Poliția de Frontieră Română va achiziționa până la sfârșitul lunii noiembrie 3000 de dispozitive tip bodycam, asta după ce și Poliția Română a achiziționat în luna septembrie 6000 de bucăti. Astfel că, polițiștii de frontieră vor fi dotați cu astfel de aparate pentru a se proteja  de eventualele reclamații în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului,  dar și a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervențiilor și acțiunilor polițiștilor.

Bodycam-ul va putea  fi folosit de polițiștii de frontieră în mai multe situații, precum la :

  • legitimarea persoanelor;
  • conducerea la sediul poliției de frontieră;
  • oprirea vehiculelor;
  • utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare;
  • efectuarea controlului corporal și al bagajelor;
  • constatarea contravențiilor și a infracțiunilor;
  • prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții și integrității fizice a unei persoane;
  • punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare;

Organizația noastră a demarat acest proiect în exclusivitate încă din anul 2017, când am oferit spre folosință Poliției Capitalei, 20 de dispozitive, care au fost folosite de către colegii din  cadrul Brigăzii Rutiere. În momentul de față am extins acest proiect și în cadrul altor 10 Inspectorate Județene de Poliție, cât și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și  Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”   în total fiind peste 200 de dispozitive.

Dotarea polițiștilor cu bodycamuri în anul 2017 de către organizația noastră a venit ca o reacție la faptul că de multe ori polițiștii au fost  intimidați sau descurajați  să-și facă datoria  de plângerile unor cetățeni influenți sau a celor care utilizau diferite tertipuri și depuneau plângeri penale împotriva polițistului în mod nejustificat. Dar și pentru acei cetățeni care susțineau că au întâmpinat un comportament neadecvat  din partea polițistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duși la sediul poliției sau alte situații în care era foarte greu  să probezi afirmațiile  unei părți sau a celeilalte.

Totodată, Poliția de Frontieră Română va achiziționa și veste anti-înjunghiere pentru polițiștii de frontieră, contractul pentru acestea depășind un milion de lei, ținând cont de riscurile la care sunt supuși polițiștii de frontieră aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, vor fi achiziționate 5000 de pistoale în doua tranșe, 2500 până la sfârșitul anului, iar restul anul viitor.

Este un prim pas în modernizarea dotărilor și echipamentelor necesare polițiștilor de frontieră și nu poate decât să ne bucure că proiectul pe care Sindicatul EUROPOL l-a demarat cu 3 ani în urmă a fost însușit și de inspectoratele generale aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii de frontieră dotați cu bodycam-uri

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Bună ziua! De un demers prin care „strângeți cu ușa” ministerul să trimită câteva utilaje să scoată boscheții de 2 metri înălțime de pe linia de frontieră și din fâșie și să pună piatră pe câte un drum de acces de la șosea în fâșie pe când?
    Lucrez la itpf Timișoara și cel puțin în județul Timiș unde am dat cu sapa pe la mai multe sectoare, la momentul actual, pentru noi polițiștii de frontieră principala „dotare” de care avem nevoie e o fâșie fără vegetație să putem vedea din timp cu aparatele cu termoviziune migranții care încearcă să treacă ilegal, un drum de acces de la șosea în fâșie prin care să nu rupem Dusterele după prima ploaie. Alte nevoi stringente sunt: acumulatorii pentru aparatele portabilele, care deși nu sunt așa de scumpi, lipsesc sau sunt într-o stare deplorabilă; asigurarea unui service decent pentru autospeciale( mergem cu mașini fără faruri, cu probleme la direcție, cu webasto stricate, cu barele legate cu soricei, cu portiere blocate); alocare anuală a unui costum de protecție nou pentru fiecare polițist (lucrăm în soare puternic și prin noroaie și ne rugăm pe ascuns să primim cate o salopetă nouă, am ajuns să ne îmbrăcăm de la Decathlon, parcă suntem de la circ, numai uniformi nu). Dacă cu ajutorul vostru MAI-ul rezolva problemele astea, vorbiți apoi și de „OZN-uri”: bodycamuri și pistoale noi.
    PS: Mă uit zilnic sa vad daca de data asta mi se publică comentariul.
    PS2: Sunt dispus să enunț mai clar nevoile polițiștilor timișeni dacă aveți bunăvoința să-mi răspundeți.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.