Polițiștii care donează celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata CASS pe 10 ani

În Monitorul Oficial al României nr. 857 din data de 31.08.2022 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr./2015 privind Codul fiscal  precum și stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătății.

Având în vedere faptul că prin Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 se stabilesc categoriile de persoane scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, iar prin Legea nr. 95/2006 se reglementează modul de acordare a calității de asigurat pentru aceste categorii de persoane, a fost modificat art. 154 din Codul fiscal, prin introducerea acestei categorii de persoane scutite de plata contribuției și modificat totodată și alineatul 2, pentru a asigura un tratament fiscal în concordanță cu cel al persoanelor prevăzute la art. 154 lit. d) – s) din Codul fiscal.

Astfel, prin noua reglementare, donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare.  Momentan, un polițist nou încadrat plătește lunar aproximativ 400 lei pentru asigurările de sănătate (CASS), în timp ce un polițist cu vechime de peste 20 ani ani ajunge la plata unei sume lunare de peste 1000 lei ( a se revedea sumele menționate la rubrica CASS de pe fluturașul de salariu). Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022.

Cum poți să devii donator de celule stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii  sau surorile pacientului. În general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceștia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice.

Persoanele cu vârsta între 18 și 45 de ani și cu o stare de sănătate generală bună se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Cei înscriși în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani.

Vă puteți înscrie prin apel  la Tel Verde 0800 888 STEM (7836) doar din rețeaua Telekom, pe facebook la registrucelulestem și pe www.registru-celule-stem.ro pentru a vă face o programare, sau vă puteți adresa direct celui mai apropiat Centrul al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice( Str. Constantin Caracaș, Nr. 2-8, Sector 1, București).

După înscrierea în acest registru, în cazul în care veţi fi selectat ca fiind compatibil cu un pacient, veţi fi contactat de către personalul RNDVCSH. Vi se va solicita acceptul de a dona efectiv și vi se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. Programarea donării se va face în egală măsură în funcţie de disponibilitatea voastră de timp și de necesităţile pacientului.  În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge, iar  singura soluție de însănătoșire o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. Dacă veți fi compatibil cu un pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice care nu are donator compatibil în familie, puteți dona o șansă la viață. În același timp, pentru o perioadă de 10 ani de la donare, veți fi scutit de plata contribuțiilor de sănătate, iar  sume cuprinse între 400 și 1000 lei în funcție de vechimea în serviciu, vor rămâne în posesia voastră.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii care donează celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata CASS pe 10 ani

Distribuie

6 răspunsuri

  1. Este gresit interpretata legea. Nu se beneficiaza decat daca nu esti asigurat la sanatate. Prin donare, vei fi asigurat la CASS fara a plati, timp de 10 ani

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută