Polițiștii cu munca patriotică, iar alții cu „tarife” pe Covid

Debutul pandemiei de coronavirus în România de la începutul anului 2020  a adus în prim plan „linia întâi”. În traducere liberă vorbim despre structurile care aveau primul contact cu noul coronavirus. Printre aceste categorii se numără personalul medical, asistenți medicali, domeniul de asistență socială și evident, personalul MAI. Însă dacă în cazul personalului din sănătate și asistență socială aceste sarcini și atribuții noi au venit la pachet cu o serie de stimulente, sporuri și alte drepturi de natură salarială, în cazul polițiștilor, polițiștilor de frontieră, jandarmilor, pompierilor, Guvernul nu a asigurat nici măcar posibilitatea testării gratuite.

Aceste diferențieri de tratament reprezintă realmente niște discriminări. Chiar dacă la nivel declarativ, guvernanții au recunoscut rolul vital al tuturor categoriilor de personal, când a fost vorba despre remunerare, în cazul nostru, al polițiștilor, nici măcar drepturile prevăzute de Legea salarizării nr.  153/2017 nu au fost respectate, nu mai vorbim despre drepturi suplimentare.

Pentru a ne face o imagine clară a celor expuse vom prezenta câteva situații concrete:

I. Categorii de personal care au beneficiat de anumite drepturi

• angajații centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor au primit un stimulent de risc în valoare de 2500 leiOUG 43/2020starea de urgență;
  • personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate și cabinetele stomatologice a primit un stimulent de risc în valoare de 2500 lei OUG 43/2020starea de urgență;
  • personalul din cadrul DSP-urilor și ai prefecturilor județene au primit un spor salarial de 40% , respectiv 30% pentru gestionarea adecvată a prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 – OUG 131/2020starea de alertă;
  • personalul medico-sanitar și registratorii medicali beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19: 90 lei/oră pentru medici; 45 lei/oră pentru asistenți medicali; 20 lei/oră pentru registratorii medicali- OUG 3/2021starea de alertă;

II. Polițiștii, polițiștii de frontieră, polițiștii de la imigrări :

• au fost în linia întâi chiar de la declararea stării de urgențăDecret 195/2020 și ulterior starea de alertă –HG 394/2020;
  • au intrat în contact cu persoane pasibile de a fi infectate la controlul de frontieră din punctele de trecere ale frontierei și au verificat sute de mii de persoane carantinate sau izolate fără a  beneficia de echipamente speciale;
  • nu au beneficiat de stimulent de risc deși au fost constant în prima linie;
  • numărul deceselor înregistrate din cauza Covid a fost cel mai mare prin raportare la categoriile esențiale aflate în linia întâi;
  • au efectuat sarcini suplimentare fișei postului și atribuțiilor stabilite prin legile de funcționare care au legătura cu pandemia;
  • drepturile prevăzute de legea salarizării au fost suspendate în anul 2021 și urmează și în 2022, legea fiind aplicată discreționar;
  • în continuare polițiștii sunt puși să verifice sute de mii de persoane carantinate/izolate;

Prin raportare la drepturile acordate pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare, ne întrebăm cum ar fi fost să fie stabilită listă de tarife pentru fiecare activitate asociată pandemiei de COVID19, să fie acordată suma de 20 de lei pentru fiecare cetățean carantinat verificat? Dacă pentru personalul medical, asistenți și registratori, ministrul sănătății a militat și a obținut drepturi salariale suplimentare, Marcel Vela sau Lucian Bode, actualul ministru de interne, de ce nu își susține personalul măcar în privința aplicării Legii 153/2017? Iar răspunsul este simplu pentru ei. Fie nu le pasă, fie sunt conștienți că personalul MAI este obedient, umil și dispus să accepte orice fel de condiții de muncă fără să manifeste vreo opoziție.

Sunt dispuși în acest caz polițiștii să mai fie eroii de sacrificiu ai incompetenței și ineficientei guvernări care nu a făcut decât să creeze diferențieri și inechități?

Neacordarea drepturilor salariale care ni se cuvin prevăzute de Legea nr. 153/2017 trebuie să rămână opționale în condițiile în care polițiștii sunt folosiți în continuare în linia întâi?

Care este limita bătăii de joc la care polițiștii sunt supuși pentru că încă nu au blocat activitatea similar lucrătorilor CFR sau magistraților?

Ei bine, răspunsul este la fiecare dintre noi. Polițiștii nu mai trebuie să fie dispuși să facă niciun compromis în condițiile în care sunt luați în derâdere pentru al doilea an consecutiv de suspendare a aplicării Legii salarizării nr. 153/2017. Măsurile de protest promovate prin aplicarea avertismentelor, refuzului orelor suplimentare și a exercitării sarcinilor ce țin de pandemie vor continua a fi aplicate până când cei aflați la guvernare vor  înțelege că statul are nevoie de ei.

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii cu munca patriotică, iar alții cu „tarife” pe Covid

4 răspunsuri

1. Blocați activitatea , dar în masă , de la nivel central în jos ! Nu mai dați amenzi nu dosare penale , nu participați la acțiuni Covid , nimic !

1. Invers! Cum cere dl. Câciu: puneți-vă pe dat amenzi pentru a aduce bani la buget. Oricum în toamnă a promis că dă bani iar la învățământ și dacă rămâne bani mai dă ceva și la polițiști.

2. Vorbim prea mult si facem prea putin!
    Sa ne explicati noua ce s-a dat, cui s-a dat si pentru ce, este absurd!
    Stim cu totii!
    Numai ca nu suntem uniti si asta multumita Sindicatelor, care in loc sa ne uneasca, ne dezbina!