În urma analizării mai multor situații privind retragerea avizului de poliție judiciară, am constatat că modificările aduse Legii nr. 364/2004 prin O.U.G. nr. 20/2020 – act normativ inițiat chiar de Ministerul Afacerilor Interne – generează situații de abuz pentru polițiștii față de care s-a dispus clasarea sau achitarea în cadrul procesului penal.

Am identificat multiple cazuri în care polițiști, puși la dispoziție din funcțiile deținute în structuri de poliție judiciară (cum ar fi investigații criminale, combaterea crimei organizate, poliția rutieră etc.), ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, nu au mai fost reavizați după finalizarea procedurilor judiciare, deși soluțiile au fost de clasare sau achitare.

Refuzul de a le acorda din nou avizul de poliție judiciară este justificat, în mod subiectiv și arbitrar, prin invocarea neîndeplinirii condiției prevăzute de art. 2¹ alin. (1) lit. f), coroborat cu art. 4 din Legea nr. 364/2004, ceea ce contravine principiului legal al reintegrării în funcție în cazul încetării temeiului retragerii avizului.

Astfel, în cazul în care față de polițist s-a dispus clasarea cauzei sau a fost achitat prin hotărâre definitivă, avizul de poliție judiciară poate fi redobândit imediat, fără a se impune o perioadă de carență. Se face trimitere la art. 2¹ alin. (4) din Legea nr. 364/2004, care prevede că în asemenea situații, dacă temeiul retragerii a încetat, se poate solicita reavizarea. În mod corect, se evidențiază că retragerea avizului s-a făcut conform art. 6 alin. (1) lit. c) din aceeași lege, respectiv la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale.

Totodată, se clarifică și aplicarea art. 27¹ din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, conform căruia un polițist este eliberat din funcție dacă este pus la dispoziție, însă există o excepție importantă în cazul în care fapta pentru care este urmărit penal nu are legătură cu atribuțiile de serviciu. În asemenea cazuri, se poate evita aplicarea automată a măsurii punerii la dispoziție și se poate menține raportul de serviciu.

În practică, se semnalează existența unor interpretări abuzive, în sensul că unele structuri ale MAI întârzie reintegrarea polițistului sau invocă artificial lipsa îndeplinirii condițiilor de reavizare. De aceea, este esențial ca acest punct de vedere oficial să fie cunoscut și aplicat unitar.

În concluzie, în cazul în care față de polițist s-a dispus clasarea sau achitarea, acesta are dreptul să fie reintegrat în funcția deținută anterior, să îi fie reanalizat avizul de poliție judiciară fără a se aplica termenul de 2 ani și să i se acorde toate drepturile salariale și profesionale de care a fost privat pe durata suspendării.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii din structurile poliției judiciare afectați în funcție de interes

Distribuie

4 răspunsuri

  1. exista vreo posibilitate sa fac vreo cerere prin care sa-mi retraga calitatea de politie judiciara? fac naveta 200 de km pe zi de la oras la sectie rurala si mai mult ma incurca 😂😂 poate asa ma transfera in viata asta, sunt destule locuri de ofiteri la oras care nu necesita

    1. Deținerea sau obținerea calității de organ de cercetare al poliției judiciare este o condiție pentru ocuparea postului dumneavoastră și nu aveți posibilitatea de a renunța unilateral la această calitate.

  2. Buna ziua !
    Se poate o întrebare off topic?
    Aveți vreo informație referitor la proiectul de OUG( cel cu salariu de excelență ) retras de inițiator, după obținerea tuturor avizelor ?
    Se lucrează la el sa fie modificat sau a murit definitiv?
    mulțumesc.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.