Legea care reglementează profesia de polițist este Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului. Cu siguranţă mulţi dintre noi se întreabă ce înseamnă cuvântul “statut”. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române cuvântul “Statut”: reprezintă “Act sau ansamblu de dispoziţii cu caracter oficial, prin care se reglementează scopul, structura şi modul de funcţionare al unei organizaţii, societăţi, asociaţii”
Deşi actualul Statut e tocmai din anul 2002, perioada în care atât societatea românească ,cât şi structurile Ministerului Afarcerilor Interne au evoluat foarte mult, acesta însă nu a suferit modificări esenţiale care să vină în sprijinul poliţistului.Chiar dacă a suferit mici modificări care au carpit ici-colo legea, corectând o parte din prevederile neconstituţionale in privinţa poliţiştilor.Acesta a fost emis chiar înainte că România să devină membră a organizaţiilor internaţionale şi aici amintim de NATO sau a celor europene , Uniunea Europeană.Dupa 15 ani nu avem o lege a poliţiştilor aşa cum trebuie.
Şi afirmăm aceste lucruri pe fondul evenimentelor din ultima perioada, evenimente care au atras deasemenea atenţia presei şi a altor insituţii. Cel mai recent caz care se discuta intens atât în media cât şi pe reţelele de socializare este “cazul Boureanu” în care maşină fostului deputat Cristian Alexandru Boureanu este oprită în trafic de o patrula a Brigăzii Rutiere, iar ca răspuns la această “îndrăzneală”a poliţiştilor de a opri maşina, Cristian Boureanu împarte înjurături,lovituri şi alte gesturi obscene la adresa acestora.
Nu e de mirare nici reacţia ministrului de interne, doamna Carmen Daniela Dan care s-a arătat foarte apropiată de poliţişti , mai ales faţă de cei “din stradă” aşa cum afirmă într-unul din intervenţiei domniei sale in presă. Aceasta a afirmat: „Poliţistul este în stradă să aplice legea, nu să fie lovit, agresat”. Poate că este printre singurele afirmaţii când un ministru de interne sare în apărarea poliţiştilor, pentru că suntem obişnuiţi cu cazurile când se întâmplă un eveniment în care este implicat un poliţist, acesta să pornească cu handicap al vinovăţiei de cel puţin 50% ,să fie cercetat disciplinar şi supus chiar riscului de a fi pus la dispoziţie.
De ce anume au nevoie poliţiştii să fie prevăzut în noul statut? Cum va ajuta un eventual nou statut pe poliţişti? Acestea vor fi cu siguranţă întrebările la care mulţi poliţişti vor aştepta răspuns. Organizaţia noastră va supune atenţiei doamnei ministru toate aceste aspecte şi va depune toate diligenţele că în cel mai scurt timp să se formeze o comisie de Dialog Social pentru a se dezbate un nou proiect al Statutului Poliţistului.
Privim cu mare jind la poliţiile “de afară”, unde autoritatea poliţistului ca organ de aplicare a legii este bine definită, în care poliţistul care acţionează pentru restaurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor ştie că are în spate o lege,un statut care îl protejează. În schimb, la noi, poliţistul ştie că îl aşteaptă un top de hârtie şi 10 pixuri cu pastă albastră pentru a da cu subsemnatul şi culmea, şi un şef care să îl mustre că nu a acţionat cum trebuie sau că a deranjat pe cine nu trebuia.
Dacă acest eveniment s-ar fi produs într-unul din statele vest eurpene sau americane, situaţia ar fi fost cu siguranţă alta. Acest „crai de Dorobanţi” sigur ar fi ieşit mult mai şifonat din această situție, nu pentru că ar există altfel de poliţişti acolo, ci pentru simplu fapt că obligaţiile cetăţeanului de a se supune controlului organelor de poliţie e bine reglementat, iar poliţistul este susţinut de un cadru legislativ solid.
De asemenea poliţştii au nevoie de reglementări concrete în ceea ce priveşte drepturile generale, profesionale şi compensatorii. E nevoie de criterii obiective în aprecierea activităţii profesionale ale poliţiştilor unde asistăm la o serie de nereguli şi abuzuri din partea şefilor ierarhici atunci când întocmesc fişele de evaluare anuală.
Nu în ultimul rând poliţiştii au nevoie de modalităţi de ajutorare şi de compensare în raport cu restricţiile şi incompatibilităţile statutului special al poliţistului. Să nu uităm că în statut e prevăzut tocmai de când a fost emis , un articol care precizează că ”Poliţistul va fi sprijinit în construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei, a unei locuinţe proprietate personală în localitatea în care îşi are sediul unitatea de poliţie la care este încadrat, în condiţiile legii” Voi aţi auzit sau cunoaşteţi vreun poliţist care a beneficat din 2002 până in prezent de prevederile acestui articol, că noi cu sigurantă nu cunoaştem.Această reglementare e mai mult decât sfidătoare la adresa poliţiştilor care sunt amăgiţi cu fraze frumos puse în textul de lege.
Vă vom ţine la curent cu toate acţiunile pe care le întreprindem şi vom lupta pentru ca poliţiştii de beneficieze de un Statut care să vină în sprijinul lor şi nu invers. Asteptăm și propunerile voastre pentru modificarea Statutului polițistului pe adresa noastră de email sindicateuropol@gmail.com
Viitorul ne aparține!
Marius Iconaru,
Secretar General
8 răspunsuri
EXCELENT ARTICOL !
Dar Stastutul cadrelor militare Lg. 80/1995 cand va fi modificat?????? Cred ca nu este interes…….
Bine punctat.La cat mai multe articole de genul acesta.
Acesta este sindicatul polițiștilor, nu ne interesează militarii!
Ba pe unii din PFR ( si nu suntem putini ), ne intereseaza.
Acelasi lucru trebuie schimbat si la Penitenciare si ei pleaca cu acelasi handicap ca la Politie
De ce? Nu mai sunteți militari! Mergeți înainte, nu mai regretați vremurile trecute.
SCHIMBAȚI UN ALT STATUT AL POLIȚISTULUI.