de bază, pe perioada stării de alertă instituită în condițiile legii, personalului instituțiilor prefectului, cu excepția prefectului și subprefectului, implicat în activități de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid -19.

Această propunere este fundamentată de guvern pe faptul că acordarea sporului, în contextul celor menționate, va crește nivelul de responsabilitate și gradul de implicare a instituțiilor  pentru diminuarea cazurile de îmbolnăviri/infectări cu Covid-19. De asemenea, tot ei spun că va crește gradul de respectare și de asigurare a regulilor de protecţie și de sănătate a oamenilor, implicarea în activitățile de control a instituțiilor în cauză, precum și monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate, iar nepromovarea proiectului în cauză poate avea consecințe nefavorabile asupra modului de funcționare a instituțiilor prefectului pentru gestionarea adecvată a prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor determinate de virusul Sars CoV-2.

Culmea, că prin această fundamentare, guvernul ignoră aportul covârșitor pe care îl au polițiștii în vremea pandemiei, în condițiile în care aceștia au fost la fel de expuși ca și angajații DSP-urilor sau prefecturilor. Polițiștii nu au primit nimic, deși atât în perioada stării de urgență, cât și în starea de alertă au fost omniprezenți în linia întâi. Reamintim faptul că polițiștii sunt cei care au mers la domiciliile celor infectați cu noul coronavirus să verifice dacă aceștia respectă regulile izolării și tot polițiștii sunt cei care intervin în depistarea și identificarea persoanelor care nu respectă izolarea sau carantinarea.

 

 

Am solicitat  Guvernului României să revină asupra textului ordonanței de urgență și să includă și polițiștii ca beneficiari ai acestui spor. Este inacceptabilă bătaia de joc la adresa polițiștilor, care sunt folosiți pe post de mingii de ping-pong în această perioadă și care, în accepțiunea guvernului, nu reprezintă o prioritate și nici un factor important în combaterea extinderii infectărilor cu coronavirus. Nu mai puțin de 1000 angajați MAI sunt infectați cu acest virus, ce arată în mod explicit că pericolul de infectare e mare, iar riscurile sunt în aceeași măsură.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii lăsați din nou fără stimulent de risc

Distribuie

3 răspunsuri

  1. E inacceptabil si ce-i cu asta? Voi ati auzit de proverbul din batrani “cainii latra si ursul trece”? Voi, in acest proverb sunteti “cainii”! Cand veti invata sa si muscati, poate o sa va bage si “ursul” in seama!

  2. Buna ziua!
    Domnule Andreica, dupa cum stiti guvernul a emis o ordonanta de urgenta in cursul zilei de ieri prin care maresc stimulentul de risc in cuantum de 30-40% la zeci de mii de angajati din directiile de sanatate publica. Aveti cunostinta ca aceste persoane nu fac nimic in plus fata de ce face un angajat din cadrul MAI indiferent ca este vorba de politist, pompier sau jandarm. Inca o data se dovedeste ca suntem bataia lor de joc cand vine vorba de salarizare iar Vela nu face nimic concret in acest sens. Daca ati uitat va reamintesc ca pe situatia starii de urgenta trebuia sa primim un spor de 5 lei pe zi la norma de hrana dar nici pana astazi nu i-am primit, in conditiile in care guvernul da bani cu nemiluita dupa bunul plac, Asa cum v-am mai spus bani sunt si vor fi dar trebuie sa ne luptam pentru drepturile noastre. Demersul facut de dvs. este un punct de plecare dar nu trebuie sa ne oprim aici. Trebuie sa fim vocali, sa ne cerem drepturile in mod public si sa aratam discriminarea salariala uriasa la care suntem supusi. Toate institutiile implicate in campania anticovid au primit stimulente financiare sub diverse forme in afara de MAI si MAPN. Eu persoanal as organiza o conferinta de presa in care as chema toate institutiile mass- media si as arata cum guvernul distribuie banii dupa bunul plac. Nu aveti nimic de pierdut ci doar de castigat si poate la presiunea presei si a alegerilor care se apropie am putea primii si noi diverse drepturi banesti care ni se cuvin si care au fost amanate la nesfarsit.

  3. Doar vorbe. UNIUNE SINDICALA in scopul apararii drepturilor. MITINGURI . Asta trebuie facut…dar CHIAR SE VREA ? Nu.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută