Dacă ești polițist și ajungi să lucrezi la IPJ Caraș-Severin și dorești să-ți faci datoria prin aplicarea legii față de orice persoană indiferent de statutul social, financiar sau apartenența politică, nu vei fi apreciat, nu vei fi avansat înainte de termen și nu te vei regăsi printre beneficiarii majorării salariale pentru misiuni speciale și lucrări de excepție, dimpotrivă, vei fi sancționat disciplinar.

Într-o astfel de ipostază se regăsesc o parte din polițiștii de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul Poliției Stațiunii Băile-Herculane, care în timp ce se aflau planificați într-un filtru rutier au plecat din post ca urmare a unei informații primite din partea unui cetățean și s-au deplasat pe un alt segment de drum unde au surprins-o în flagrant pe o doamnă în timp ce conducea fără permis un autovehicul ce tracta o remorcă ce avea masa maximă autorizată de 1300 kg, ambele neînmatriculate. Până aici nimic anormal, doar că „duamna” cu pricina era soția unui șef de ocol silvic, apropiat al șefilor din poliție/politică prin prisma disponibilității pe care o are pentru găzduirea unor petreceri, departe de ochii lumii, în cabana sa de pe munte.

Imediat după constatarea celor 3 infracțiuni flagrante au fost amenințați de către adjunctul șefului IPJ Caraș-Severin, comisar șef de poliție Coman Aurel, cunoscut de către majoritatea subordonaților drept „lupul moralist” care îi mustră cu patimă când aplică amenzi pentru transport ilegal de material lemnos sau pentru transporturi rutiere efectuate cu încălcarea legii. Iar pentru că polițiștii nu s-au lăsat intimidați, echipa managerială a IPJ Caraș-Severin a identificat cea mai eficientă soluție pentru eliminarea polițiștilor incomozi din calea diferiților transportatori, respectiv mutarea sediului BDNE de la Poliția Stațiunii Băile-Herculane, în incinta Poliției Municipiului Caransebeș.

Doar că, văzând că unii dintre polițiști nu cedează presiunilor și hărțuirii la care i-au expus, au recurs la următoarea etapă, afectarea carierei profesionale. În acest sens, imediat după ce polițiștii au înregistrat dosarul penal, iar șeful de ocol a început să ceară „sânge”, pentru ca cei care și-au permis să o oprească pe nevastă-sa să fie executați. Zis și făcut, după ce și-a activat tot cercul politic relațional, presiunea s-a mutat pe conducerea politică a IPJ Caraș-Severin, care a început cercetarea disciplinară față de polițiști pentru că ar fi „coborât” de pe drumul național pentru a constata infracțiunea. Evident, la comandă, în urma cercetării disciplinare cei 3 polițiști rutieri au fost găsiți vinovați și au fost sancționați disciplinar. Organizația noastră a oferit consiliere celor trei polițiști și a contestat sancțiunile, urmând ca inspectorul general al Poliției Române să se poziționeze de partea celor trei polițiști care au făcut „greșeala” să-și facă datoria sau de partea șefilor comandați politic.

Acest gen de căprării ieftine specifice stagiului militar din anii comunismului pe care comisarul șef de poliție Coman Aurel le exercită asupra subordonaților, sunt validate efectiv prin dispozițiile de sancționare disciplinară emise de către șeful IPJ Caraș-Severin, așa cum puteți observa în cele ce urmează.

Din conținutul actului administrativ de sancționare, șeful IPJ Caraș-Severin recunoaște că polițiștii din cadrul BDNE aveau competență teritorială pe segmentul de drum unde au constatat cele 3 infracțiuni flagrante, însă a considerat că este oportun să aplice sancțiunea disciplinară pentru faptul că polițiștii nu au anunțat dispecerul înainte de a interveni la eveniment, deși aceștia au justificat această modalitate de abordare a cazului considerând că informația ar fi putut fi evident compromisă.

Iar cu privire la motivele păstrării confidențialității datelor obținute, având în vedere nenumăratele situații în care diverși conducători precizau că o anumită firmă este a „șefului mare, dar și diversele sugestii și presiuni venite pe cale ierarhică pentru a-i determina pe colegii noștri să nu aplice legea față de anumite persoane, este lesne de înțeles de ce au ales să acționeze în această măsură, fără a-l informa pe dispecer cu privire la deplasarea pe un alt segment de drum.

Interesant este că la momentul sesizării abuzurilor comise de echipa managerială a IPJ Caraș-Severin, implicit prin mutarea sediului BDNE de la Poliția Stațiunii Băile-Herculane la Poliția Municipiului Caransebeș, echipa de specialiști din cadrul IGPR trimisă în control nu a constatat vreo neregulă cu privire la această decizie, precizându-le polițiștilor față de care a fost declanșată cercetarea disciplinară că nu vor fi sancționați pentru că au aplicat legea, opinie care din câte se poate constata nu a fost agreată și de șeful inspectoratului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiști sancționați de șefi pentru că au aplicat legea împotriva cui nu trebuia

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.